1., pátek 8. 9. 2000
Sparta - Zlín SPA - ZLN
Sparta: Bříza - Dobroň, Kroupa, Ptáček, Rebolj, Zábranský, Šrek - Broš, Chabada, Duda, Hlinka, Kratěna, Martinec, Novák, Vůjtek, Žemlička.
Zlín: Hudáček - Hamrlík, Homer, Luža, Malena, Marušák, Mojžíš, Šafařík, Žižka - Ambruz, Balaštík, Čech, Jenáček, Korhoň, Kotásek, Leška, Navrátil, Okál, Rachůnek, Vala.
Branky a nahrávky: 22. Kratěna (Duda, Broš), 26. Novák (Šrek), 33. Šrek (Broš, Žemlička), 59. Hlinka (Žemlička) - 15. Čech. Rozhodčí: Bolina - Kostka, Český. Vyloučení: 4:6. Diváci: 4595.
HC Sparta Praha

Komentář

Trochu rozpačitě začal v Paegas Areně nový extraligový ročník. Na první zápas se přišlo podívat jen 4.600 diváků, obě mužstva se dlouho nemohla dostat do provozní teploty.

Už v první minutě propadla druhá sparťanská obrana, ale Čajánek ze sóla mířil vedle. Vážná akce domácích přišla v sedmé minutě, Kratěna z otočky mířil do připraveného Hudáčka. Ten se vyznamenal o šest minut později, kdy zlikvidoval útok Martince a Chabady. Na ledě se ale množily nepřesnosti. Vrcholem bylo zazmatkování Zábranského, který trefil puk zblízka přímo mezi Břízovy betony - 0:1, branka byla připsána Čechovi . V 19. minutě ohrozil domácí branku Jenáček, gólman kryl. Pár sekund před koncem třetiny předvedl pěkné sólo Rebolj, s jeho střelou z mezikruží si Hudáček poradil.

Do druhé části vlétla jiná Sparty. Za dvě minuty se to odrazilo na skóre. Duda našel zpoza branky Kratěnu a ten tvrdou střelou pálil přesně - 1:1. Ve 24. minutě nedotáhl Hlinka nadějný blafák, Žemličkovu ránu vyrážel Hudáček ramenem. V zápětí Novák využil zmatku ve zlínské obraně a ze stejné pozice jako Kratěna skóroval střelou k tyči. Domácí teď byli jasně lepší a zlínští kupili chybu na chybu. V samostatném nájezdu se ocitl Vůjtek, ale ani on nadvakrát, ani Martinec nedal. Leška prověřil Břízu na druhé straně, ale skórovala zase Sparta. V přesilovce domácích Malena nepokryl opět mezi kruhy Šřeka a ten nijak tvrdou střelou bez přípravy propasíroval kotouč do branky počtvrté. Zlín přidal na tvrdosti, přesto mohl inkasovat po kolotoči Hlinkovy formace.

Ve 45. minutě ujel Chabada, ale jeho střela skončila v lapačce brankáře Beranů. Bříza na druhé straně si zase poradil se samostatným nájezdem Kotáska. Hosté se znatelně zlepšili a Sparťané museli děkovat brankáři. To platilo dvojnásob v 57. minutě, kdy kroužili kolem domácí svatyně Balaštík a Kotásek. Necelé dvě minuty před koncem šel na hanbu Martinec, hosté navíc odvolali brankáře. V power-play ale pečetil do prázdné branky Hlinka.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera, Zlín: Na úvod to nebyl špatný zápas. První třetina nám vyšla, dali jsme vedoucí gól. Ve druhé nevím jestli dílem tím, že Sparta přidala nebo tím, že jsme polevili se zápas otočil. Pětiminutový výpadek se nám nevyplatil. Sparta vedení o dva góly nepouští. Bříza navíc prokázal na úvod sezony skvělou formu.

František Výborný, Sparta: Věděli jsme, že Zlín je těžký soupeř, ale domácí prostředí bylo výhodou. 0:1 by nás nemělo zlomit, snad jedině kdyby tento stav trval déle. Je začátek sezony a hráči byli nervózní a nadržení na hokej. Brali to trochu jako svátek. Druhou třetinu jsme ale vyhráli 3:0 a pak už jsme hru kontrolovali.

Petr Čajánek , Zlín: Chtěli jsme uhrát alespoň bod, ale bohužel se nám to nepovedlo, Spartě vyšla druhá třetina kterou rozhodla.

Petr Bříza, Sparta: Chtěli jsme na úvod sezóny vyhrát a jsme rádi že se nám povedlo úspěšně vykročit.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek