3., úterý 14. 9. 1999
Pardubice - Sparta PCE - SPA
Pardubice: Barta - Čáslava, Jančařík, Malinský, Novotný, Pácal, Píša - Blažek, Bonk, Eliáš, Jantovský, Kudrna, Lubina, Martinec T., Mikeska, Morrison, Procházka, Rozsíval.
Sparta: Bříza - Benýšek, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Sýkora, Šrek - Broš, Havelka, Hlinka, Horák, Kratěna, Martinec P., Novák, Výborný, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 18. Lubina (Blažek, Jantovský), 44. Pácal (Blažek, Píša) - 10. Hlinka (Broš, Kučera), 30. Martinec P.(Výborný, Kučera), 41. Hlinka (Martinec P.), 46. Výborný (Broš), 60. Žemlička (Zelenka, Bříza). Rozhodčí: Balej - Dvořák, Křivský. Vyloučení: 8:8, navíc Kudrna (PCE) 10 min. Diváci: 7682.
HC Sparta Praha

Komentář

Sparta se v úterním zápase v Pardubicích vzpamatovala z nepovedeného úvodu sezóny a dokázala z Pardubic odvézt oba body.

Úvod utkání přitom nic takového nenaznačoval. V prvních minutách si Východočeši vytvořili tlak, který ještě znásobilo několik přesilovek. V době sparťanské početní výhody pět na čtyři v 10. minutě byl vyloučen domácí Mikeska na 2+2 minuty a domácí šli do třech. V momentě, kdy se první vyloučený pardubický hráč vracel na led, předvedla Sparta nádhernou kombinaci, kterou zakončil do prázdné branky Hlinka - 1:0. Další šanci nedůrazně zakončoval Horák, ale dávali o sobě vědět i domácí. Bříza předvedl několik kvalitních zákroků, v 18. minutě však kapituloval po přesné střele navrátilce Lubiny.

Na začátku druhé třetiny neproměnil gólovou šanci Šrek, ve 29. minutě vychytal Brošův nájezd Barta. Jeho umění však už nestačilo na dloubák Patrika Martince ze 30. minuty, kterým dostal Spartu do vedení. Následovalo několik neproměněných tutovek trojice Výborný, Martinec, Hlinka a také nebezpečná dorážka domácího Rozsívala, kterou zlikvidoval Bříza. Největší šanci na vyrovnání měli Pardubice ve 37. minutě, kdy Bonkova tečovaná střela trefila horní tyč.

Hned v úvodu třetího dějství si Sparta pojistila vedení. Martinec nahodil před bránu, Hlinka trefil puk ze vzduchu a poslal jej za bezmocného Bartu. Ve 44. minutě pojišťováci snížili Pácalovou střelou od modré na 2:3. Poté však hráli v oslabení a Sparta roztočila kolotoč šancí, z nichž se ujal chladnokrevný pokus Výborného - 2:4. Domácí poté měli šanci na korekci výsledku v několika přesilovkách, ale příležitosti Píši, Lubiny i Tomáše Martince zneškodnil Bříza. V zoufalém závěru se pardubičtí odhodlali ke hře bez brankáře. Odměnou jim byl Žemličkův gól do prázdné klece tři sekundy před koncem.

Bojovný výkon a nabytá jistota Petra Břízy zajistili Spartě první vítězství v sezóně, navíc proti hvězdami posíleným Pardubicím.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek