36., neděle 16. 1. 2000
Karlovy Vary - Sparta KVA - SPA
Karlovy Vary: Pejchar - Divišek, Dobroň, Kowalczyk, Malinský, Pavlas, Polák - Barus, Chlubna, Kalla, Košťál, Pavelek, Podlaha, Procházka, Prokůpek, Rousek.
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Rebojl, Sýkora M., Šrek - Broš, Eiselt, Hlinka, Kratěna, Martinec P., Novák, Vůjtek, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 9. Pavelek (Kowalczyk, Procházka), 60. Procházka (Pavelek, Malinský) - 10. Vůjtek (Výborný, Martinec), 19. Žemlička (Nedvěd, Broš), 34. Žemlička (Zelenka, Šrek), 42. Hlinka (Žemlička, Zelenka), 48. Eiselt (Broš, Kratěna). Rozhodčí: Brada - Grochol, Vőrőš. Vyloučení: 5:7. Diváci: 3850.
HC Sparta Praha

Komentář

Západočeský tým nastoupil do utkání bez čtyř hráčů, včetně opory Kverky. Sparta točila deset deset útočníků ve třech formacích, v obraně chyběl Ptáček.

První vzrušení přinesl gól Sparty v úvodu utkání. Rozhodčí Brada jej však po konzultaci s videorozhodčím neuznal pro postavení Martince v brankovišti. Ve čtvrté minutě mohl skórovat šikovnou tečí ze vzduchu Prokůpek, puk minul branku. Od osmé minuty hráli domácí přesilovku. Střelu Kowalczyka od modré Bříza vyrazil před sebe, puku se zmocnil Pavelek a snadno překonal ležícího brankáře. Dvougólového trháku mohl dosáhnout Chlubna, Bříza vytáhnul střelu na tyč. Pak přišli na řadu hosté. Vůjtek zakončoval akci prvního útoku a o tyč odrazil kotouč do branky. V 19. minutě šla Sparta dovedení díky kombinaci Broše, Nedvěda a zakončujícího Žemličky - 1:2.

Možnost srovnat měly Vary při přesilovce v polovině utkání. Neuspěly a přišel trest. Žemlička, kterému šla forma v minulých utkáních značně nahoru, propálil od modré Pejchara. Hra domácích upadla a otěže zápasu převzali Pražané.

Ve 42. minutě po nepovedeném Žemličkově sólu zakombinoval druhý sparťanský útok a Hlinka poslal puk do koutu branky Becherovky. Hosté měli nadále více možnosti, hráči Varů svou snahu nedokázali zúročit a dopouštěli se chyb, ze kterých soupeř těžil. V ponechané výhodě tak Václav Eiselt zvýšil v pozici klečícího střelce na 5:1 pro Spartu. Karlovy Vary i nadále útočily, ale neproměnily ani dvojnásobnou přesilovku. Nakonec korigovaly v oslabení Procházkou. Gól ze samostatného nájezdu padl 23s před koncem zápasu.

Sparta proti svému soupeři uspěla potřetí v sezóně a ani náznakem nepřipouští, že by mohla v dohledné době ztratit první příčku. Její náskok teď čítá tři body a zápas k dobru.

Ohlasy trenérů

František Výborný, Sparta: Věděli jsme, že to bude těžké utkání. Cením si toho, že jsme nepříznivý začátek otočili a v závěru zápasu jsme hru už kontrolovali.

Miloš Říha, Becherovka: Odehráli jsme kvalitní utkání, byli jsme aktivní a vytvořili si dost šancí. Bříza v brance Sparty ale chytal velmi dobře, těžko jsme ho překonávali. Sparta naopak své šance proměnila.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek