16. 3. 2010 | Pavel Hrdina, Lukáš Krupička

VIT - SPA 4:1 - Neúspěšný vstup do čtvrfinále

ČF1, úterý 16. 3. 2010
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Štěpánek - Jurečka, Barinka, Kuboš, Stehlík, Sičák, Trnka - Klimek, Burger, Krenželok - Kvapil, Štefanka, Treille - Ujčík, R. Hruška, Svačina - Szturc (45. Strapáč), Vrána, Plášek.
Sparta: Přikryl - Vykoukal, Gulaši, Philipp, Jan Hanzlík, Macholda, Vydarený - Kratěna, Broš, Hromas - Ton, D. Výborný, Podlešák - Netík, Langhammer, Ručinský - Látal, Hrdel, Koreis.
Branky a nahrávky: 15. Hruška (Burger, Klimek), 16. Burger (Kuboš), 53. Hruška (Sičák, Barinka), 54. Hruška (Svačina) - 50. Ton (D. Výborný, Vykoukal). Rozhodčí: Hodek, Hribík - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:6. Využití: 2:1. Diváci: 7 653. Střely na branku: 30:27. Průběh utkání: 1:0, 2:0, 2:1, 3:1, 4:1. Stav série: 1:0.
První krok ve čtvrtfinálové sérii se Spartě nezdařil podle představ. Zpočátku se oba soupeři po delší pauze oťukávali. Jenže domácí ke konci první části dvakrát udeřili a převzali otěže zápasu. Pražanům se podařilo snížit až v závěrečné třetině. To vítkovičtí nenechali bez odpovědi a vstřelili ještě další dvě branky. Sparta má šanci na reparát hned zítra ve stejný čas na stejném místě.

Fotogalerie

Komentář

Spartě se úvodní třetina vůbec nepovedla, přestože v ní měla mírnou územní a střeleckou převahu podpořenou dvěma přesilovkami. V nich ovšem byli hosté z hlavního města jaloví, jakoby se projevovala dlouhá herní pauza. To Vítkovičtí nerozehraností netrpěli, naopak zužitkovali hned svou první početní výhodu. Na jejím konci dorážel v 15. minutě Radim Hruška snadno do odkryté brány přihrávku Burgera, který si před brankovištěm efektně poradil s jedním z bránících hráčů. Neuplynuly ani dvě minuty a slušně zaplněná ČEZ Arena bouřila podruhé. Jiří Burger nejprve dorážel u pravé tyče, pak bleskově objel bránu a na jeho manévr odmaskovaný Přikryl nezvládl zareagovat.

Druhá část nabídla odlišnou podívanou od té první – domácí měli jasně navrch, gól ale nepadl. Vítkovice si vytvořily od začátku velký tlak vrcholící v početních výhodách, kromě sparťanské obrany je brzdila také vlastní nedisciplinovanost. Nepěkně vypadající zákrok Svačiny na Macholdu v 23. minutě nedokázal exvítkovický Gulaši pomstít dobrou střelbou od modré. Jedním z nejlepších hráčů na ledě byl domácí Burger, který zatápěl Přikrylovi i nadále, hned tři šance si dokázal vytvořit v v rozmezí 25. a 26. minuty. Ostravané lépe bruslili a ve sparťanské obraně vytvářeli plánovaný chaos rychlými přihrávkami. Na druhé straně Sparta pokračovala v matném výkonu, vázla jí kombinace a její projev nezlepšila čtyřminutová přesilovka na konci třetiny.

Ačkoli domácí po 40 odehraných minutách vedli domácí 2:0, kompletní rozuzlení přišlo až v poslední dvacetiminutovce. I v té sice dál kralovali na ledě svěřenci kouče Hadamczika, nedařilo se jim ovšem proměňovat šance a tak v 49. minutě zdramatizoval vývoj prudkou ranou z mezikruží Petr Ton. Štěpánkovi propadl puk mezi betony a kontaktní gól dával Holešovickým naději do posledních deseti minut.

Místo očekávaného hladu Sparty po vyrovnání uchopila opět otěže družina ze severu Moravy. K převaze jim navíc přispěl Gulaši svým faulem. Přesilovku mohl využít nejprve Vrána, toho ovšem Přikryl vychytal. Rozhodující gól místo něj v čase 52:44 vsítil muž zápasu Radim Hruška, který osamocen před brankovištěm zužitkoval petardu Sičáka vyraženou přímo jemu na hůl. Ten samý hráč posléze zkompletoval hattrick, když překvapil Přikryla objetím brány a nataženou holí propasíroval puk mezi betonem a levou tyčí. V tu chvíli bylo vymalováno, pátý gól sice ještě mohl přidat dvě minuty před koncem Krenželok, proti ovšem byla horní tyč sparťanské svatyně.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Vítkovice): Bylo to velice kvalitní utkání. Hráli jsme zarputile, kluci dobře bránili. Prosadili jsme se střelecky, i v přesilovkách, Štěpánek vypadal v brance jistě. Jsem spokojený.

Miloš Holaň (Sparta): My jsme odehráli velice špatné utkání. Vítkovice nás předčily, daly nám lekci v přesilových hrách. My jsme nevymysleli skoro nic. Z jedné akce jsme dali gól, ale herní projev musíme hodně zlepšit, abychom byli silnější než Vítkovice.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli