5., neděle 19. 9. 1999
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Orct - Gýna, Hořava, Krátký, Mrázek, Nikolov, Pilař, Štrbák - Alinč, Balász, Branda, Hübl, Kotrla, Kubinčák, Kysela, Prorok, Reichel, Skořepa, Straka, Trávníček.
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora, Šrek - Broš, Eiselt, Havelka, Hlinka, Kratěna, Martinec P., Novák, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 30. Straka (Trávníček), 31. Prorok (Kysela, Reichel), 35. Skořepa (Alinč), 42. Kotrla (Mrázek, Alinč), 47. Nikolov (Alinč) - 1. Sýkora (Hlinka, Výborný), 31. Hlinka (Výborný, Sýkora), 40. Hlinka (Martinec, Kučera), 44. Výborný (Hlinka, Martinec), 57. Kratěna (Broš, Novák). Rozhodčí: Haškovec - Fedoročko, Fiala. Vyloučení: 6:8. Diváci: 5700.
HC Sparta Praha

Komentář

Litvínov se Spartou v neděli sehráli výborné utkání se spravedlivou remízou na závěr.

Sparta šla do vedení už v první minutě, kdy po závaru před brankou Orcta skóroval Sýkora. Do zápasu naskočil na úkor Zelenky znovu Eiselt a za důvěru se odvděčoval trenérům už od úvodních minut, jeho první pokus ale mířil vedle. Nadále se hrálo se ve vysokém tempu, litvínovskou šanci v podobě střely Brandy od modré likvidoval Bříza. Největší šanci Chemiků však spálil Trávníček, který nedokázal přesně dorazit po střele Reichela. Další obrovskou příležitost zmařil Kysela, při nájezdu mířil pár centimetrů od pravé tyče. Litvínovští nadále tlačili a Bříza se vyznamenával při pokusech Proroka a skvěle hrajícího Skořepy. Právě díky gólmanovi si Sparta držela po první části těsné vedení.

Ve 23. minutě, kdy hrála Sparta v oslabení, minul Žemlička gólovou přihrávku od mantinelu, livínovský pokus Skořepy skončil na Břízovi. Hra se přelévala ze strany na stranu, za chvíli neuspěli Broš ani Eiselt z blízkosti proti Orctovi. Ve 30. minutě provedl za vlastní brankou fatální minelu Ptáček, když nahrál před bránu přímo na hůl Straky, pro něhož nebyl problém zamířit puk nahoru do branky - 1:1. A začal gólostroj. Za minutu poslal domácí do vedení gólem ze závaru před bránou Prorok. Pár sekund po buly však Hlinka mistrně zakončil mezi Orctovi betony a bylo 2:2.

Jenže hned ve 35. minutě po mnoha šancích trefil Skořepa a Sparta tak znovu musela roztáčet kolotoč před Orctem. Výborného šanci ještě chytil Orct do lapačky, ale poté litvínovský gólman zaváhal při téměř marném pokusu stejného hráče a bylo srovnáno.

I třetí třetina byla bohatá na šance i góly. Litvínovu přitom pomohly hlavně přesilovky, ve kterých dával většinu gólů. Alinč se při nich stavěl na modrou čáru a nebezpečně ohrožoval svatyni hostů. První vážný pokus mu ještě nevyšel, ale ten následující ze 42. minuty skončil po Kotrlově teči za bezmocným Břízou. Do dvougólového trháku mohl domácí dostat Reichel, ale z nájezdu trefil tyč. To se domácím vymstilo, ve 44. minutě srovnal David Výborný.

Domácí znovu tlačili, skvělý zákrok předvedl Bříza proti další střele Reichela, ale na Nikolovovu ránu od modré už nestačil - 5:4. Sparta vrhala síly do útoku, ale nedařilo se. Led nebyl v dobrém stavu a objevovala se stále více i mlha, která hráče obtěžovala hlavně při přihrávkách. Nepomohla ani přesilovka ani mohutné povzbuzování asi padesáti příznivců z Prahy. V 57. minutě však udeřilo. Vyrovnávací gól Sparty vstřelil Kratěna.

Obě mužstva byla evidentně spokojena s bodem, a tak se závěr špičkového zápasu dohrál v klidu. Hráči i trenéři Sparty poděkovali svým divákům za podporu, bod z Litvínova se počítá!

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek