FIN1, neděle 9. 4. 2000
Sparta - Vsetín SPA - VSE
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček F., Sýkora M., Šrek - Broš, Chabada, Eiselt, Hlinka, Martinec, Novák, Vůjtek, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Vsetín: Čechmánek - Jaškin, Srdínko, Suchý, Tesařík, Zábranský, Zubíček - Bělohlav, Dopita, Mařák, Pardavý, Paroulek, Patera, Procházka, Stantien, Tomajko.
Branky a nahrávky: 26. Hlinka (Zelenka, Žemlička), 37. Žemlička (Hlinka, Zelenka), 42. Zelenka (Žemlička, Hlinka), 60. Broš (Zelenka) - 26. Pardavý (Tomajko, Dopita), 39. Bělohlav (Patera). Rozhodčí: Rejthar - Kostka, Český. Vyloučení: 2:2. Diváci: 14097.
HC Sparta Praha

Komentář

Dlouho před zápasem se valily k Paegas Areně davy lidí, aby mohly v Praze po sedmi letech zhlédnout finále. Ještě nikdy v historii české extraligy (a možná ani federální ligy) nevidělo hokejové utkání tolik lidí. Domácí hokejisty hnalo oficiálně 14.097 diváků, vsetínská menšina se v obrovské vřavě ztrácela. Obě mužstva nastoupila v téměř nejsilnější sestavě.

V úvodu se domácí nemohli zbavit nervozity, a tak si sami zavinili, že je Vsetín uzamykal v obranném pásmu. Zaútočili ve třetí minutě Chabadou a Kučerovou nepovedenou střelou. Hra byla velmi rozháraná a plná nepřesností. Jedině z nich zpočátku pramenily na obou stranách šance. V deváté minutě pronikl po křídle před Čechmánka obránce Sýkora, ale puk nepropasíroval. V 11. minutě mířil k tyči Bělohlav a neuspěl ani Paroulek za tři minuty. V 17. minutě si Bříza nepohlídal kotouč pod lapačkou, puk se dostal před prázdnou bránu, ale Patera ani nikdo jiný do klece nezasunuli. Za minutu zatápěl Valachům první útok, především pak Výborný, který nejdříve zamotal hlavy obráncům a pak připravil šanci pro Chabadu - z voleje mimo. Bříza ještě likvidoval střelu Tomajka přes obránce.

Ve 23. minutě si udělal další výlet Sýkora, ale jeho střelu i bezprostřední dorážku Chabady Čechmánek s přehledem kryl. Pak Hlinka spálil tutovku, když z první netrefil prázdnou branku. Nedáš dostaneš potvrdil po chybné rozehrávce Sparty Pardavý, který z pěti metrů trefil švihem přesně mezi Břízovy betony - 0:1. Dlouho se Moravané neradovali. Žemlička poslal puk před branku, Hlinka v pravou chvíli vložil do dráhy puku hůl a trefou mezi betony rozbouřil halu - 1:1. Ve 27. minutě tečoval Broš nad. Druhá vsetínská přesilovka vyzněla naprázdno. Ve 31. minutě mohl skórovat Zelenka, ale po bleskové akci druhého útoku se mu nepodařilo v rychlosti usměrnit kotouč. Hned nato pálil Paroulek pár centimetrů vedle tyčky a v další šanci Dopita dloubákem přestřelil nejen Břízu, ale i branku. Další početní výhoda se hráčům v zeleném vydařila mnohem lépe než předchozí. V pásmu zatápěl hlavně Dopitův útok, Bříza se několikrát zasloužil o neměnné skóre. Podobně si vedla Sparta při vlastní přesilovce. Krásná akce vrcholila střelou Kučery a výborným zákrokem vsetínského gólmana.

Pak znovu zaúřadoval Žemlička. Z pravého kruhu vypálil nahoru přes dva clonící hráče a puk skončil za obrovského jásotu ve vsetínské brance. Za chvíli se ovšem radoval i početný kotel hostí. Výborný ve slibné pozici ztratil kotouč a Patera vysunul Bělohlava. Naznačení střely - Bříza povyjel a zakleknul - útočníkova klička a střela pod paží skákajícího brankáře - 2:2.

Po minutě a půl poslední části dostal kotouč Žemlička, zatáhl před branku a našel výhodně postaveného Zelenku. Čechmánek už ležel na zemi a "Zelí" trefil z místa bekhendem vingl branky přesně - 3:2. Naladěný střelec ještě dvakrát tvrdě vypálil na vyrážečku vsetínské chobotnice, ale nedal. Sám před brankou byl po přihrávce Výborného Martinec, ale pro dobrou střelu byl už příliš tísněn. Domácí při těsném vedení trochu zpasivněli a stáhli se zpět. Tomajko pálil osamocen z pravé strany, stále více nasazovaný Dopita se prosazoval do šancí hlavně se svou lajnou. Bříza s přehledem řešil. Postupem času se stávalo bušení hostí marnější a méně účinné. Nikdo ale nezapomínal na vsetínské šťastné závěry. Poslední dvě minuty ovšem Valaši nezvládli. Na poslední chvíli za hry odvolali gólmana, ale Broš vybojoval důsledným atakováním kotouč a do prázdné branky definitivně založil první kamínek do finálové mozaiky.

Ohlasy trenérů

Zdislav Tabara, Vsetín: Myslím, že obě mužstva hrála hokej pohledný pro diváky. Rozhodly zbytečně inkasované branky na naší straně. U prvního a druhého gólu nebyli pokryti sparťanští hráči z první vlny, hlavně pak nejlepší sparťanský útok se Žemličkou. Gól ve druhé minutě třetí třetiny nás poslal do kolen. Bojovali jsme do konce. Před power-play nebyl čas na přerušení a měli jsme v tom chaos. Sparta předvedla výborný výkon a vyhrála zaslouženě.

František Výborný, Sparta: Utkání splnilo očekávání. V první desetiminutovce byl Vsetín aktivnější, pak jsme setřásli nervozitu. Byl důležitý náš gól na 1:1 stejně jako vyrovnání Vsetína na 2:2. Na obou stranách byla spousta neproměněných šancí, ukázala se kvalita gólmanů. Hodně útočné aktivity vyplynulo ze hry. Mužstvo, které prohrává musí útočit, navíc dnes nás hnali dopředu diváci. Druhý útok se nejvíce zasloužil o vítězství. Ostatní dobře sekundovali, šli jsme do toho jako mužstvo. Měli jsme také štěstí, i v tom, že se Vsetín nestihl domluvit na power-play.

Druhá formace Sparty s Ptáčkem a Šrekem v obraně a útokem Zelenka, Hlinka, Žemlička střelecky rozhodla zápas. Střelec gólu na 1:1 Jaroslav Hlinka řekl: "Vyčítal jsem si, že jsem předtím neproměnil tutovku a z protiútoku jsme dostali gól. Byl jsem pak rád, když jsem rychle vyrovnal. Byla to náhoda, že nám to padalo, dařilo se. Hrajeme jako tým, příště se trefí jiná pětka."

Útočník Václav Novák během první třetiny utrpěl zranění a nedohrál. "Skončil jsem, mám zlomené žebro," prohlásil smutně v kabině. Do finále už nenastoupí. V sestavě jej nahradí pravděpodobně Václav Eiselt, který za něj zaskočil už v dnešním utkání.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek