26., pátek 3. 12. 1999
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Prusek - Galvas, Jerofjejev, Jurečka, Maškarinec, Seman, Výtisk, Zátopek - Gogolev, Irgl, Kelner, Krayzel, Lamich, Moravec, Pavliš, Petrenko, Streit, Tomášek.
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Rebojl, Sýkora - Broš, Chabada, Eiselt, Hlinka, Kratěna, Martinec P., Novák, Vůjtek, Výborný, Žemlička.
Branky a nahrávky: 55. Gogolev (Jerofjejev), 56. Petrenko (Pavliš) - 8. Sýkora (Výborný, Kučera), 21. Výborný (Vůjtek, Kučera), 54. Hlinka (Žemlička, Novák). Rozhodčí: Turčan - Rittich, Guth. Vyloučení: 4:7, navíc Broš (SPA) 5 min + DKU. Diváci: 5671.
HC Sparta Praha

Komentář

Stále bez zraněného Zelenky přijela Sparta na poslední utkání první poloviny dlouhodobé části ČTE. Pikantní byl zápas pro dnes už Sparťana Vladimíra Vůjtka, který v ostravském Paláci kultury a sportu strávil převážnou část své kariéry. Domácím, kteří se nacházejí na tristní poslední příčce tabulky, chyběl pouze zraněný Hubáček.

Po opatrném začátku testovali oba brankáře na jedné straně Lamich a Moravec, na straně protější Martinec. Do hluboké defenzívy zatlačili domácí Sparťany ve své přesilovce od 5. minuty. Bříza však odolal a udeřilo na druhé straně. V 8. minutě vyvezl Sýkora puk do útočného pásma a lehkou střelou od mantinelu překonal nešťastného Pruska. Ke konci třetiny přišla čtyřminutová vítkovická přesilovka, ale domácí v ní příliš útočných schopností nepředvedli.

Na začátku druhé části hrála přesilovku pro změnu Sparta. Z klubka těl vytěžil puk Vůjtek, nahrál volnému Výbornému, pro kterého nebylo problémem trefit prázdnou branku - 0:2. Sparta hrála s přehledem, v zadu s vítečným Břízou, který pokrýval občasné výpady domácích.

V 54. minutě předvedl druhý sparťanský útok nádhernou kombinaci. Puk putoval po ose Novák - Žemlička - Hlinka. Posledně jmenovaný korunoval ukázkovou akci, která si vysloužila potlesk domácího publika (!), gólem na 0:3. Jasné utkání pak značně zdramatizovali následující události. Za minutu snížil Gogolev na 1:3. Vítkovice začaly bojovat, o další minutu později nachytal Břízu na hruškách Petrenko a domácí byli se Spartou na kontakt. Přišel krosček Broše, za který jej rozhodčí poslal do kabin a domácí před sebou měli zbytek zápasu v početní převaze. Trenér Šterbák si v závěru vzal time-out, odvolal brankáře, ale třetí, vyrovnávací gól Ostravští Břízovi dát nedokázali.

Sparta byla krom posledních pěti minut zápasu lepším mužstvem a vyhrála zaslouženě. Kvůli vítězství všech dalších mužstev z popředí tabulky zůstává na jinak skvělém druhém místě.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek