14. 10. 2016 Martina Nová

Po postupu v CHL míří sparťané na led Plzně

Po postupu do dalšího kola play off CHL se Sparta v neděli 16. října od 15.00 hodin utká v rámci extraligy v Plzni s tamními indiány. Před 13. kolem mají obě mužstva odehraných jedenáct klání, nicméně Plzeň je předposlední s osmi body, zatímco Sparta drží šestou pozici a má celkem 18 bodů. Sparťané měli v pátek volný hrací den, Západočeši naopak svedli souboj v Pardubicích, který nezvládli v důsledku nepovedené třetí třetiny.

Příprava se nepovedla, pak postup do play off CHL

Na úvod přípravy hostila Plzeň mužstvo z KHL Avtomobilist Jekatěrinburg, kvůli zcela nevydařené druhé třetině indiáni kapitulovali konečným skóre 2:6. Nevyhráli ani v následujícím utkání v Litvínově, kde padli až po samostatných nájezdech 2:3. Chuť si spravili doma proti Chomutovu vítězstvím 4:1, jenže posléze jim Piráti porážku oplatili a padli 1:5. V polovině srpna pokořili Plzeňští partnerský klub z Klatov 9:4 a v závěru přípravy nestačili na Mladou Boleslav a prohráli 3:5.

Plzeň bojovala také v Champions Hockey League. Jejími soupeři byli norský Stavanger a slovenská Nitra. S konkurentem ze Slovenska si indiáni neporadili, nejprve venku prohráli těsně 1:2, poté i doma 2:4. Avšak díky dvěma triumfům nad norským týmem, který na severu Evropy zdolali 3:0 a pak doma vyhráli 6:4, postoupili do vyřazovacích bojů. Tam na ně čekalo Lugano. Ve Švýcarsku ztratili výsledkem 1:4, o týden později doma jen remizovali 3:3, tudíž do dalšího pokračování CHL nepostoupili.

Indiáni v extralize zatím tápou

Na západě Čech nemohou být z úvodní fáze extraligy vůbec spokojení. Z jedenácti odehraných duelů Plzeň vyhrála jen třikrát a průběžně obsazuje předposlední místo v tabulce. Na úvod plzeňští hráči vyzvali doma Třinec, který nedokázali zdolat a výsledkem 1:2 nebodovali. Následovaly další dvě porážky, ty už byly pro Západočechy tragičtější. V Chomutově prohráli 4:6, doma s Brnem pak 3:6. Nepohlednou sérii sice utnulo hubené vítězství 2:1 ve Zlíně, jenže následovaly další porážky.

Postupně Plzeň padla 1:2 v Liberci, doma 5:6 po prodloužení s Olomoucí ani 2:3 v Mladé Boleslavi. Poté přišlo vzepětí, když indiáni na vlastním ledě vybojovali bod navíc v prodloužení výsledkem 4:3 nad Hradcem Králové, následně s Litvínovem opět  museli sklonit hlavy, nestačili na Vervu 3:4. Dva body za výhru 2:1 po samostatných nájezdech ukořistili v Karlových Varech, naposledy však opět bodově ztratili, konkrétně v Pardubicích 2:4.

Plzeň posiluje i v průběhu sezony, ze Slavie přichází Hylák

Během letní přestávky plzeňský celek opustilo několik důležitých hráčů. Do Liberce se například přesunul slovenský útočník Mário Bližňák, z obrany odešel odchovanec Plzně a český reprezentant Jakub Jeřábek. Nicméně na západě Čech neotáleli s vyšperkováním útočných řad, z rakouské EBEL přilákali Kanaďana Coltona Yellow Horna, z Komety Brno pak přišel například zkušený Jakub Koreis. V obranných řadách v Plzni zaznamenali jeden nový přírůstek, konkrétně exvítkovického Petera Čerešňáka.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU PLZNĚ:

PŘÍCHODY ODCHODY
David Stach (Ú, Rytíři Kladno) Tomáš Pitule (Ú, Grenoble Brûleurs de Loups)
Jakub Koreis (Ú, HC Kometa Brno) Michal Poletín (Ú, Piráti Chomutov)
Peter Čerešňák (O, HC Vítkovice Ridera) Mário Bližňák (Ú, Bílí Tygři Liberec)
Colton Yellow Horn (Ú, Orli Znojmo) Kristián Kudroč (O, Innsbruck)
Tomáš Hrnka (Ú, HC Košice) Jakub Jeřábek (O, Viťaz Podolsk)
- Erik Hrňa (Ú, HC Oceláři Třinec)
- Ján Sýkora (Ú, HC Oceláři Třinec)
- Lukáš Chalupa (O, Piráti Chomutov)

Avšak indiáni nezahálí ani v probíhajícím ročníku TELH a v mužstvu přivítali několik dalších posil. Po přeměně sestavy prvoligové pražské Slavie se do Západních Čech přesunul brankář Alexandr Hylák, opačným směrem putoval gólmanský mladík Patrik Polívka. Návrat do plzeňského prostředí hlásí bek Tomáš Slovák, který v sezoně 2013/14 slavil s Plzní její premiérový mistrovský titul. Ze zámoří zavítal do svého mateřského klubu i jednadvacetiletý obránce David Němeček. Na Americký kontinent se naopak vydal útočník Filip Suchý, obránce Branislav Kubka bude nadále působit v Bánské Bystrici. Ještě jednu novou tvář nalezneme na soupisce indiánů, z Brna přišel útočník Tomáš Vondráček.

Spartě se proti Plzni minulou sezonu dařilo

Zápasy Sparty a Plzně v ročníku 2015/16 byly z velké části napínavé a často rozhodoval ve výsledku i jediný gól. Poprvé se střetli v 9. kole v Praze, kdy indiáni sice dokázali srovnat tříbrankové manko, nakonec ale domácí mužstvo zvítězilo  5:4 po prodloužení. Druhý vzájemný duel v rámci 22. kola vyzněl opět lépe pro Spartu, která si z Plzně odvezla plný bodový zisk za vítězství 4:2.

V utkání 35. kola, které se opět hrálo na ledu O 2 areny vyšli sparťané doma bodově naprázdno poprvé v sezoně. Zápas, kterému kralovali gólmani, rozhodli indiáni již ve 24. minutě trefou Dominika Kubalíka, Sparta nakonec prohrála 1:2. Nicméně v 48. kole Pražané opět triumfovali nad Škodovkou. Duel, v němž Pražané prohrávali o dvě branky, dotáhli do zdárného konce výsledkem 4:3 po prodloužení.

Poté se Sparta s Plzní střetla i v semifinále play off. Na úvod sparťané doma ztratili vysoko 3:7, poté ale zabojovali a srovnali stav série výhrou 4:3. Zadařilo se i v Plzni, tam Sparta svého soka udolala 4:2, ale zpět do hlavního města se jelo s vyrovnaným skóre na utkání po těsné prohře 1:2.

Oproti první zápasu série, kdy se rozstříleli indiáni, pátému zápasu kralovali sparťané. Svému soupeři nadělili šest kousků a celkově triumfovali  6:1. Následující střetnutí v Plzni nabídlo napínavý souboj. Nejprve si vedení vyzkoušeli domácí, pak i hostující Sparta. Nakonec se muselo o případném prodloužení série, nebo postupu Pražanů do finále rozhodnout až v "náhlé smrti". Vše rozklíčoval ve třinácté minutě nastavení  Lukáš Pech, a Sparta tak zvítězila nejen v utkání 3:2 po prodloužení, ale především v boji o finálovou účast.

Sestavy z posledního zápasu

HC Škoda Plzeň: Machovský – Pulpán, Čerešňák, D. Sklenička, Slovák, Němeček, Moravčík – D. Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Kratěna (C), Vondráček – T. Svoboda, Hrnka, Yellow Horn – Lev, Koreis, Schleiss. Trenér: Michal Straka

HC Sparta Praha: Pöpperle (21. F. Novotný) – Nedomlel, Čajkovský, Kalina, Hrbas, Gernát, Piskáček, Barinka, Eminger – Ružička, P. Vrána, Ihnačák – Černoch, J. Hlinka (C), Forman – Kumstát, Pech, Safin – Uher, Cingel, Kudrna. Trenér: Jiří Kalous.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek