20. 10. 2013 | Martin Voltr, Tereza Velikovská

MHK - SPA 1:5 - Proti Hradci podruhé vítězně

14., neděle 20. 10. 2013
Mountfield HK - Sparta MHK - SPA
Mountfield HK: Kacetl - Harant, Vydarený, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Frühauf, Plášil - Kudrna, Mertl, Šimánek - Škoda, Červený, L. Květoň - Suja, Langhammer, Podlešák - Švihálek, Tvrdík, Rousek. Trenér: Peter Draisaitl.
Sparta: Pöpperle - Gřegořek, Piskáček, Švrček, Krejčík, Sičák, Philipp - Pacovský, Simon, Rolinek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Přibyl, I. Rachůnek - Kubát, Bahenský, Forman. Trenér: Josef Jandač.
Branky a nahrávky: 52. Pláněk (Červený, Šimánek) - 30. Přibyl (Krejčík), 32. Klimek (I. Rachůnek, Sičák), 36. Simon (Rolinek, Krejčík), 51. Klimek (Bahenský, Švrček), 58. Kumstát (Přibyl, Krejčík). Rozhodčí: Čech, Mikula – Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 6154. Střely na branku: 32:25. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5. Nejlepší hráči utkání: Červený - Přibyl.
Druhou čtvrtinu základní části zahájili sparťané vítězstvím na ledě Hradce Králové, kde zopakovali výsledek z prvního vzájemného duelu. Hned dvakrát se trefil Lukáš Klimek, další góly přidali Přibyl, Simon a Kumstát. Holešovičtí se také dokázali dvakrát prosadit v početní výhodě. Zisk tří bodů z ledu soupeře znamená čtvrtou výhru v řadě a pojištění prvního místa v tabulce.

Komentář

Domácí věděli, že v tomto zápase už jde o hodně. Cítili, že se svou fazónou se už můžou se Spartou měřit, na rozdíl od prvního vzájemného duelu na jejím ledě. Možná i proto v jejich zadních řadách zpočátku panovala mírná nervozita a na světě bylo pár nepřesností, jednu takovou mohl potrestat Klimek, zblízka ale napálil jen Ondřeje Kacetla.Vepředu však Východočeši působili hodně aktivním dojmem, soupeři dělal problém třeba Podlešák, který se do hradecké sestavy vrátil po sedmi zápasech zdravotní absence.

Největší vzruch celé první třetiny přišel ve 14. minutě, kdy Červený dopravil puk do odkryté sparťanské klece – stalo se tak ale až pár milisekund po odpískání. Rozhodčí, kteří gól nejprve uznali, svůj verdikt po konzultaci pozměnili v neprospěch domácích. Hradec si alespoň zahrál dvojnásobnou přesilovku, ta mu ale štěstí nepřinesla, a stejně to dopadlo i v pokračující klasické výhodě. Kudrna dorážel na Pöpperleho marně. První hradecký útok byl na ledě tím nejnebezpečnějším, nicméně celkově se hra zase uklidnila a bezbrankové skóre po první části platilo oprávněně.

K dvojici sparťanských vyloučení z úvodní třetiny se po přestávce přidalo třetí, které ale mohlo přinést opačné vyústění. Rachůnek s Kumstátem se totiž vydali do přečíslení, jenže druhý jmenovaný napálil pouze tyčku. Sparta se pozvolna dostala do dobrého tempa, které mohla podpořit její první přesilová hra.

1+2
taková je bilance útočníka DANIELA PŘIBYLA ze zápasu v Hradci

A lídra tabulky příliš nemrzelo, že výhodu nevyužil. Jen pár sekund po jejím skončení totiž Krejčík vyslal bleskovou střelu od modré čáry a připravený Daniel Přibyl ji tečoval přesně mezi betony Kacetla. Ve svém dalším střídání se navíc třetí sparťanská formace prosadila znovu, když v přečíslení tři na dva přiťukl Ivan Rachůnek puk do strany Lukáši Klimkovi, jenž trochu překvapil hradeckého gólmana přímým zakončením.

Hradec tak poznal sílu, jakou fouká vítr z hlavního města. Od nepříjemné pasáže už byl soupeř jednoznačně na koni a jakmile putovali Hradečtí podruhé na trestnou, přišla další rána. Krejčíkova nabídka se před Kacetlem odrazila od Rolinka přímo na hůl Dominika Simona a mladičký útočník neměl problém okamžitě napálit puk do bližšího růžku. Druhá třetina vyzněla naprosto jasně pro Spartu.

S třígólovým mankem už se svěřencům kouče Draisaitla těžko něco dělalo. Hosté si svůj náskok nejen hlídali, mohli ho dokonce i navýšit, jenže Kumstát sám před Kacetlem napálil jen jeho levou tyčku. V relativně poklidném průběhu hry si Hradečtí připsali jen náznaky gólových příležitostí z holí dorážejícího Škody a hbitého beka Haranta. Deset minut před koncem pak ambiciózní Pražané přidali další povedený kousek. Lukáš Klimek se dostal k Bahenského rozehrávce, tělem si odstavil hradeckého beka a pak ukázkovým bekhendem vymetl pavouky nad Kacetlovou lapačkou.

Jen minutu poté, přišlo snížení, Červený našel přihrávkou napříč celým pásmem Martina Pláňka, jenž vyslal parádní ránu až do protějšího růžku Pöpperleho branky. Pro mladého obránce to byl premiérový extraligový gól v kariéře. Hradečtí dávali najevo, že to ještě nezabalili. Hodně čilým pohybem hýřili ve hře čtyř proti čtyřem a šance Frühaufa se Šimánkem volaly po gólech. Jenže změna stavu přišla už jen na druhé straně, když Sparta využila přesilovku pěti proti třem. Krejčíkovu ránu Kacetl betonem vyrazil jen k Petru Kumstátovi, který puk bez potíží dorazil za jeho záda a uzavřel brankový účet nedělního večera na 1:5.

Ohlasy trenérů

Peter Draisaitl (Hradec Králové): Nemůžeme vyhrávat, když v naší hře chybí pozitivní emoce. Ty jsme nemohli tentokrát najít, proto jsme neměli zbraně, kterými bychom Spartu porazili. Hosté vyhráli naprosto zaslouženě.

Josef Jandač (Sparta): Důležité bylo, že jsme v první třetině ubránili oslabení. Ve druhé jsme nastříleli góly a ve třetí jsme si vedení už pohlídali. Chtěl bych říct, že úroveň zápasu z mého pohledu hodně ovlivnila kvalita ledu. Byl špatný; bylo to jako by fotbalisti nastoupili na nějakém oraništi.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek