21. 3. 2010 | Pavel Hrdina, Tereza Velikovská

SPA - VIT 1:4: Série se vrací do Vítkovic za nerozhodného stavu

ČF4, neděle 21. 3. 2010
Sparta - Vítkovice SPA - VIT
Sparta: Přikryl - Macholda, Jan Hanzlík, Vykoukal, Gulaši, Vojta, Philipp, Cunik - Ton, D. Výborný, Podlešák - Kafka, Broš, Hromas - Netík, Langhammer, Ručinský - Látal, Hrdel, Koreis - od 41. navíc Karpov. Trenéři: Volek a Holaň.
Vítkovice: Štěpánek - Jurečka, Barinka, Rehák, Stehlík, Sičák, Trnka - Klimek, Burger, Plášek - Kvapil, Vrána, Treille - Ujčík, Štefanka, Krenželok - Szturc, R. Hruška, Selingr. Trenéři: Hadamczik a Konečný.
Branky a nahrávky: 32. Langhammer (Ručinský, Netík) - 11. R. Hruška (Barinka), 21. Klimek (Burger, Barinka), 22. Kvapil (Vrána, Sičák), 25. Barinka (Štefanka, Stehlík). Rozhodčí: Hribik, Hodek - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 8:8. Využití: 1:1. Diváci: 10.968. Stav série: 2:2.
Ve čtvrtém čtvrfinálovém utkání tahali domácí od začátku za kratší konec. V 11. minutě otevřel skóre Radim Hruška, ve 25. minutě vedly Vítkovice už 4:0. Výsledek zkorigoval přesilovkovou trefou Jakub Langhammer.

Fotogalerie

Komentář

Úvod zápasu byl stejně jako tři předchozí střetnutí víceméně opatrný, ačkoli už se soupeři po 180 spolu strávených minutách na ledě poznají velmi dobře. Na gól se tentokrát čekalo v kontextu předchozích soubojů „jen“ do 11. minuty, kdy naprosto osamocený autor hattricku z prvního vzájemného zápasu Radim Hruška pohodlně přehodil Přikrylovo rameno a poslal hosty do vedení. Do konce první dvacetiminutovky mohlo být vyrovnáno, kdyby nejaktivnější sparťanský útočník v zápase Tomáš Netík proměnil svou tvrdou střelu od pravého mantinelu. Ani druhá šance na vyrovnání Broše končící trefeným břevnem k dohnání manka nestačila a do šaten šli spokojenější Vítkovičtí.

Kouč Hadamczik dal nejspíš v kabině hráčům dýchnout střelného prachu, jeho svěřenci totiž v prvních pěti minutách druhé dvacetiminutovky rozhodli zápas. Hned při prvním střídání se prosadil v situaci dva na jednoho Lukáš Klimek a když následně exvítkovický Gulaši fauloval, jeho vyloučení potrestal bombou od modré čáry Marek Kvapil. Oddechový čas, který si sparťanská lavička následně vyžádala, žádnou změnu nepřinesl. Hrdina druhého a třetího zápasu série Petr Přikryl kapituloval v čase 24:16 počtvrté, tentokrát při hře 4 na 4. Vítkovický bek Michal Barinka propálil i před ním ležícího obránce a bylo vymalováno. Za Spartu pak zaznamenal čestný úspěch Jakub Langhammer, když jako poslední tečoval Netíkovu ránu od mantinelu, to však bylo z pohledu vstřelených branek vše, na co se Holešovičtí zmohli.

Ze dvou možných variant vývoje třetí třetiny, zázračného zmrtvýchvstání Sparty a poklidného dohrání zápasu z pohledu Vítkovic zvítězila ta druhá, pravděpodobnější. Téměř jedenáctitisícová návštěva sledovala trápení svých oblíbenců, kteří více či méně nadějně, nakonec však bezvýsledně ohrožovali v pohodě chytajícího Štěpánka. Největší šanci měli naopak hosté. Burger po krásně sehrané kombinaci v přečíslení zakončoval jen do Přikrylovy pravé tyče. Čas rychle ubíhal a bylo čím dál jasnější, komu připadne čtvrtý bod ve čtvrtfinálové sérii. Za stavu 2:2 na zápasy se týmy přesouvají do Ostravy, kde ve středu jeden z protivníků získá mečbol.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (Sparta): "Dostali jsme nešťastný gól v podání hrubek hráčů, nechali jsme trestuhodně asi pět sekund samotného Hrušku před brankou. Pět sekund před koncem první třetiny nastřelil Netík břevno, to jsme ještě měli šanci s výsledkem něco udělat. Pak jsme ale totálně propadli v úvodu druhé třetiny. Zkoušeli jsme měnit sestavu, hrát na určité hráče, ale ani to nám nevycházelo. Byli jsme pomalejší, nebyli tak hladoví, nechodili před branku, neměli takový počet střel. Nesplnili jsme atributy play off."

Alois Hadamczik (Vítkovice): "Poučili jsme se ze sobotního zápasu, kdy nás Sparta od druhé třetiny zaskočila. Domácí mají v play-off nejzkušenější mužstvo, u nás je spousta hráčů, kteří mají v play-off odehráno málo. Ti si musí uvědomit, že když se vše zvedne o jeden stupeň výše, tak výkon ze základní části nestačí. Podali jsme kompaktní výkon, dali góly, což rozhodlo."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek