3. 12. 2013 | Tereza Velikovská

SPA - MHK 1:2pp - Z bitvy lídrů jen bod

27., úterý 3. 12. 2013
Sparta - Mountfield HK SPA - MHK
Sparta: Pöpperle - Pilař, Hrbas, Krejčík, Švrček, Gřegořek, Philipp - Ton, Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, I. Rachůnek, T. Rachůnek - Bahenský, Simon, Forman. Trenér: Josef Jandač.
Mountfield HK: Kantor - Harant, Vydarený, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Jank, Plášil - Dej, Mertl, Šimánek - Červený, Marha, Květoň - Škoda, Langhammer, Podlešák - Švihálek, Knotek, Rousek. Trenér: Peter Draisaitl.
Branky a nahrávky: 15. Hlinka (Kumstát) – 24. Mertl (Vydarený, Ptáček), 61. Mikuš (Mertl, Dej). Rozhodčí: Fraňo, Pavlovič - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4662. Střely na branku: 30:15. Průběh utkání: 1:0, 1:2. Nejlepší hráči utkání: Hlinka - Vydarený.
Sparta načala druhou polovinu základní části domácím duelem s Hradcem Králové, který v předchozích dvou soubojích porazila shodně 5:1. Tentokrát se ovšem místo ofenzivní podívané konala urputná bitva, která po gólech Hlinky a Mertla došla až do prodloužení. To rozhodl po pouhých 22 vteřinách hostující Mikuš, který tak Spartě připravil teprve druhou domácí prohru v sezoně.

Fotogalerie

Komentář

Jako by měly oba týmy v hlavách, že jde o souboj prvního a druhého týmu extraligy, začaly hodně opatrně. Na první větší šanci se čekalo až do první přesilové hry hostů. Pöpperle nejprve zasahoval proti Dejově střele, kterou ztlumil na hrudi, a poté i proti Mikušově ráně od modré čáry, tu efektně schoval v lapačce. Další hradeckou šanci už ve hře pět na pět překazil Švrček, který dobrou obrannou prací nedovolil Mertlovi obtočit se okolo tyčky a zakončovat do v tu chvíli odkryté branky. Neprosadil se ani Dej, po jehož pokusu a Pöpperleho zákroku se kotouč otřel o tyčku.

Zatímco úvod zápasu vyšel lépe Hradci, druhá polovina první třetiny patřila Spartě. Velký závar si vytvořil první útok, ale Rolinek sám před brankou trefil pouze Kantora. Ten při další ofenzivní zteči sice pokryl několik šanci Pražanů, ale na tu poslední už byl krátký. Kumstát nabídkou zpoza branky těsně podél tyče přesně našel Jaroslava Hlinku, který se trefil do mezery mezi Kantorem a jeho tyčkou. Těsně před první přestávkou fauloval hostující Škoda a Klimek v signalizované výhodě střílel prakticky se sirénou, Kantor puk vyrazil.

Přesilovka se ale sparťanům zrovna nevydařila, to Hradec si vedl o poznání lépe. Svou druhou početní výhodu v zápase přetavil ve vyrovnávací gól ve 24. minutě. Vydarený střílel od modré čáry a jeho pokus úspěšně tečoval Tomáš Mertl. Poté už opět kralovali oba brankáři, nutno ovšem přiznat, že je útočníci soupeře mnoha nebezpečnými střelami neohrozili. Případně k nim puk vůbec nedošel, jako při přesilovce Sparty, kdy Hlinka přesně našel Tona na horní hranici kruhu, ale kanonýr Holešovických v nadějné pozici trefil jen hokejku bránícího hráče.

30:15
takový byl poměr střel v zápase

Královéhradečtí se dostávali do šancí zejména v situaci, kdy měli na ledě o muže navíc. Při Šimánkově přesilovkové střele musel Pöpperle vytasit hodně těžký zákrok, aby kotouč vyrazil mimo tři tyče. V závěru druhé dvacetiminutovky měli sparťané tlak, ale Kantor stál vždy na svém místě. Trefil ho z rychlého protiútoku Rolinek i Ton o chvíli později tečující další střelu sparťanského kapitána. Z rychlé protiakce zahrozili i hosté, Mertla musel Philipp zastavit za pomoci nedovoleného zákroku. Hradec sice v přesilovce okupoval útočné pásmo, ale bránící čtveřice ho nepustila ke střele.

Ani třetí část nenabízela zrovna atraktivní hokejovou podívanou, ale spíš urputnou bitvu o každý metr ledu. Vzruch nastal až ve chvíli, kdy zůstal po souboji u mantinelu ležet na ledě kapitán a nejproduktivnější hráč Hradce Šimánek, který se s krvavým zraněním odebral na ošetření do šatny. Po několika minutách se vrátil na střídačku a zjistil, že během jeho nepřítomnosti se nic zajímavého nestalo. Vzápětí putoval za sekání na trestnou lavici, sparťané ovšem během dvou minut v početní výhodě ani nevystřelili na branku.

V 55. minutě se zjevil před Pöpperlem Marha, který dostal přihrávku podél brankové čáry a svou střelu mohl několikrát dorážet. Sparťanský brankář ale v té chvíli svůj tým podržel. Na druhé straně hned z protiútoku otřel svou střelu o tyčku Kumstát. Nejdramatičtější pasáži třetího dějství nakonec byla poslední minuta, kdy nejprve nebezpečně pálil Klimek a poté vyskočila Kantorovi Hlinkova střela z lapačky, ale hradecký gólman zvládl puk ze vzduchu znovu sebrat. Poprvé v sezoně tak viděla Tipsport aréna prodloužení, které rozhodl už po 22 sekundách Peter Mikuš tečí Mertlovy střely. Sparťané po sedmi domácích tříbodových výhrách v řadě brali jen bod.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (Sparta): Věděli jsme, že Hradec je dobře organizovaný a dobře bránící soupeř, což se potvrdilo. Těžko jsme se dostávali do šancí. Pár jsme jich měli, ale bohužel jsme se nedokázali gólově prosadit. Tlačili jsme, tlačili, ale nemělo to pro nás potřebný efekt. Trošičku nám zvlhl střelecký prach, to se stává.

Peter Draisaitl (Hradec Králové): V průběhu zápasu jsme se zlepšovali. Hlavně v první třetině jsme měli s hrou Sparty problém a hledali jsme na ni správný recept. V průběhu hry jsme se jim přizpůsobovali, i když Sparta určitě měla více šancí. Celkově to ale bylo vyrovnané, my jsme hráli naším stylem. Bod po 60 minutách jsme si za naši práci zasloužili, v prodloužení nebo v penaltách je to o štěstí. My jsme udělali jednu akci, proto jsme získali jeden bod navíc.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek