19. 4. 2022 | Daniel Ryl

TRI - SPA 1:2 - Finále je vyrovnané!

FIN2, úterý 19. 4. 2022
Třinec - Sparta TRI - SPA
Třinec: Kacetl – Marinčin, Doudera, Kundrátek, Musil, Adámek, Zbořil – Růžička (A), Vrána (C), Chmielewski – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Nestrašil – Hrňa, Marcinko, Svačina – Bakoš, Roman, Hrehorčák – Dravecký (A).
Sparta: Hudáček – Němeček, Matuškin, Pavelka, Polášek (A), Dvořák, Moravčík, Jurčina – Řepík (C), Sobotka (A), Forman – Chlapík, Kaše, Buchtele – Šmerha, Horák, Thorell – Dvořáček, Vitouch, Strnad.
Branky a nahrávky: 59. Hrňa (Nestrašil, Růžička) – 33. Řepík (Forman, Polášek), 54. Pavelka (Řepík). Rozhodčí: Pešina, Šír – Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 400 (vyprodáno). Střely na branku: 32:29. Průběh utkání: 0:2, 1:2. Nejlepší hráči utkání: Ondřej Kacetl - Michal Řepík. Stav série: 1:1.
Finále se přesouvá do Prahy za nerozhodného stavu! Skvělý bojovný výkon podpořený jistým Júliem Hudáčkem udržel Oceláře téměř na suchu, góly Michala Řepíka s Tomášem Pavelkou pak vytvořily dvoubrankový náskok. Třinečtí sice v závěru snížili, ale sparťané náskok uhájili a do Prahy se přesouváme s jednou výhrou na kontě.

Fotogalerie

Komentář

Opatrný a defenzivní začátek zápasu nepřinesl žádnou výraznější šanci ani na jedné straně. Více ze hry měli Třinečtí, kteří byli opticky lepším mužstvem, ale když už se dostali k zakončení, Július Hudáček neměl žádné problémy. V osmé minutě ho však ze slotu prověřil Aaron Chmielewski, jehož pokus vyrazil a poradil si také s Vránovou dorážkou.

Ve druhé polovině třetiny se hra vyrovnala, kotouče si více užili naši hokejisté, jenže defenziva Ocelářů sparťanské útoky odrážela. V případě, že přece jen přiletěla střela, Ondřej Kacetl si ji dokázal najít a pokrýt. V závěrečných vteřinách domácí aréně hrklo, když Němečkovo nepříjemné nahození od modré čáry viděl domácí brankář až na poslední chvíli.


Úvod druhého dějství poznamenalo Dvořáčkovo vyloučení, ale jako první zahrozili kuriózně sparťané, jenže Roman Horák s Michalem Moravčíkem přečíslení nezakončili. Vzápětí se Oceláři dostali na koně, leč na jistého Júlia Hudáčka nevyzrál ani Aaron Chmielewski po povedené přihrávce zpoza branky. Třinecký útočník byl však faulován.

Náš tým ale zvládl skvěle i druhé oslabení, navíc dokázal být nebezpečný. Moravčíkovu střelu z levého kruhu Ondřej Kacetl pokryl lapačkou. Za polovinou třetiny Miroslav Forman skvěle vybojoval za brankou puk, který předložil Michalu Řepíkovi, a přestože jeho první velkou šanci domácí brankář fantasticky pokryl, proti dorážce z úhlu už byl bezmocný.

O dvě minuty později mohlo být veseleji, když se před domácí brankou dostal ke kotouči Roman Horák, ale v obrovské šanci selhal, jelikož Ondřej Kacetl skvěle vysunul svůj beton. Slezané vzápětí přidali, pevná sparťanská defenziva s jistým Júliem Hudáčkem v zádech však odolávala. Výraznější šanci už nepřinesla ani naše přesilovka, tudíž jsme šli do šatny za těsného vedení.


Třetí dějství začali lépe domácí, jejichž útoky však narážely na pevnou sparťanskou zeď. Tu navíc podporoval jistý Július Hudáček, který si neoddechl ani při naší přesilovce. Teč Erika Thorella přesná nebyla, domácí naopak ujeli do brejku, jenže proti Hrehorčákově střele se skvěle přesunul sparťanský brankář a zasáhl levým betonem.

V polovině třetiny putoval na trestnou Adam Polášek, jehož parťáci těžký úkol zvládli. V jednu chvíli navíc plách Erik Thorell, jehož vychytal lapačkou Ondřej Kacetl, na druhé straně sparťany zachránila branková konstrukce po schované střele Vladimíra Svačiny. Když pak Michal Řepík vyvezl puk ze středního pásma, prověřil Ondřeje Kacetla, který neudržel puk a Tomáš Pavelka na brankovišti dorazil kotouč do sítě.

Vzápětí si Július Hudáček připsal úspěšný zákrok proti Zbořilově střele od modré, načež Aaron Chmielewski dorážel mimo. Třinec se však nevzdal, při závěrečné power play a vyloučení Vladimíra Sobotky dostal náš tým pod tlak, který zužitkoval z pravého kruhu Erik Hrňa.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Myslím si, že to byl vcelku vyrovnaný zápas. Taková šachová partie. Určitě nás mrzí nevyužité přesilové hry, které jsme měli ve druhé druhé třetině. Tam jsme si mohli pomoct, dát gól. Potom by Sparta musela hru trošku více otevřít. Je to finále, těžký soupeř a 1:1 směrem do Prahy... Je to boj a bude to boj. Chtěl bych klukům poděkovat za třetí třetinu, ta se mi líbila."

Josef Jandač (HC Sparta Praha): "Bylo to hodně urputné utkání, mělo vysoké tempo. Hodně kvalitní. My jsme znovu dali první gól, i když až ve druhé třetině. Ale proti včerejšku jsme neudělali takové individuální chyby, dali jsme i druhý gól z protiútoku a závěr jsme ubojovali."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek