23. 3. 2014 | Tereza Velikovská

VIT – SPA 3:5 – Ton zařídil dva mečboly!

ČF4, neděle 23. 3. 2014
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Šindelář - Dudáš, Barinka, Sloboda, Kudělka, Stehlík, Kovář - Káňa, Szturc, Šedivý - Huna, Roman, Svačina - Strapáč, Valčák, Pastor - Vandas, Kolouch, Němec. Trenér: Peter Oremus.
Sparta: Pöpperle - Pilař, Piskáček, Sičák, Krejčík, Philipp, Kubát, Hrbas - Ton, Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Simon, I. Rachůnek - Forman, Přibyl, T. Rachůnek. Trenér: Josef Jandač.
Branky a nahrávky: 17. Němec (Kolouch, Stehlík), 20. Szturc (Káňa, Šedivý), 54. Němec (Vandas) – 3. Piskáček (Ton, Hlinka), 14. Ton (Hlinka), 21. Ton (Hlinka, Rolinek), 30. Hlinka (Ton, Pilař), 50. Pech (Krejčík). Rozhodčí: Šindler, Souček - Charvát, Zavřel. Vyloučení: 9:7. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 9320. Střely na branku: 20:31. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:5, 3:5. Nejlepší hráči utkání: Němec - Ton. Stav série: 1:3.
Ve druhém utkání na ostravském ledě vybojovali sparťané před návratem čtvrtfinálové série s Vitkovicemi na vlastní led hned dva mečboly. V první třetině šli do dvoubrankového vedení, to ale domácí ještě před první přestávkou dorovnali. Následně jim sparťané unikli o další tři branky, Vítkovičtí už zvládli jen snížit na konečných 3:5. Hvězdou zápasu byl Petr Ton, který sám dva góly dal a další dva připravil na stříbrném podnose pro své spoluhráče.

Komentář

Vstup do utkání vyšel tentokrát lépe Spartě, která si po minutě a půl vynutila první faul a v přesilové hře ho potrestala. Ton naznačil objetí branky, vrátil se před Šindeláře a puk poslal do druhé vlny na kruhy, kde si najížděl Jan Piskáček. Pro sparťanského obránce to byla první trefa v sezoně. Sparťané tlačili dál a hned dvakrát v krátkém sledu trefili tyčku. Nejprve Krejčík od modré čáry, poté i Tomáš Rachůnek. U Pöpperleho byl nejnebezpečnější Huna, který ve dvou velkých šancích trefil sparťanského gólmana. Podruhé to bylo ze samostatného úniku, na který sparťané odpověděli druhou brankou.

Dělovku Petra Tona z vrcholu kruhu, která se hned odrazila ven, ještě zkontroloval videorozhodčí. Už od začátku zápasu do sebe oba týmy opět šly nekompromisně, po závaru před brankou Sparty si to v rohu rozdali pěstmi Sičák s Vandasem a aktivnější byl sparťanský obránce. V závěru první části zvládly Vítkovice dvěma slepenými góly srovnat krok. Nejprve se v přesilovce odrazil puk od zadního mantinelu, Pöpperle ho chtěl rozehrávat, ale trefil pouze napadajícícho Erika Němce. 46 sekund před přestávkou vyrovnal po zaváhání obrany Roman Szturc a srovnal stav utkání.

40.
tolikátý gól v aktuální sezoně si připsal kanonýr PETR TON

O pauze se ale sparťané v kabině namotivovali a hned na začátku prostřední dvacetiminutovky šli znovu do vedení. Nejprve pálil Petr Ton nad Šindelářovu branku, poté však podruhé v zápase a popáté v sérii překonal vítkovického gólmana. Tentokrát po nabídce Rolinka vyzrál na Šindeláře kličkou do beckhendu. Poté měli více ze hry domácí, kteří se několikrát na dlouhou dobu usadili v útočném pásmu. Jejich tlak přerušila sparťanská přesilovka pěti proti třem po zbytečném faulu Koloucha.

Pražané ji využili a opět u toho byl Ton. Z kruhu posílal kotouč k tyčce, kde byl volný Jaroslav Hlinka. Do přihrávky sice sáhl vítkovický bek, ale centr Sparty se k puku přece jen dostal a zvýraznil sparťanské vedení. Vítkovice se opět pokoušely srovnat krok v početní výhodě, kdy Kudělkovu střelu od modré dorážel Roman, ale ani on Pöpperleho nepřekonal. O chvíli později hrozilo, že se Vítkovičtí dostanou do přečíslení, ale do Kolouchovy nahrávky obětavě lehl Sičák.

Úvod závěrečné třetiny byl v podání obou týmu opatrnější. Obě mužstva hrála v početní výhodě, žádnou výraznější šanci ale více než devět tisíc diváků v ostravské ČEZ areně nevidělo. I Strapáčovu střelu z levého kruhu Pöpperle v klidu pokryl. Z nenápadné akce udeřili deset minut před koncem zápasu sparťané. Lukáš Pech vjel s pukem do útočného pásma a střelou nad vyrážečku překonal Šindeláře.

Další zápasnickou vložku obstarali Szturc s Krejčíkem, kteří zůstali zaklesnuti na zemi v rohu kluziště. Oba si za potyčku šli odpočinout na trestnou. Po jejich návratu se Vítkovicím podařilo snížit, čímž zdramatizovaly koncovku čtvrtého čtvrtfinále. Odražený puk dorazil na Pöpperleho záda Erik Němec, který se prosadil podruhé v utkání. Sparťané se museli v závěru zápasu bránit ve čtyřech po faulu Piskáčka, ale situaci zvládli a dvoubrankové vedení nakonec uhájili až do konce. I když při beckhendové střele Němce jim zatrnulo, Pöpperleho lapačka ale byla na místě.

Ohlasy trenérů

Peter Oremus (HC Vítkovice Steel): My jsme do zápasu nevstoupili podle představ a jak jsem chtěli. Dostali jsme rychlý gól, pak další v oslabení. Nastal ale zvrat a vyrovnali jsme. Bohužel jsme si rychle v úvodu druhé části nechali dát gól na 2:3. Náš výkon dneska nebyl takový, jak jsme si představovali.

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): Do zápasu jsme dobře vstoupili. Vedli jsme 2:0, vytvářeli jsme si šance, byli jsme lepší. Ale nějakým divným zkratem jsme o to vedení přišli. V přestávce jsme apelovali na zvýšenou koncentraci hráčů a to se celkem podařilo, protože pak už jsme utkání měli ve své moci.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek