ČF2, čtvrtek 6. 3. 2003
Sparta - České Budějovice SPA - CEB
Sparta: Bříza - Nedvěd, Srdínko, Richter, Šrek, Ptáček, Jiruš - Kratěna, Broš, Tomajko - Paroulek, Leška, Bělohlav - Ujčík, Šimíček, Havelka - Tomík, Martinec, Špaňhel.
České Budějovice: Hudáček - Jindra, Babka, Suchánek, Slavík, Jasečko, Barinka, (Svačina) - Míka, Turek, Bartoš - Štrba, Štraub, Rob - Šimánek, Michálek, Procházka.
Branky a nahrávky: 14. Kratěna (Broš, Tomajko), 20. Leška (Šimíček, Šrek), 29. Šimíček (Ujčík, Havelka), 54. Bělohlav (Leška) Vyloučení 7:11. Využití: 2:0. Rozhodčí: Kolísek, Havlík - Gebauer, Lederer. Diváci: 4234. Stav série: 2:0.
HC Sparta Praha

Komentář

Dvojnásobné přesilové hry v první třetině poslaly Budějovice do kolen. Sparta měla herní převahu, do šancí se však nedostávala. Špaňhel mohl poprvé udeřit v 9. minutě, něž však dohonil kotouč, byl před Hudáčkem a nestihl pořádně zakončit. Početní výhoda pět na tři byla stejně jako včera okamžikem, na který sparťané čekali. V čase 13:00 při vyloučení Jindry a Suchánka vyšachovala první pětka Sparty trojlístek Jihočechů a Kratěna nadvakrát zakončoval do odkryté branky. Pak mohl jet na Břízu sám Turek, ale čárový rozhodčí přerušil pro šest hráčů hostí na ledě. Ti se na protest poroučeli do kabin, a poté, co se vrátili, čekal na ně přídavek v podobě dalších dvou minut za zdržování hry, a tudíž dvouminutové oslabení tří proti pěti. I to skončilo gólově pro domácí. Už naprosto statická obrana hostí sledovala minutu před první sirénou Leškovu střelu do prázdné branky ze dvou metrů.

Na začátku druhé části mohl Vondrka, který naskočil do hry díky trestu pro hráčskou lavici, ihned po návratu z ní snížit. Jeho ránu Bříza zlikvidoval. Hosté zařadili do hry i čtvrtý útok, který byl na ledě cítit svojí houževnatostí. Další dobrou šanci připravil Jasečko pro Turka, ale Bříza pochytal vše, co se k němu přes silný obranný filtr dostalo. A ve předu Sparta zvýšila své naděje další trefou. Ve 29. minutě Havelka málem ztratil puk za brankou, Ujčík mu ale pomohl vybojovat a poslal na Šimíčka. Ten si počkal na pohyb Hudáčka a lehkým dloubáčkem zvýšil na 3:0. Sparta si jinak zkušeně hlídala stav, na jejím jasném vedení nezměnila nic ani 38. minuta, kdy ve vlastním oslabení mystifikovali Turek s Babkou sparťanskou pětici na ledě. Po dobré kombinaci před pozorným Břízou si ale vykoledovali jen faul Sparty.

Ve třetí třetině sparťané dovedli dobře rozehraný zápas do zdárného konce. V poslední části měli více ze hry, hosté místy rezignovali. Přesto hru okořenilo několik drobnějších rozmíšek. Mužstvo pomohlo Petru Břízovi k první nule v letošním play off a po střele Lešky s dorážkou Bělohlava ještě rozhojnilo střelecký účet zápasu. Další možnosti Paroulka, Špaňhela nebo Havelky se neujaly. Spoře zaplněné tribuny připravily hráčům zasloužené ovace, které vyprovází sparťany do jižních Čech, kde se odehrají další dvě dějství této série.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Sparta): Předvedli jsme dobrý výkon, díky kterému jsme vyhráli a jsme proto spokojeni. Víme ale, že vedeme jen 2:0 a nic není rozhodnuto. Série končí až čtvrtou výhrou. Dnes jsem byl spokojen i se čtvrtou lajnou, která hrála stejně jako ostatní tři a přinesla do hry to, co jsme od ní čekali.
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila