ČF3, pondělí 20. 3. 2000
Pardubice - Sparta PCE - SPA
Pardubice: Barta - Jančařík, Kántor, Mosnár, Mudroch, Novotný, Pácal - Blažek, Filip, Koudelka, Kudrna, Lubina, Matějovský, Procházka, Sýkora P., Tvrdík.
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček F., Rebolj, Sýkora M. - Broš, Chabada, Eiselt, Havelka, Kratěna, Martinec, Novák, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 43. Novotný (Filip) - 1. Novák (Rebolj, Sýkora M.), 17. Zelenka (Novák, Ptáček), 22. Zelenka (Novák, Žemlička), 35. Nedvěd (Broš, Výborný), 48. Martinec (Výborný, Kučera). Rozhodčí: Rejthar - Kostka, Český. Vyloučení: 5:4. Diváci: 9374.
HC Sparta Praha

Komentář

Vyprodaný stadión jakoby tušil, že jde o poslední zápas Pardubic v sezoně. Kdo čekal na ledě tvrdou řež, neměl pravdu. K řadě ostřejších zákroků sice došlo, ale žádný se nerovnal likvidaci Hlinky Novotným ve druhém zápase v Paegas Areně. Místo vyřazeného sparťanského centra nastoupil Novák, ve třetí formaci hrál Eiselt a Chabada se přesunul za absentujícího Vůjtka do prvního útoku. Pardubice na pokraji vyřazení nezměnily na složení pětek nic.

V prvních vteřinách domácí příliš vytáhli do útoku a toho využil už po 58 sekundách hry Novák, který do opuštěné branky o břevno dorazil Reboljovu střelu od modré. Gól pojišťováky natolik zaskočil, že na dlouhé minuty předali iniciativu hostům. Do slibné šance se propracovali Broš s Eiseltem, v deváté minutě jeli Výborný a Chabada dva na jednoho, šikovné individuální zakončení posledně jmenovaného však Barta bravurně vystihl. V ten moment přišly chvíle domácích, k nejnebezpečnějším patřilo dorážení Kudrny před Břízou. Hosté hráli na brejky a krom přesilovek se vůbec neusazovali v útočném pásmu. V ponechané výhodě poslal Chabada do šance Martince, ten však poskakující kotouč nezpracoval. V přesilovce bylo před Bartou také pěkné horko, když doráželi Ptáček, Novák a Zelenka. Na konci vyloučení zahrozil tvrdou střelou Lubina, mířil ale nad. Do kabin šla Sparta nakonec s dvougólovým náskokem. Novák našel najíždějícího Zelenku, ten projel kolem Barty a z úhlu překonal ležícího gólmana.

Rozhodnutí přišlo na začátku další části. <{>Zelenka se znovu ocitl před brankou a znovu mířil přesně - 3:0. "Zelí" za moment znovu zaujal pohotovým volejem od pravého mantinelu. Domácí se odhodlali k náporu ve 28. minutě, Bříza ale Blažkovu střelu pokryl vyrážečkou, proti tutovce Jančaříka předvedl bleskurychlý přesun a jistý zákrok. Přes několik akcí Pardubic Sparta dobře bránila. Pardubický Lubina pak dostal 2+2 za zranění Sýkory. Výborný ještě mířil nad, Nedvědova střela už v síti skončila. Střela od modré s prapodivnou cestou do branky se nápadně podobala gólům, které zde sparťanský obr vstřelil v minulém zápase. Za chvíli odstoupil se zraněním Kratěna, hra na několik minut upadla. Změnu tempa přinesl chytrý pas z hlouby obrany a Procházkův nájezd, který musel zastavit faulem Sýkora.

Přesilovka se přehoupla do třetí třetiny. Tu zahájili perníkáři náporem a ve 43. minutě Novotný od modré šťastně snížil na 1:4. Pardubice polila živá voda. Bříza předvedl v krátkém čase několik ostrých zákroků, činil se první útok v čele s Blažkem, jehož rána jen těsně minula tyče. Přesilovka Sparty vše otočila, dvakrát pálili Žemlička a Kučera. Barta nakonec propustil Martincovu střelu z mezikruží a ve 48. minutě utkání bylo jasno.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila