30., neděle 8. 12. 2002
Havířov - Sparta HAV - SPA
Havířov: J. Čech - V. Čech, Štefanka, Boháček, Vychodil, Michael Procházka, Holý, Dobrovolný, Černý - Lamich, Sršeň, Bednařík - Kopecký, Martin Čech, Hrbek - Michal Čech, Polanský, Folta.
Sparta: Bříza - Ptáček, Šrek, Nedvěd, Srdínko, Richter, Jiruš, Nedoma, Jan Hanzlík - Zelenka, P. Martinec, Žemlička - Kratěna, Leška, Tomajko - Špaňhel, Havelka, Kubinčák - Vondráček, Dragoun.
Branky a nahrávky: 6. Boháček, 44. V. Čech - 12. Špaňhel (Kubinčák, Jiruš), 31. Žemlička (Leška, Kratěna), 54. Tomajko (Nedvěd). Rozhodčí: Souček - Český, Kostka. Vyloučení: 8:6. Využití: 1:1. Diváci: 1525.
HC Sparta Praha

Komentář

Znovu špatný začátek provázel hokejisty Sparty v zápase na havířovském ledě. Na rozdíl od posledního vzájemného duelu se však s posledním mužstvem tabulky trápili až do konce utkání. O vítězství rozhodli už podruhé v řadě v závěrečné fázi zápasu. Šest minut před koncem přisoudil Spartě tři body a třetí místo v tabulce Tomajko.

Se čtyřmi pětkami si přijeli sparťané pro povinné vítězství do Havířova. V sestavě se poprvé objevil junior Dragoun, který naskakoval společně s Vondráčkem v nekompletní čtvrté řadě. Ve čtvrté obranné dvojici se poprvé ukázal Nedoma. Spartě chyběli tři útočníci, Branda, Broš a Tomík.

Hosté se prezentovali lepším pohybem, v úvodu utkání se však těžko rozjížděli. Bojovnost a forčekink Femaxu nesl své ovoce a hned ve dvou přesilovkách mohli domácí otevřít skóre. Už v 6. minutě střílel obránce Boháček a Šrekem tečovaný puk skončil hodně kuriózním obloučkem za dezorientovaným Břízou – 1:0. Za další minutu pálil opět Boháček, tentokrát bez efektu. Šanci domácích na dvougólový únik promarnil Polanský, který v 10. minutě trefil z nájezdu přízemní střelou v pádu tyč. Následovala čtyři po sobě jdoucí vyloučení domácích hráčů. Ve 12. minutě přihrál z křídla do předbrankového prostoru Kubinčák a Špaňhel těžil z dobré pozice u opačné tyče vyrovnávacím gólem. Po využité přesilovce měli v následujících minutách oba gólmani hodně práce při řadě možností. Další sparťanské početní výhody zůstaly nevyužity, největší šanci měl Martinec, který tečoval Ptáčkovu střelu. Čech kryl i následující dorážku.

Ve druhé třetině sáhli trenéři Pražanů ke stažení hry na tři útoky. Při vyloučení Richarda Žemličky měli domácí dvě dobré příležitosti. Štefankovu střelu od modré tečoval Bednařík těsně vedle a Kopeckého ránu Bříza vyrazil. Na druhé straně se do brejku dostal Kratěna, namířil však jen do prsou Čecha, gólem neskončila ani jeho akce z 28. minuty. Na svoji stranu strhla Sparta skóre ve 31. minutě, kdy po brejku našel Leška z křídla mezi kruhy postaveného Žemličku. Ten si kotouč mířící na paty bleskově stáhnul a střelou švihem za neškodné asistence obou domácích zadáků poslal Spartu do vedení. To nerozhojnila půlminutová přesilovka pět na tři. Ani domácí v klasické výhodě neuspěli. V poklidném závěru druhé části dvakrát pálil Zelenka.

V úvodu třetí třetiny nevyužila profesorsky a těžkopádně hrající Sparta dvě přesilovky za fauly Hrbka a Boháčka. Ve 44. minutě domácí Vratislav Čech překonal oba bránící sparťany a tváří v tvář Břízovi vyrovnal přes zásah brankáře na 2:2. Vrátit vedení na stranu hostí mohl dravý Martinec, který se probíjel před branku. Neuspěl stejně jako za chvíli střílející Tomajko a Kratěna. Na opačné straně zkoušel marně štěstí Michal Čech. Precizní obrana středního pásma dělala Pražanům problémy, těžko se prosazovali dopředu a nevyvarovali se chyb, na které Panteři čekali. V 53. minutě ujel Martin Čech, po první Břízou vyražené střele se dostal ještě k dorážce Vychodil a brankář Sparty mohl mluvit o štěstí, že kotouč nezamířil za brankovou čáru a Richter jej odpálil do bezpečí. Pak ujeli hosté, Tomajko si vyměnil puk s Nedvědem a zblízka našel skulinu mezi betony Jakuba Čecha – 2:3. Vedení musela Sparta proti beznadějně poslednímu mužstvu tabulky hájit až do posledních okamžiků zápasu. Dvě přesilovky proměnili Havířovští v soustředěný tlak na mistra, v samotném závěru odvolali brankáře, Sparta ale své těsné vítězství uhájila. Vyhrála už počtvrté za sebou.

Ohlasy trenérů

Jan Křivohlávek (Havířov): Před zápasem bychom výsledek určitě brali. Po skončení jsme ovšem zklamáni, k bodu jsme měli totiž velmi blízko. Případná remíza by hráče určitě psychicky pozvedla. Přestože jsme prohráli, musím hráče pochválit za bojovný výkon.

Kamil Konečný (Sparta Praha): I tentokrát jsme vítězství doslova vydřeli. Hráčům v žádném případě nemůžeme vytknout, že by hráli bez nasazení, herně ale stále nejsme v pohodě a nevěříme si. Snad tuto sérii neporazitelnosti prodloužíme i v dalších zápasech.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek