10., pátek 8. 10. 1999
Karlovy Vary - Sparta KVA - SPA
Karlovy Vary: Pejchar (26. Šmíd) - Divišek, Dobroň, Maškarinec, Pavlas, Prošek, Richter, Snopek - Barus, Filip, Hruška, Janků, Kalla, Kverka, Metlička, Podlaha, Porák, Procházka, Rousek, Streit.
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora, Šrek - Broš, Chabada, Eiselt, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Martinec P., Novák, Roubík, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 10. Hlinka (Výborný, Sýkora), 21. Sýkora (Martinec), 26. Eiselt (Novák, Nedvěd), 36. Eiselt (Chbada, Novák), 41. Hlinka (Martinec, Výborný) - 46. Janků (Filip), 49. Maškarinec (Filip, Barus), 52. Rousek (Filip, Pavlas), 53. Barus (Janků, Divíšek). Rozhodčí: Balej - Blumel, Barvíř. Vyloučení: 2:5. Diváci: 3730.
HC Sparta Praha

Komentář

Bouřlivá kulisa karlovarského "zimáčku" přivítala sparťanské hráče i fanoušky. Domácí zahrozili jako první, Divíškovu střelu kryl Bříza. Sparta předvedla první tlak hned ve čtvrté minutě, skončil ovšem zbytečným vyloučením Sýkory. Z následné přesilovky ale domácí nevytěžili ani šanci.

Martincův útok byl jednoznačně nejaktivnější ze všech sparťanských. Připravoval si množství šancí, Pejchar však ustál jak pokus samotného Martince, tak Výborného. Břízu vyzkoušel v deváté minutě Filip, z následné akce však udeřila Sparta. Obrovský tak vyvrcholil gólem Hlinky, jenž si šikovně počkal na pohyb gólmana Becherovky a v klidu zavěsil - 0:1. Šanci na srovnání měli domácí ve 12. minutě, ale Barus přihrával z pozice před Břízou do území nikoho. Poté znovu úřadovala Martincova pětka. Její každé střídání znamenalo nebezpečí pro branku Západočechů, Pejchar však odolal i mohutnému náporu ve 13. minutě. Karlovarští se osmělili až v závěru třetiny a Bříza musel likvidovat šanci Rouska.

Po třinácti sekundách druhé třetiny pustil Pejchar za svá záda lehký puk Sýkory - 0:2. Pokračoval tlak Sparty, do šancí se dostával i Žemličkův útok, ale na hokejkách Zelenky i Žemličky byla přilepená smůla. Ve 26. minutě kanonáda Sparty pokračovala. Eiselt prostřelil téměř od modré Pejchara, a ten se poroučel na střídačku. Další možnost na zvýšení měl ten samý hráč o dvě minuty později, ale znovu uspěl až v 16. minutě. Předtím však Bříza nenechával domácí na pochybách o vítězi utkání při několika jistých zákrocích. Po čtvrtém gólu Sparty přeskupili domácí formace a sparťanský gólman se mohl zaskvět při řadě příležitostech soupeře. Streit ani Procházka nedali, stejně ovšem skončil na druhé straně Broš na Šmídovi.

Jasné vedení pojistil v úvodu třetí třetiny Hlinka - 5:0. Hrálo se téměř v pohodě, fanoušci obou klubů se společně bavili a nebýt gólu Pavla Janků, asi by to tak i zůstalo. Ve 49. minutě přidal další úspěch domácích Maškarinec a Vary se pomalu vracely do zápasu. Pražané poté hráli v oslabení, to ještě umocnilo herní převahu Becherovky. Z ní těžil exsparťan Rousek, v 52. minutě korigoval na 3:5 a Sparta mohla očekávat peklo. Ještě v téže minutě neusměrnil do branky puk chytrým sklepnutím Barus, ale o minutu později udělala Sparta chybu a puk směřoval před bránu přímo na Janků. Jeho střelu Bříza vyrazil a pro osamoceného Baruse nebyl problém snížit - 4:5. Hosté pak úporně bránili. Jedinou gólovou šanci si vytvořili paradoxně právě oni, z rychlého protiútoku trefil Chabada Šmída. Sparta jinak většinou vyhazovala. V čase 18.13 Becherovka odvolala Šmída a Vary znovu tlačili, ale pražská Sparta důraznou hrou na hranici pravidel vítězství uhájila.

Z poměrně jasného utkání bylo velké drama, Sparta po zásluze zvítězila a odváží si dva body, což jí dopomohlo k postupu do elitní čtyřky. Neprůstřelnost Sparťanů trvala 165,5 minuty.

Ohlasy trenérů

František Výborný, trenér Sparty: První dvě třetiny jsme byli lepší, utkání se zdálo být jasnou záležitostí. V poslední třetině jsme udělali několik chyb, místo toho, aby hráči dopomohli Břízovi k nule. Rozhodčí Balej ukázal, jak pomoci týmu z mrtvýchvstání.

Miloš Říha, trenér Becherovky: Hráli jsme bez nasazení a s despektem. To se změnilo po přeskupení formací. Chodili jsme do soubojů a častěji stříleli. Sparta mě svým výkonem příjemně překvapila, našemu mužstvu musím rozhodně poděkovat. V závěru o nás Sparta zlomila dvě hokejky, rozhodčí u nás se na rozdíl od evropského trendu bojí pískat fauly v posledních minutách.

Václav Eiselt, střelec dvou gólů Sparty: Z počátku jsme soupeře do ničeho nepustili. Potom jsme jej však asi trochu podcenili a začali jsme hrát znovu až za stavu 3:5.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek