25. 10. 2009 | Filip Hrdlička, Petr Schwank, Filip Hrdlička, Petr Schwank

Bezzubá Sparta vs. Bezchybný Zlín 0:3

20., neděle 25. 10. 2009
Sparta - Zlín SPA - ZLN
Sparta: Přikryl (13. Chábera) - Hudec, Černošek, Mrázek, Gulaši, Hanzlík, Vykoukal, Vojta - Výborný, Broš, Kratěna - Netík, Langhammer, Ton - Ručinský, Hromas, Hlinka - Koreis, Podlešák, Hrdel.
Zlín: Sedláček - Bořuta, Hamrlík, Kučný, Linhart, Lučka, Míka, Nosek, Švrček - Köhler, Leška, Balaštík – Záhorovský, Balán, Čech - Sivák, Vlach, Kubiš - Kollár, Rachůnek, Důras.
Branky a nahrávky: 4. Záhorovský (Balán), 13. Rachůnek (Důras), 49. Leška (Balaštík). Rozhodčí: Fraňo, Pešina - Blümel, Barvíř. Vyloučení: 8:8. Bez využití. Diváci: 5186.
Sparta nezažila povedený večer, s vlažným výkonem plným nepřesností neměla proti pečlivě bránícímu soupeři příliš šancí. Vrcholem domácí snahy se staly dvě nastřelené tyčky v první třetině, jinak ovšem sparťané po celé utkání marně bušili do neprostupné žlutomodré hráze v čele s Jakubem Sedláčkem.

Fotogalerie

Komentář

Obě mužstva naskočila do utkání aktivně. Už po 19 sekundách se po tvrdé konfrontaci s ledovou plochou těžce sbíral z ledu obránce Jiří Vykoukal. Ani jeden z týmů nepolevil a hnal se za úvodním gólem. Protlačit kotouč za Sedláčka se hned ve třetí minutě pokoušelo duo Broš - Výborný, jejich snaha ale v gól nevyústila. Útočné výpady Ševců nabývaly na nebezpečnosti. Hosté zatlačili sparťany hluboko do vlastního pásma a v páté minutě se jejich úsilí přetavilo v gól. Ačkoli střílel Martin Záhorovský z ostrého úhlu, dokázal vymést pavučinky v horním rohu Přikrylovy brány.

Pražané se nevzdali a dál obtěžovali obranu Zlína. David Výborný několikrát posílal kotouč před branku, žádný z jeho spoluhráčů jej ale nedokázal dopravit za záda hostujícího gólmana. A když se Tomáš Netík v 11. minutě neúspěšně háčkoval ševcovskou obranou, Zlínští udeřili podruhé. Ivan Rachůnek napřáhl a dělovkou propálil sparťanského gólmana. Ten si při zákroku přivodil zdravotní obtíže a raději přenechal místo v brance Janu Cháberovi. Sparta zrychlila hru a pálila ze všech pozic. V 16. minutě Černošek rozezvonil tyč Sedláčkovy branky, což rozhodčí ještě raději konzultoval se svým kolegou u videa. Po úvodní dvacetiminutovce sparťané prohrávali o dvě branky.

Na začátku druhého dějství se sparťanům otevřela možnost dotáhnout se na soupeře, když na trestnou lavici odkráčel zlínský Sivák. Jenomže početní výhodou sparťané pohrdli stejně jako šancemi, jež v si v ní vypracovali. Oba celky se rvali o puk především ve středu hřiště. Ve 26. minutě po nenápadné střele zlínského Michala Důrase zazvonila tyč Cháberovy svatyně. Na opačném konci kluziště si na zlínské jedničce vylámal zuby kanonýr Petr Ton, jelikož v těsné blízkosti hostujícího brankáře nedokázal proměnit nabídnutou příležitost. V podobné situaci se ocitl také Ondřej Kratěna, jeho výstřel však zachytila až ochranná síť. Ševci zabetonovali všechny skulinky vedoucí do jejich obranné třetiny, sparťanští útočníci tak podnikali pouze občasné výlety do své útočné zóny. Třicet sekund před koncem ještě vystrašil Cháberu střelec první branky zápasu Martin Záhorovský, domácí gólman ale změnu skóre nepřipustil. I díky tomu se ve druhém dějství výsledek nijak neměnil.

Minutu po zahájení poslední fáze hry se pokusil prolomit střelecký neúspěch Sparty Michal Broš, kotouč se však jen otřel o boční síť. Na druhé straně se jej pokoušel napodobit Pavel Kubiš, Chábera ale včas zaklapl své betony a znemožnil tak hostům navýšit skóre. Ve 46. minutě se do akce dva na jednoho rozjeli zlínští ostrostřelci Leška s Balaštíkem. První jmenovaný vzal tíhu momentu na sebe, s jeho střelou Chábera nezaznamenal větší potíže. Přesto se Zlínu naskytla možnost odskočit na rozdíl tří branek. Ihned po vhazování ve sparťanské třetině napřáhl ke střele kapitán Ševců Jaroslav Balaštík a propálil vše, co se vyskytovalo v dráze jeho trefy. Sparťané jako by přepnuli na nižší stupeň, do konce zápasu se nezvládli dlouhodoběji usadit ve zlínské části kluziště. Díky bezzubému výkonu podruhé v sezóně nedokázali Pražané vstřelit branku. Takto smutné loučení se sparťanským ledem si Jaroslav Hlinka rozhodně nepředstavoval.

Ohlasy trenérů

Rostislav Vlach (PSG Zlín): „Za vítězství jsem velice rád. Daly jsme branky a také jsme měli více štěstí. Sparta měla spoustu šancí, ale nás podržel vynikající Jakub Sedláček.“

František Výborný (HC Sparta Praha): „My jsme chtěli do utkání vstoupit tlakem, zatlačit soupeře do třetiny, ale z brejků jsme dostali dvě branky, což nás dostalo dolů. Pak jsme chtěli hrát, ale neproměnili jsme šance. Soupeř hrál velmi dobře organizovaně a hrál jednoduše. Dlouho nám trvalo dostat se znovu do pásma. Když nedáme gól, tak nemůžeme vyhrát!“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek