30. 11. 2018 Martina Nová

Sparta začne venkovní trip v Karlových Varech

Pražany čeká po téměř týdenní odmlce další utkání české extraligy, na úvod série venkovních duelů v sobotu 1. prosince zamíří na led Karlových Varů. Energie se po roce navrátila do české nejvyšší soutěže a zatím srdnatě bojuje s nadupanou konkurencí. I přes nepovedený start ročníku se Karlovarští vzchopili a nyní ztrácí z 11. místa jen bod do nejlepší desítky. První vzájemný zápas vyhráli sparťané, jak dopadne odveta na západočeském ledě, můžete sledovat od 15.30 hodin na O2 TV Sport.

Pražané přejeli Zlín a těsně nestačili na vedoucí Třinec

Sparťané v posledních dvou duelech opět ukázali svou bojovnost, i když bodovali jen v jednom případě. Nicméně v předešlém utkání na domácím ledě svedli rovnocenný souboj s vedoucím mužstvem extraligy z Třince a padli 1:3. „V první třetině jsme hráli energicky a dostali Třinec pod tlak. Hráli jsme tak, jak jsme chtěli. První branka padla po nešťastném odrazu, ale to se v hokeji stává. Při vyrovnaném počtu hráčů na ledě jsme hráli velmi dobře proti momentálně asi nejlepšímu mužstvu v soutěži. Měli jsme dostatek příležitostí, ale na rozdíl od Třince se nám to nepovedlo. A to byl hlavní rozdíl. Celkově jsem na hru týmu pyšný, tvrdě jsme bojovali, blokovali střely a dali do toho všechno,“ chválil své svěřence Uwe Krupp, přestože litoval nevyužitých početních výhod.

Pražané se také z důvodu konání MS ve florbalu v jejich domovské areně před Vánoci hned pětkrát představí na venkovních kluzištích. Sparta je nejúspěšnějším celkem na území soupeře, jen třikrát venku padla z 11 utkání. Naopak doma se jí delší dobu nezadařilo, sparťané tak tuto sérii vítají. „Víme o tom, že jsme dlouho doma nevyhráli. Opravdu to můžeme nyní považovat za výhodu, že nás čeká dlouhá série venku, ale myslím si, že má asi stejně každý radši ty domácí zápasy. Že má za zády diváky, kteří ho ženou, ale i proto nás mrzí, že se nám doma nedaří. Právě proto je potřeba nyní venku sbírat body a dost jich přivézt,“ burcoval po utkání s Třincem autor sparťanského gólu Jan Buchtele.


Karlovy Vary v. Sparta řečí čísel


Energie střídá výhru s prohrou, skalpovala Brno i Hradec

3
Karlovy Vary vstřelily tři góly v oslabení a všechny padly při jejich domácích zápasech.

Západočeši mají výsledkově formu jako na houpačce, podle posloupnosti by po poslední porážce s Vítkovicemi měla následovat výhra. Doma se Karlovarským ze 12 utkání zadařilo celkem sedmkrát a jednou dokázali i přes porážku alespoň bodovat. Ve 22. kole ale museli před vlastními diváky sklonit hlavy, když je Vítkovice zdolaly těsně 3:2. Den předtím ale hostili Kometu Brno, kterou naopak porazili 5:4.

„Zápas s Brnem nás stál velké množství sil, s tím jsme počítali, ale my jsme od začátku říkali, že se na tuhle věc nebudeme vymlouvat a myslím si, že jsme do utkání vstoupili velmi, velmi slušně. Hráči měli pohyb, byli jsme vyrovnaným soupeřem Vítkovicím. Ty na nás samozřejmě vlítly, snažili se nás dohrávat po celém hřišti, tlačit na nás. My jsme se s tím dokázali nějakým způsobem srovnat, myslím si, že kdyby zápas skončil po šedesáti minutách remízově, tak by to bylo asi nejvíce spravedlivé,“ hodnotil utkání karlovarský trenér Tomáš Mariška.


První utkání dotáhli do vítězství Pražané

V říjnu v rámci 10. kola obě mužstva změřila své síly poprvé v ročníku. Energie měla v zádech šest porážek, Sparta byla rozhozená po předešlém utkání se Zlínem, i přesto měla roli favorita. Západočeši však  na sobě nenechali nepříjemnou sérii znát a síly byly vyrovnané. Hosté dokonce otevřeli skóre v první třetině a ve druhém dějství utekli do dvoubrankového vedení. Jenže Pražané potvrdili svou houževnatost a náskok soka vymazali.

Do třetí dvacetiminutovky se šlo za nerozhodného stavu, hlavní slovo už měla jasně Sparta. Karlovy Vary srazila třemi trefami a domácímu publiku vykouzlili úsměv na tváři, když si mohli zazpívat „Pátou“. Sparťané zvítězili 5:2. „Na nás byla na začátku vidět trochu taková deka z předchozí porážky se Zlínem, kdy nás tady vycvičili. Začali jsme opatrně, soupeř udeřil gólem, který přišel jak blesk z čistého nebe. Musím říct, že co nás nejvíc nakoplo, byl ten druhý sporný gól soupeře,“ řekl po zápase Jaroslav Nedvěd.

„Někdy jsou ty emoce negativní, jindy pozitivní. Kluci se semkli a najednou to z nich začalo čišet, jak se naštvali. Hlavně to ale namířili tím směrem, aby zápas otočili. Postavili se k tomu skvěle. Pak už bylo na ledě jen jedno mužstvo a soupeře jsme válcovali. Góly byly odměnou za tu práci,“ pochvaloval si asistent trenéra Sparty. Domácí k obratu vyburcoval gól Energie, který Roman Vlach usměrnil do sítě bruslí. Podle mezinárodních pravidel IIHF toto od nové sezony není možné, nicméně při změně pravidel před probíhající sezonu Český hokej pro extraligu udělal výjimkou, tudíž rozhodčí rozhodli správně dle regulí.


Sestavy z posledního zápasu:

HC Energie Karlovy Vary: Novotný – Plutnar, Šenkeřík, Kovačevič, Podlipnik, Sičák (A), Kozák, Rohan – Rachůnek, Gríger, Flek – Mikúš, Vlach, Beránek – Stloukal, Skuhravý (C), Gorčík – Lapšanský, Balán (A), Kohout

HC Sparta Praha: Machovský – Piskáček (A), Delisle, Voráček, Blain, Dvořák, de la Rose, M. Jandus – Forman, Sill, Jarůšek – Kudrna, Vrána (C), Buchtele – Rousek, Pech (A), Kumstát – Beran, Pšenička, Dvořáček.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila