25., neděle 28. 11. 1999
Sparta - Slavia SPA - SLA
Sparta: Přikryl - Benýšek, Dobroň, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora - Broš, Chabada, Eiselt, Hlinka, Kratěna, Martinec P., Vůjtek, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Slavia: Málek - Bakula, Kolařík, Krajíček, Krstev, Novák, Škuta - Boháč, Doležal, Geffert, Hrbek, Kopecký, Kucharčík, Matějovský, Pojkar, Sup.
Branky a nahrávky: 28. Martinec (Kučera, Výborný), 32. Zelenka (Nedvěd, Hlinka), 39. Martinec (Výborný, Vůjtek) - 23. Kolařík (Sup), 34. Kopecký (Doležal, Škuta). Rozhodčí: Šindler - Barvíř, Blumel. Vyloučení: 6:9. Diváci: 8180.
HC Sparta Praha

Komentář

Ještě než stačilo utkání začít, udivil přítomné pohled na branku domácích. V té totiž nenastoupil kvůli zranění zápěstí z Kladna Petr Bříza, ale jindy náhradník Přikryl. I Slavia měla v brance nezkušeného gólmana. Místo Blažka, který se značnou měrou podílel na vítězství Slavie v prvním derby, nastoupil mladý Málek.

V první šanci se ocitl Vůjtek po samostatném průniku. Tlak Sparty začal v 5. minutě. Zelenka byl ve střelecké příležitosti faulován a v ponechané výhodě dorážel Ptáček. Byli to však hosté, kteří měli v oslabení šanci na skórovaní, Hrbkův pokus likvidoval Přikryl se štěstím. Sparta přesilovkový tlak gólově nezúročila, a stejně dopadla v další početní převaze i přes šance Martince a Hlinky. Slávisté sehráli početní výhodu na konci třetiny. Během tří a půl minuty byli vyloučeni tři Sparťané, a hosté se dostali i k dvojnásobné přesilovce. Gólem zaváněla hlavně střela Kucharčíka po chytré nahrávce Matějovského.

Hned v úvodu druhé části zahrozil Výborný. Měl před sebou odkrytou bránu, ale když už stačil vystřelit, lapil puk hbitý Málek do lapačky. Skvěle zasáhl i proti Zelenkově střele z pravého křídla. Gól dávali Slávisté. Před Přikrylem se nahromadilo množství hráčů, puk se zčistajasna objevil na modré, a Kolařík trefil levý horní růžek přesně. Gól vyburcoval kupodivu téměř výhradně Sparťany osazenou arénu k aktivitě. Skandování hnalo hráče dopředu, Nedvěd si proklestil cestu před Málka, kde našel výhodně postaveného Zelenku. Jeho střela však přišla, když už byl ze střeleckého úhlu. Z mála výpadů hostí zahrozil průnikem Sup.

Ve 28. minutě poslal Kučera do sóla Martince. Jeho projektil prosvištěl nad Málkovou lapačkou do branky a trefil láhev na horní síťce - 1:1. Hosty pak sudí v oslabení potrestal za nesportovní chování a poslal je do tří. Mozek druhé formace Nedvěd vystřelil od modré, puk se odrazil od gólmana před Zelenku, a ten nezaváhal - 2:1. Přesilovkový tlak pokračoval při pobytu Martincovi řady a slušná osmitisícová návštěva byla ve varu. Ten však patřičně schladil náhodný únik Kopeckého s pohotovou střelou do horní části branky, na kterou Přikryl nestačil - 2:2. Ve 38. minutě mohl domácím vrátit vedení Eiselt po Nedvědově přihrávce. Výborný pak nevyřešil nejlépe situaci dva na jednoho, místo přihrávky na volného Vůjtka zvolil blafák, se kterým neuspěl. Obléhání Málkovi svatyně však pokračovalo, a byl to právě Výborný, který povodil puk a našel Martince. Ten zblízka po ledě skóroval. Na konci třetiny byl zraněn Zelenka. Pro podezření na zranění vazů v koleni jej definitivně nahradil alternující Chabada.

Kdo čekal opatrnou třetí třetinu, mýlil se. Na začátku se hrálo nahoru dolů, útoky končili převážně na brankářích. Domácí však stále více dbali na bránění středního pásma, a soupeř se dostával na dostřel až po větším úsilí. Šanci na vyrovnání měl tak Sup až v 56. minutě. Na to mohla Sparta rozhodnout v přesilovce, Martincův a poté Žemličkův útok zaměstnával obranu hostí, která zatím jen stěží mohla pomýšlet na srovnání skóre. 90 sekund před koncem si vzali Vršovičtí oddechový čas. Lépe jej však využili domácí. Až do konce zápasu svírali soupeře v kleštích v útočném pásmu a nedovolili mu tak jakýkoli náznak šance.

Přestože se mužstvu nedařilo v koncovce, dokázalo vybojovat oba body proti nevyzpytatelné Slavii a dalo zapomenout na nevydařené utkání na Kladně.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek