22. 9. 2022 | Daniel Ryl

OLO - SPA 4:0 - Na Hané rozhodla efektivita

3., čtvrtek 22. 9. 2022
Olomouc - Sparta OLO - SPA
Olomouc: Konrád – Černý, Ondrušek (C), Rašner, Škůrek, Řezníček, Švrček, Dujsík – Orsava, Menšík, J. Káňa (A) – Klimek, Nahodil, P. Musil – Bambula, Knotek (A), Kunc – Kusko, Navrátil, Strapáč.
Sparta: Kovář – Krejčík (A), Graňák, Jurčina, Polášek (A), Jandus, Němeček, Mikliš – Řepík (C), Horák, Forman – Kaše, Konečný, Simon – E. Thorell, G. Thorell, Tomášek – Přibyl, D. Vitouch, Dvořáček.
Branky a nahrávky: 9. Nahodil, 13. J. Káňa (Orsava, Švrček), 34. Strapáč (Rašner, Navrátil), 34. Orsava (Bambula, J. Káňa). Rozhodčí: Šír, Mrkva – Rampír, Lederer. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 301. Střely na branku: 25:25. Průběh utkání: 4:0. Nejlepší hráči utkání: Jakub Orsava - Michal Řepík.
Čtvrteční předehrávka na ledě Olomouce našemu týmu nevyšla. Ačkoliv jsme do zápasu vstoupili skvěle a po první třetině střelecky dominovali, efektivní Olomouc s jistým Branislavem Konrádem odskočila dvěma góly. Za pomoci našich chyb a trestů ve druhé části navíc vedení navýšila na čtyři branky. Ve třetím dějství už sparťané s výsledkem nepohnuli, tudíž si z Moravy odváží porážku.

Fotogalerie

Komentář

Pozdější příjezd do Olomouce se na sparťanech nepodepsal, naopak jsme byli od úvodních vteřin aktivnějším celkem. Z mezikruží však neuspěl Daniel Přibyl, po němž měl velkou šanci David Vitouch, ale stejně jako David Tomášek byl vychytán jistým Branislavem Konrádem.

V úvodu deváté minuty však sparťanská defenziva doplatila na špatnou komunikaci při přebrání puku před Jakubem Kovářem, čehož využil pohotový Lukáš Nahodil. Defenziva Mory dokázala sparťanské útok i teče úspěšně odvracet. Ačkoliv domácí útočili sporadicky, byli efektivní. Orsavovu pobídku využil z levé strany Jan Káňa, čímž poslal domácí do dvougólového vedení.

Vzápětí mohl na zadní tyčce po hezkém ťukecu snížit Roman Horák, ale jeho střelu zastavila špička Konrádova betonu. Musilova teč už na průběžném stavu nic nezměnila, do šaten jsme i přes střeleckou převahu šli s dvougólovým mankem.


Aktivitu jsme si přenesli i do začátku prostředního dějství, leč bez výrazného střeleckého efektu. Šance Davida Kašeho i Jana Knotka úspěchem neskončily, našemu týmu nepomohla ani první početní výhoda. Ta nevyšla ani Olomouci, přesto jí pomohla zpátky do tempa. Rozkouskovaná polovina zápasu sedla spíše Moře, Nahodilova střela však zamířila vedle levé tyčky.

Za polovinou zápasu se Hanáci dostali do tlaku, což zužitkoval Petr Strapáč a přesnou tečí navýšil domácí vedení. Se Spartou však bylo hůř. Vzápětí putoval na trestnou Adam Polášek, jehož trest dokázal využít už po devíti vteřinách na zadní tyčce nehlídaný Jakub Orsava. Dva rychlé góly naše mužstvo srazily, naopak Olomouc získala potřebný klid.

V závěru třetiny navíc putoval na trestnou lavici Roman Horák, po jehož faulu visel pátý gól ve vzduchu. Sparťanský brankář však zlikvidoval nebezpečnou střelu z prostoru před brankou i dva nebezpečné Káňovy pokusy ze strany.


Náš tým se nechtěl na Hané vzdát, do třetího dějství vstoupil aktivně, ale ofenzivní nájezdy dokázala defenziva Olomouce bezpečně ustát. Tlak navíc otupilo vyloučení Dominika Graňáka, při němž sparťané zažívali krušné chvíle, ale kombinaci domácích ustáli.

V oslabení mohl skórovat Gustaf Thorell, ale slovenský brankář byl v malém souboji úspěšnější. I přes střelecké pokusy na obou stranách góly nepřibývaly, jelikož oba gólmani většinu pokusů dobře viděli a pokryli.

Ač jsme mohli zadělat na drama třemi přesilovkami, skvělý Branislav Konrád s pozornou olomouckou defenzivou před sebou však odolal. Nebezpečí na druhé straně ustál také Jakub Kovář, jenž sledoval poctivý závěr zápasu v podání Olomouce, ze které si odvážíme jasnou porážkou.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (HC Olomouc): "Vůbec jsme nezačali dobře. Sparta mohla dát klidně čtyři nebo pět gólů, Braňo Konrád nás neskutečně podržel. Sice jsme se dostali do dvoubrankového vedení, ale první třetina od nás nebyla dobrá. Od druhé třetiny jsme se zlepšili a byli jsme odměněni góly na 3:0 a 4:0. Vytvořili jsme si i další šance, naopak Spartu jsme pak do šancí moc nepouštěli."

Patrik Martinec (HC Sparta Praha): "Vstup do zápasu jsme měli podle našich představ. Deset minut jsme hráli velmi dobře, jenže jsme neproměnili šance. Pak jsme si dali takový polovlastní gól a z první šance Olomouce jsme inkasovali podruhé. Bohužel. Od té doby pro nás zápas skončil. Zbytek utkání už byl z naší strany hodně špatný."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek