38., pátek 9. 1. 2004
Plzeň - Sparta PLZ - SPA
Plzeň: Málek - Dobroň, Jindřich, Cartelli, Výborný, Nedoma, Krajíček - Paroulek, J. Straka, Andrašovský - Vostřák, M. Straka, Matějovský - Dvořák, Hurtaj, Šaffer - Kracík, Švík, Důras
Sparta: Bříza (17. - 44. Schwarz) - Sloboda, Kasík, Procházka, Srdínko, Výtisk, Hanzlík - Kratěna, Broš, Chabada - Bartečko, Marek, Tomajko - Ujčík, Šimíček, Špilár - Sedlák, Šindel, Hromas
Branky a nahrávky: 15. Hurtaj (Šaffer), 17. Jindřich (Vostřák, Hurtaj), 24. Nedoma (J. Straka, Vostřák), 29. Krajíček (J. Straka, Andrašovský), 41. Paroulek (J. Straka), 44. J. Straka (Paroulek), 53. Hurtaj (J. Straka) - 14. Hanzlík (Výtisk), 18. Kratěna (Broš), 46. Ujčík (Šimíček)
HC Sparta Praha

Komentář

Domácí začali opatrně, Sparta byla zase příliš bohorovná, takže v úvodu diváci viděli jen chabé možnosti sparťanů Hromase, Tomajka a na druhé straně střelu Josefa Straky. Nudné okamžiky přerušilo bolestivé zranění Slobody po ráně pukem. Od 12. minuty hrála Sparta přesilovku, ale profesorským hokejem se neprosadila. Až sekundu před návratem Dvořáka z trestné lavice se trefil od modré poprvé v sezóně Hanzlík. Jenže pak Sparta ještě více zvolnila v bojovnosti a okno v obraně využili domácí pro akci dva na jednoho, z níž Hurtaj prostřelil Břízu k tyči mezi betony. V 17. minutě při přesilovce sevřeli do té doby neškodní domácí Spartu v pásmu, obránce Jindřich si najel na křídlo, přesnou střelou dal Plzni vedení a vyhnal Břízu z branky. Sparťané hrající na čtyři útoky se zvedli v další přesilovce. První řada si rozebrala obranu Západočechů a Kratěna do odkryté branky srovnal. Na konci třetiny mohli hostím vrátit vedení Hromas a Marek.

Sparta ani ve druhé části soupeře nepřehrávala. V úvodu proti šanci Špilára kontrovali střelou Cartelliho a pokusem Hurtaje. Při vyloučení Ujčíka se Lasselsberger dostal zpět do vedení. Nedoma od modré propálil Schwarze. Po zaváhání obrany Sparty v 27. minutě střílel zpoza obránce švihem Hurtaj. Zahřmělo o minutu později, kdy od modré propálil vše včetně Schwarze Krajíček. Při jeho následném vyloučení hosté sevřeli soupeře v pásmu, ale ani teč Tomajka po střele Procházky, ani pokus Bartečka ze závaru ke gólu nevedl. Ve 14. minutě netrefil dobře puk před Málkem Šindel, neprosadil se ani na druhé straně Michal Straka a Hurtaj. Při vyloučení Kasíka nezamířil z úhlu na odkrytou branku Josef Straka a Vostřákovu nahrávku do gólové šance nevyužil Paroulek, jehož skvěle vychytal Schwarz.

Iluze sparťanů o naději do poslední třetiny vzaly za své hned na jejím začátku. Po 30 sekundách namířil ze slušné dálky do horního roku branky Paroulek - 5:2. Kontrovat mohl Hanzlík, ale ve vyložené pozici před Málkem neprostřelil jeho betony, dalšího tlaku nevyužil ani Špilár. Ve 44. minutě se tak opět radovali domácí. Procházka nestačil na Josefa Straku, jenž z protiútoku zametl puk mezi Schwarzovy chrániče. Sparťanská dvojka šla z branky, do níž se vrátil Bříza. Za dvě minuty sice sparťané po zákroku na Matějovského snížili Ujčíkem po Šimíčkově výborné přihrávce na 6:3, domácí však již kontrolovali závěr utkání. Málek sice musel zasahovat proti výpadům hostí, Sedlák, Kratěna a Šimíček však neuspěli. Plzeňským naopak stačil jeden protiútok, z nějž na konečných 7:3 zvýšil zasunutím za bezmocného Břízu Hurtaj. Sparta utrpěla nevídaný debakl.

Ohlasy trenérů

Miloslav Přerost (trenér Plzně): "Utkání jsme rozhodli ve druhé třetině, kdy se nám podařilo proměnit vytvořené šance. Oproti minulým utkáním jsme zvýšili agresivitu a to se nám bohatě vyplatilo."
Kamil Konečný (trenér Sparty Praha): "Byl to z naší strany velice špatný výkon. Ve druhé a třetí třetině jsme umožnili domácím získat převahu a oni nás potrestali brankami."
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli