5. 3. 2020 Daniel Ryl

Sparta hraje o Ligu mistrů, hostí Olomouc

Už je to téměř za námi! Základní část Tipsport extraligy je u konce a sparťané ji završí v pátek 6. března od 18:00 hodin proti Olomouci. Svěřenci Miloslava Hořavy a Josefa Jandače budou před domácím publikem živit naději na druhé místo, účast v Lize mistrů a start čtvrtfinále na vlastním ledě. Hanáci se pro změnu chystají na předkolo play-off.


Motivace Sparty: druhé místo i Liga mistrů

Takové drama česká nejvyšší soutěž nepamatuje. V pátečním posledním kole základní části se tři týmy perou o záchranu mezi elitou, ale situace není jiná ani na nejvyšších příčkách! Sparta totiž nadále usiluje o druhé místo, ke kterému potřebuje zvítězit za tři body. V případě, že se jí to podaří, bude mít v tabulce 93 bodů, které jí budou na druhé místo stačit.

K tomu, aby druhé místo ve vyrovnané špičce tabulky udržela, potřebuje ale zároveň jakoukoliv výhru Třince nad Plzní. V případě výhry v nastavení by měl Třinec o bod méně, ale v případě zisku tří bodů a bodové rovnosti by díky lepším vzájemným zápasům skončil na stříbrné pozici náš tým. Druhé místo by tak znamenalo, že se sparťané utkají ve čtvrtfinále s postupujícím z předkola. Výhra alespoň za dva body zajistí Spartě start prvního kola play-off na domácím ledě.

Umístění na druhém místě je navíc velkou motivací i z dalšího důvodu – zajišťuje účast v příštím ročníku Ligy mistrů. „Když mluvím za sebe, já jsem z Ligy mistrů nadšený. Věřím, že se v budoucnu zlepší i zájem diváků, protože zápasy mají grády, mají rychlost a je to něco jiného. Každý tým je z jiné země, takže hrajete proti jiným stylům. Když se do ní dostaneme, budu se moc těšit, protože díky ní i cestujete a podíváte se do jiných zemí,“ přiznává velkou motivaci Lukáš Pech, jenž s naším týmem zažil tři roky starou jízdu do finále.

Olomouc má formu a vyhlíží soupeře pro předkolo play-off

V posledních týdnech nenajdete v extralize moc týmů s podobnou formou. Kromě Sparty a Třince ji má totiž také Olomouc, která vyhrála čtyři z posledních pěti zápasů. I díky tomu se drží na sedmém místě tabulky, a protože už nepřeskočí šestou Kometu, s náskokem pěti bodů na osmé Karlovy Vary vyhlíží svého soupeře do předkola play-off.

Mora se už tradičně zaměřuje na úsporný hokej. Celkem 121 vstřelených gólů je druhým nejnižším počtem hned po Pardubicích, jenže 126 inkasovaných branek je pro změnu třetím nejlepším číslem v extralize. Co se přesilovek týče, Hanáci mají druhou nejnižší úspěšnost (13,74 %), zatímco v oslabení (83,96 %) patří mezi extraligovou špičku.

Hanáci umí potrápit, proti Spartě mají navrch

Vzájemné zápasy této sezony hovoří jasně – lépe se daří Moře. Sparta sice díky skvělému výkonu Matěje Machovského a třem bodům Davida Tomáška zvítězila v prvním utkání 4:0, ale pak ve výročním domácím utkání padla 1:2 a v posledním duelu na Hané i přes trefu Roberta Říčky prohrála jednoznačně 1:4.

Víte, že...

Metro určitě stihnete, i kdyby se hrálo od devíti večer! Potvrzují to alespoň statistiky, protože v posledních sedmi vzájemných zápasech bylo pokaždé rozhodnuto v základní hrací době. Třikrát se z výhry radovala Sparta, čtyřikrát slavila Olomouc.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek