25. 12. 2018 Daniel Ryl

Sparta jede na svatého Štěpána do Plzně!

Děti si užívají dárků od Ježíška a cukroví voní na každém kroku, ale druhý svátek vánoční bude kromě toho také ve znamení hokeje. Tipsport extraliga totiž ve středu 26. prosince pokračuje další várkou zápasů, mezi kterými najdete i souboj Sparty na ledě Plzně! Atraktivní duel začíná v 16.30 hodin a svěřenci Uweho Kruppa se v případě vítězství mohou posunout na sedmé místo tabulky právě před Škodovku.

Sparta ve Vítkovicích nebodovala, přesto venku vládne

Ačkoliv Sparta vstoupila teprve do druhé poloviny základní části, období Vánoc je klíčovým obdobím pro zbytek sezony a sparťané chtějí bodovat už ve středečním utkání v Plzni. Na západě Čech budou potvrzovat svou venkovní nadvládu, když na kluzištích soupeřů získali už slušných pětadvacet bodů - nejvyšší počet ze všech týmů.

25
Sparta uhrála na hřištích soupeřů už 25 bodů - nejvíce ze všech extraligových týmů.

Do karet jim hraje také bilance Plzně, která je na domácí půdě až devátým nejlepším celkem extraligy. Spartu ovšem čeká tvrdý oříšek, protože indiáni mají s 58 inkasovanými góly druhou nejlepší obranu v soutěži. Svěřenci Uweho Kruppa však válí v přesilovkách, kde mají slušnou úspěšnost 19,23 %. 

Ve středu ale bude proti nim stát tým s jednoznačně nejlepším oslabením ze všech týmů - Plzeň má fantastickou úspěšnost 93,39 %! Při pohledu do statistik vzájemných soubojů se v tomto ohledu ukazuje zajímavý poznatek. Sparta totiž v posledních sedmi zápasech (!) na ledě Plzně dokázala proměnit alespoň jednu přesilovou hru, v posledním venkovním utkání dokonce dvě.


Plzeň pozvedl Jan Kovář, Škoda válí venku i v oslabení

Západočeši se v mnoha ohledech podobají Spartě. O jejich parádní úspěšnosti v oslabení už jsme psali výše, ale podobně jako Pražanům se jim také daří venku. Svěřenci Ladislava Čiháka jsou v celkové tabulce Tipsport extraligy na sedmém místě, za což vděčí zejména venkovním výsledkům, protože jsou s 21 získanými body třetím nejlepším týmem soutěže.

V posledním utkání ovšem Západočeši svou bilanci nepotvrdili, když i přes góly Nicholase Jonese a Denise Kindla prohráli na ledě Komety Brno těsně 2:3. To ukončilo jejich vítěznou šňůru, kterou po reprezentační přestávce protáhli na tři vítězné duely domácí výhrou 7:3 nad Bílými Tygry z Liberce.

Plzeň tak potvrdila střeleckou formu, která se oproti předchozím týdnům výrazně zlepšila. Před výpraskem Liberce si totiž Škoda poradila vysoko i s Karlovými Vary, když derby ovládla jednoznačně 6:3. Za vzestupem indiánů stojí nejen silná ofenziva, ale také příchod Jana Kováře, jenž získal ve čtyřech zápasech čtyři kanadské body a dohodl se na smlouvě až do konce sezony.


Plzeň v. Sparta řečí čísel:


Oba týmy se utkají podruhé, v září slavila Sparta

Vzhledem k odloženému utkání 16. kola se obě mužstva utkají v aktuální sezoně teprve podruhé. Oba týmy na sebe narazí opět v Plzni, kde se potkaly už na startu základní části. V utkání 3. kola vedli domácí indiáni 1:0, ale Sparta dokázala otočit a i přes vyrovnání domácích na 2:2 se Pražané rozhodit nenechali a díky trefě Jana Košťálka zvítězili 3:2 v prodloužení.

Spartě ve zmíněném utkání pomohly i dvě přesilovkové trefy, kterých dosáhla, přestože je Západočeši výrazně přestříleli 46:30. Pražanům se tak podařilo ukončit nepříznivou sérii, protože předtím s Plzní prohráli pět zápasů v řadě. Sparta chce tedy nastartovat novou sérii, ale tentokrát ve vítězném rytmu!


Sestavy z posledního utkání:

HC Škoda Plzeň: Frodl – Jones, J. Kindl (A), L. Kaňák, Allen, Vráblík, Pulpán – Gulaš (C), Jan Kovář, Indrák (A) – Kratěna, Kracík, Stach – D. Kindl, Preisinger, V. Němec – Eberle, Kodýtek, Straka – Kantner.

HC Sparta Praha: Machovský – de la Rose, Pavelka, Piskáček, Blain, Dvořák, Košťálek, Delisle – Smejkal, Klimek, Beran – Buchtele, Vrána (C), Kudrna – Kumstát, Pech (A), Pšenička – Jarůšek, Sill, Forman (A).

FOTO: www.hcskoda.cz
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek