SF1, úterý 28. 3. 2000
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček F., Sýkora M., Šrek - Broš, Chabada, Hlinka, Martinec, Novák, Vůjtek, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Litvínov: Orct - Černošek, Gýna, Mrázek, Nikolov, Pilař, Štrbák - Alinč, Balász, Bednařík, Branda, Kotrla, Kubinčák, Kysela, Piroš, Reichel, Rosol, Trávníček, Žák.
Branky a nahrávky: 8. Žemlička (Hlinka, Zelenka), 11. Sýkora (Chabada), 20. Martinec (Výborný, Kučera), 35. Zelenka (Sýkora, Kučera) - 20. Gýna (Rosol). Rozhodčí: Haber - Český, Kostka. Vyloučení: 5:5. Diváci: 12121.
HC Sparta Praha

Komentář

Po týdenní pauze natěšení domácí hokejisté nastoupili před zaplněnou halou do semifinále proti Litvínovu. Na hosty nachystali změny v sestavě. Do prvního útoku se posunul Chabada, Vůjtek naskočil ve třetí formaci vedle Nováka a Broše. Hosté si po celý zápas ponechali úspěšnou sestavu ze čtvrtfinále.

Začátek byl velmi opatrný, obě mužstva se osmělovala jen pomalu, ale studení gólmani měli co dělat i při ojedinělých pokusech zdálky. Vůjtek trochu více poškádlil Orcta v páté minutě, jeho pohotová střela skončila na chráničích severočeského strážce svatyně. V osmé minutě Zelenka vypálil z pravého kruhu, Orct vyrazil jen před sebe a nekrytý Žemlička tvrdou ranou z prostoru mezi kruhy napálil puk přesně k tyči - 1:0. V 10. minutě zahrozil střelou Zelenka a už za minutu se z dalšího domácího úspěchu radoval Sýkora. Ten lehce vystřelil od modré a díky dobré cloně Výborného doplachtil kotouč až do sítě. Za dvě minuty si nerozuměli při nájezdu dva na nula Hlinka se Zelenkou a Orct bez problémů kryl.

Chemici se do Pražanů zakousli v přesilovce od poloviny dvanácté minuty. Na jejím začátku si Bříza připsal teprve třetí ostrý zákrok, ale pak jej počastovali hosté několika gólovkami. Obránce Černošek si udělal výlet téměř až před branku, vystřelil a dostal se i k dorážce Břízou vykryté střely. Do třetice to napálil od modré, ale Břízka znovu lapil a za zalátání občasných děr v obraně si právem vysloužil ovace publika. Reflexivně si poradil i se střelou Nikolova, která mířila neomylně do šibenice. Tlak hostí pokračoval i po přesilovce, přišlo však vyloučení na druhé straně. Martinec nahrával před branku na najíždějícího Sýkoru, ale ještě než se obránce mohl dotknout puku, srazil si jej Orct nešťastně do vlastní klece. Minutu před koncem třetiny však ještě nebyl její účet uzavřen. Hosté Spartu opět zamkli v pásmu a tentokrát jednu z příležitostí využili. Gýna napřáhl mezi kruhy a vymetl růžek Břízovy branky 3:1.

Ve druhé třetině se Orct vrátil do skvělé formy. První se o tom přesvědčil Hlinka, jehož pokus vysoko nad ledem skončil v lapačce ležícího brankáře. Tyč jej zachránila při Žemličkově bombě ve 26. minutě a i Martinec a Zelenka nestačili na jeho ekvilibristické zákroky vleže. Mezitím však vystrkovali růžky i hosté, kteří stále více přesvědčovali o tom, že mají nejen dobrou obranu (díky níž přešli přes Zlín), ale i útok. Kotrlovu ránu Bříza vyrazil, dorážka už šla mimo. Ve 33. minutě napřáhl z levého kruhu Reichel, střelu Bříza pustil za záda, ale i on měl tyčky postavené přesně. Definitivní rozhodnutí přinesla druhá využitá sparťanská přesilovka. Orct sice dlouho odolával spršce ran, ale nakonec nedokázal včas padnout do dorážky Zelenky - 4:1.

Ve 44. minutě vypálil Gýna, Bříza vyrazil jen nad sebe a puk se snesl od stropu jen těsně mimo branku. Zelenkův pokus z úniku zlikvidoval Orct, stejně jako střelu téhož hráče po spolupráci s Kučerou. Domácí ale zbytečně neútočili, Litvínov byl aktivnější. Na výsledku už ale nic nezměnila práce Balázse u tyčky, střela Alinče po chytrém uvonění od Brandy, ani Rosolův švih zblízka nahoru. Všechny pokusy zlikvidoval jistý Bříza a hlavně jemu můžou Sparťané děkovat za to, že ač Chemici celý zápas kousali, vede Sparta v sérii 1:0.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek