43., úterý 7. 3. 2000
České Budějovice - Sparta CEB - SPA
České Budějovice: Čapek (55. Mařík) - Čech, Jasečko, Martínek, Nedoma, Suchánek, Zíb - Bartoš, Brabenec, Kotalík, Král, Rob, Turek, Šimánek, Štrba, Ťoupal.
Sparta: Bříza (26. Přikryl) - Holý, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Rebolj, Šrek - Chabada, Eiselt, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Martinec P., Roubík, Vůjtek, Výborný, Zelenka.
Branky a nahrávky: 6. Kotalík (Brabenec, Jasečko), 10. Král (Bartoš, Turek), 19. Turek (Martínek, Král), 21. Zíb (Štrba), 26. Rob (Štrba, Šimánek), 30. Nedoma (Šimánek), 32. Zíb (Štrba, Čech) - 19. Zelenka (Chabada, Ptáček), 32. Nedvěd (Kučera, Vůjtek), 35. Hlinka (Zelenka, Šrek), 40. Chabada (Martinec, Kučera), 55. Eiselt (Kratěna), 55. Kučera (Martinec). Rozhodčí: Svoboda - Hejduk, Jonáš. Vyloučení: 6:6, navíc Nedvěd (SPA) 10 min. Diváci: 7100.
HC Sparta Praha

Komentář

V dohrávce 43. kola extraligy Českého Telecomu si Sparta vybírala v obraně slabší chvilky. Do sestavy se vrátil Kučera a Bříza, naopak k laborujícím Žemličkovi a Sýkorovi přibyl Broš. Před vyprodaným hledištěm bojovali domácí o rekord v počtu neprohraných zápasů na domácím ledě. Naposledy doma Jihočeši podlehli v loňském čtvrtfinále play-off právě Spartě. Ta zase bojovala o možnost překonání vsetínského bodového rekordu, který činí 78 bodů v základní části.

Domácí na Spartu vlétli. V 6. minutě skóroval dorážkou Kotalík, za čtyři minuty se dostal za sparťanskou obranu chytrou přihrávkou Král a našel zblízka skulinu pod Břízovou lapačkou. V 19. minutě se trefil o tyč Zelenka, ale vzápětí vrátil Turek na 3:1.

V úvodu druhé části prostřelil Břízu nadvakrát Zíb a ve 26. minutě pojistil vedení budějovických hokejistů slepeným gólem po zmatku ve sparťanské obraně Rob. Bříza se bez rozpaků odstěhoval na střídačku a do branky nastoupil Přikryl. Další vlna gólů přišla od 30. minuty. Zvýšil Nedoma, snížil Nedvěd a na hrozivých 7:2 upravil znovu Zíb. Pražané se ale nevzdali a počali nenápadně vyrovnávat hru a napravovat pochroumané skóre. Ve 35. minutě byl střelecky úspěšný Hlinka, za pět minut se po krásné akci celé první pětky radoval ze zakončení do prázdné branky Chabada - 7:4.

Oba týmy dlouho hledaly recept na brankáře během poslední části, Čapek i Přikryl dlouho odolávali. Do listiny střelců se zapsal až v 55. minutě Eiselt. Ani to ale nebylo pozdě na mohutný finiš. Ještě v téže minutě napřáhl před kruhem Kučera a gólem na 7:6 do růžku branky vystrnadil z branky i Čapka, kterého nahradil Mařík. V napínavém závěru se už hostům vyrovnat nepodařilo, a tak se domácí radovali z 25. domácího zápasu bez porážky.

Uvolněná poslední kola dlouhodobé soutěže obvykle přinášejí střelecké hody a rozjívené výsledky. Pro takhle divoké a vyrovnané skóre se ovšem Sparta musí ohlédnout tři roky nazpět, kdy s pověstí klubu s útokem (Horák, Žemlička, Lang, Potajčuk, Výborný ad.) a bez obrany, hrála doma s Olomoucí 8:8 a s Jihlavou 8:5.

Ohlasy trenérů

František Výborný, Sparta: Bylo to výborné utkání pro diváky. S dobrým koncem pro domácí a výbornou atmosférou. Začali jsme velice špatně, chyběl nám pohyb, domácí nás přitlačili a dali nám lehce branky. Dostali se do pohody a dvě třetiny to utkání kontrolovali, potom trochu polevili v koncentraci, čehož jsme dokázali využít ve třetí třetině a udělali jsme z toho ještě zajímavé utkání.

Jaroslav Liška, České Budějovice: Sparta tady ukázala proč jsou první, dokázala využít každou naší chybu, ke konci se nám nedařilo pokrývat obránce Sparty, kteří se umí zapojit do útoku. Dnes jsme dali hodně branek především ze zjednodušené hry, kterou jsme v posledních utkáních nehráli. V poslední třetině jsme inkasovali díky nekoncentrovanosti a naší nedůslednosti a hosté byli důraznější v osobních soubojů. Jsem rád že to dopadlo dobře a jestli budeme nějak slavit to pětadvacáté vítězství jsem si neuvědomil, až teď, takže možná zítra něco vymyslím, jak to oslavit. Podruhé za sebou jsme dostali šest gólů, musíme se nad tím před play off zamyslet.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek