11. 12. 2022 | Daniel Ryl

LIT - SPA 5:2 - Skvělá vítězná jízda skončila

28., neděle 11. 12. 2022
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Zajíček – Zile, D. Zeman, Freibergs, Strejček, Demel (A), Jaks, Šalda – Kudrna, Sukeľ (C), Straka – Š. Stránský, Estephan, Zdráhal (A) – Hlava, Gut, Fronk – Zygmunt, Jurčík, Havelka.
Sparta: Kořenář (26. J. Kovář) – Polášek (A), Jandus, Moravčík, Mikliš, Němeček, Krutil – E. Thorell, Horák (C), Tomášek – Konečný, Sobotka (A), Buchtele – Dvořáček, D. Vitouch, D. Simon – M. Vitouch, G. Thorell, Safin.
Branky a nahrávky: 4. Kudrna (Gut), 8. Kudrna (P. Straka), 24. Zygmunt (D. Zeman, Jurčík), 26. Zygmunt (Havelka), 56. Kudrna (P. Straka) - 27. E. Thorell (Moravčík), 30. Tomášek (E. Thorell, Moravčík). Rozhodčí: Hejduk, Sýkora – Komárek, Hynek. Vyloučení: 7:4, navíc Buchtele (SPA) 5 minut + do konce utkání. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4 125. Střely na branku: 28:18. Průběh utkání: 4:0, 4:2, 5:2. Nejlepší hráči utkání: Andrej Kudrna - David Tomášek.
Vítězná série zápasů se zastavila při devátém utkání. Naše mužstvo ve vyhroceném zápase na ledě Litvínova prohrávalo už o čtyři góly, ale po vystřídání gólmanů zabralo a trefami Erika Thorella s Davidem Tomáškem se dostalo do hry. Další branky už však nepřišly a bez vyloučeného Jana Buchteleho jsme na severu Čech prohráli 2:5.

Komentář

Už v úvodu zápasu na sebe upozornili Patrik Zdráhal s Gustafem Thorellem, proti kterým úspěšně zasáhli obra brankáři. Na druhé straně ukončil sparťanský tlak tvrdý zákrok Martina Havelky na Adama Poláška, po němž přišel trest. Myšlenky na devátou výhru v řadě však narazily na první zádrhel, když Josef Kořenář zpoza špatně vyhodil puk a trefil jen Andreje Kudrnu, který ho pohodlně zasunul do branky.

Vyrovnat mohl Martin Jandus, leč jeho povedená střela z kruhu letěla jen vedle zadní tyčky. A bylo zle, jelikož dobře napadající Petr Straka vytvořil šanci pro Andreje Kudrnu, jenž střelou do horního růžku přidal v úvodu osmé minuty druhý zářez. Třetí gól visel ve vzduchu vzápětí, ale Josef Kořenář se proti střele Petra Straky dobře přesunul a uhájil své brankoviště.

Když sparťané utlumili domácí tlak, mohl udeřit Vladimír Sobotka. Zkušený útoční však mířil jen do Zajíčkovy pohotové lapačky. Na druhé straně musel sparťanský gólman pokrýt pokusy Šimona Stránského, Jiřího Fronka a Janise Jakse. V závěru třetiny ho navíc prověřila také Zdráhalova střela z pravého kruhu.


Domácí navázali na povedený závěr i v úvodu druhého dějství, kdy už po třech minutách Ondřej Jurčík trefil tyčku a odražený puk dorazil do odkryté sítě Pawel Zygmunt. O dvě a půl minuty později mělo utkání druhého dvougólového střelce, jelikož Martin Havelka našel zpoza branky najíždějícího Pawla Zygmunta a jeho střela vyhnala Josefa Korenáře z branky.

Trenéři ale dosáhli potřebného impulzu, protože už osmnáct vteřin po čtvrtém gólu srazil Moravčíkovo nahození do branky padající Erik Thorell, a přestože domácí protestovali, jeho zásah platil. Spartě navíc pomohla i přesilovka, kterou dokázal zužitkovat David Tomášek, jenž krásně obešel dva soupeře a střelou nad vyrážečku snížil.

Puky létaly mimo obě branky, Andrej Kudrna byl blízko hattricku, když těsně minul zadní tyčku. Vzápětí nebezpečná teč Vladimíra Sobotky nadělala Šimonu Zajíčkovi problémy, i přes vstřelený gól byla radost marná, jelikož puk překročil čáru už poté, co byla branka vyhozena ze svého jištění. Závěr třetiny ještě poznamenala hromadná bitka a vyloučení Jana Buchteleho do konce utkání za dohrání Patrika Demela.


Na začátku třetího dějství Šimon Stránský nastřelil schovaným pokusem přední tyčku Kovářovy branky, načež sparťané díky dobré týmové práci oslabení ustáli. Šanci na drama zkomplikovalo vyloučení Adama Poláška, které domácím pomohlo ušetřit síly. Už po Poláškově návrat pálil nebezpečně Pawel Zygmunt, jehož protečovaná střela proletěla jen vedle sparťanské branky.

Otevřená defenziva našeho týmu dala Litvínovu možnost udeřit, ale přečíslení dvou na jednoho fantasticky zlikvidoval Jakub Kovář, jenž se přesunul proti střele Šimona Stránského. Už v čase 54:34 jsme využili přerušení a odvolali brankáře. Ačkoliv Pawel Zygmunt dvakrát prázdnou branku netrefil, v čase 55:49 už Andrej Kudrna z poloviny hřiště zkompletoval hattrick.

Vzápětí zkoušel své štěstí David Němeček, ale jeho ránu od modré litvínovský brankář dobře viděl. Na druhé straně vychytal Jiřího Fronka sparťanský brankář, který musel po osmi zápasech za tři body skousnout první porážku po dlouhé sérii.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC VERVA Litvínov): "Vidím to jako extrémně vyrovnané utkání, v němž nám velmi pomohl začátek. Dvě rychle vstřelené branky našemu týmu pomohly, protože ofenzívní síla Sparty byla obrovská a potvrzovali to po celé utkání. Naši hráči museli být celé utkání na špičkách, dneska však odvedli velmi dobrou práci a ve vyrovnaném zápase jsme to překlopili na naši stranu. A že jsme ukončili vítěznou sérii soupeře? Se vším respektem ke Spartě musím říct, že v extralize je dneska těžké každé utkání. A každé utkání je bojem o každou vstřelenou a inkasovanou branku. Kvalitní mužstvo by se mělo umět připravit na každé utkání. Za tři body jsme ale určitě rádi."

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): "Chtěl bych pogratulovat Litvínovu k zaslouženému vítězství. Domácí byli po celý zápas lepší, zasloužili si vítězství, přehráli nás. Někdy se to stává. My jsme nebyli lepší už v pátek v Mladé Boleslavi, ale tam jsme to ještě ubojovali. Tady jsme byli horší a prohráli jsme. Jsou to strašně vyrovnané zápasy, v nichž rozhodují detaily. A v těch byli dneska domácí lepší."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek