22. 9. 2009 | Tomáš Kubánek, Lukáš Krupička

ZLN - SPA 2:3p - Sparta veze dva body ze Zlína

7., úterý 22. 9. 2009
Zlín - Sparta ZLN - SPA
Zlín: Sedláček - Hamrlík, Bořuta, Nosek, Švrček, Míka, Galvas, Linhart, Lučka - Balaštík, Leška, Rachůnek - Důras, Kollár, Záhorovský - Kubiš, Roman Vlach, Köhler - Sivák, Balán, F. Čech
Sparta: Chábera - Macholda, Gulaši, Vykoukal, Černošek, Jan Hanzlík, S. Hudec, Mrázek - Ton, Broš, Kratěna - Látal, D. Výborný, Ručinský - Netík, J. Hlinka, Langhammer (9. Kafka) - Hromas, Koreis, Podlešák
Branky a nahrávky: 17. Galvas (Vlach), 55. Balaštík (Leška., Rachůnek) - 30. Hlinka (Broš, Kratěna), 60. Hanzlík (Hlinka, Kratěna), 62. Kratěna. Rozhodčí: Husička, Mikula - Bryška, Chytil. Vyloučení: 7:7 navíc Míka (ZLN) OT 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 4615.
První letošní souboj se Zlínem vyzněl nakonec lépe pro pražskou Spartu. Domácí dvakrát v zápase vedli. Spartě se podařilo pokaždé odpovědět. V závěru zápasu Pražané prohrávali, ale nakonec díky velké vůli se jim povedlo těsně před koncem vyrovnat. Bonusový bod v prodloužení vystřelil Ondřej Kratěna.

Fotogalerie

Komentář

Už od začátku utkání se hra přelévala ze strany na stranu. Aktivní byl zejména třígólový střelec z minulého kola Ton, ale jeho pokusy branku těsně míjely. Přesně nezacílil ani Netík, který z dobré pozice mířil jen do ochranné sítě. Domácí se do svých příležitostí probíjeli obtížněji, často jim chybělo i více klidu. Jako třeba ve 12. minutě, kdy si Leška zpracovával před Cháberou puk až příliš dlouho. O čtyři minuty později se už už schylovalo ke změně bezbrankového stavu, čemuž však zabránil videozáznam. Odhalil totiž, že Broš pomohl puku do zlínské sítě rukou a tedy nepřípustně. To na druhé straně bylo již s dosažením gólu vše v pořádku. Od modré propálil Cháberu Galvas. Z přesilovky Moravanů přitom časomíra ukrojila pouze devět sekund. Zvýšit mohl Kubiš, jenže přes sparťanského muže v masce kotouč neprotlačil.

Hned zkraje druhé třetiny musel nuceně z utkání odstoupit zraněný Langhammer. Prostřední část s sebou přinesla i vyhrocené emoce, které k duelům Zlína se Spartou tradičně patří. A tak ubylo nebezpečných akcí a přibylo vyloučení. Jedno z nich potrestal Hlinka, který byl v pravý čas na správném místě, aby nasměroval Brošovu přihrávku do odkryté brány. I nadále hru kouskovaly časté fauly, Pražany však vyrovnávací branka viditelně povzbudila, při chuti byl zejména první útok. Kratěnovi puk při zakončení ale spíš překážel.

Chuť po vedoucí brance si sparťané přenesli i do třetí dvacetiminutovky, avšak Zlínští se postupem času přestali chovat přespříliš pohostinně a rozhodli se ukořistit tři body pro sebe. Nejprve se o to neregulérně pokoušel Kollár, poté v souladu s pravidly, leč neúspěšně Leška, Sivák či Vlach. Chábera své mužstvo výrazně držel, ale na pohlednou souhru Lešky s Balaštíkem, zakončenou střelou do šibenice, už byl krátký. Spartě zbývalo na vyrovnání pět minut, ale nezvdávala se. Otevřenými zadními vrátky naopak domácí unikali do brejků. Nájezd tří na jednoho však zhatilo Balaštíkovo špatné zpracování. Závěrečný tlak hostů umocnilo Leškovo vyloučení, které ke srovnání skóre ale nevedlo. Následná power-play však už branku na 2:2 vyplodila. Bod Holešovickým zařídil tečí rány od modré Hanzlík. Ten druhý přidal v prodloužení Kratěna, když precizně zakončil svůj únik chybujícímu Rachůnkovi.

Ohlasy trenérů

Rostislav Vlach (trenér PSG Zlín): "Ve druhé třetině jsme byli pod velkým tlakem a pouze zásluhou gólmana Sedláčka jsme neinkasovali další góly. Ve třetí třetině jsme byli aktivnější. Věřili jsme, že za stavu 2:1 půl minuty před koncem naše vedení udržíme, ale bohužel se vývoj zápasu obrátil proti nám. Mrzí nás to, neboť místo tří bodů máme pouze jeden. Balaštík v prvním zápase sezony dal branku a gól ho určitě povzbudí do dalších duelů. I když jeho hra ještě nebyla optimální, výkon první pětky se určitě jeho návratem zvedl."

Pavel Hynek (trenér HC Sparta Praha): "Hrál se dnes velmi dobrý hokej. V první třetině jsme byli o kousek aktivnější, ve druhé třetině jsme byli jasně lepším celkem a třetí část patřila domácím, kteří nás hodně přitlačili. Zlín nás dostal pod tlak a šel do vedení. Vyrovnali jsme v samotném závěru a štěstí se přiklonilo na naší stranu."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek