10., úterý 8. 10. 2002
Znojmo - Sparta ZNO - SPA
Znojmo: P. Svoboda - Havíř, Soudek, Křetinský, Snopek, Toman, Benák, Pavel Kumstát - Uram, Haman, Erat - Uram, Haman, Erat - Plch, Barus, Mikulík - M. Procházka, Vorel, Plášek - Pucher, Ludvík, Petr Kumstát.
Sparta: Bříza - Slavík, Srdínko, Ptáček, Šrek, Richtr, Jiruš, Hanzlík, Špaňhel - Kašpařík, Tomajko, Zelenka - Martinec, Žemlička, Tomík - Leška, Havelka.
9. Barus (Křetinský, Pucher), 19. Petr Kumstát, 24. Barus (Plášek), 40. Soudek (Plášek, Pucher), 43. Petr Kumstát (Ludvík), 58. Benák (Vorel) - 23. Zelenka (Martinec), 52. Slavík (Tomajko), 53. Žemlička (Zelenka, Martinec), 55. Žemlička (Martinec, Ptáček), 57. Martinec (Žemlička). Rozhodčí: Rejthar - Machálek, Čech. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:2. Diváci: 3.700.
HC Sparta Praha

Komentář

Sparťané ve Znojmě mocně dotahovali čtyřbrankové manko. Nakonec se jim povedlo vyrovnat, ovšem obránce Benák dvě minuty před koncem rozhodl o vítězství domácích. Do závěrečné brankové smrště se zapojil i Jan Slavík, který na jihu Moravy vstřelil svoji první branku v dresu Sparty.

Trochu neznámou bylo brankářské obsazení. Nakonec se do branky domácího Znojma postavil Petr Svoboda a do branky Sparty Petr Bříza. Úvodní třetina zastihla Spartu v nedbalkách. Počáteční respekt domácí ze sebe rychle sklepali a zakousli se do Pražanů s plnou vervou. Hned první přesilovku ukončili ještě před návratem vyloučeného Jana Srdínka. Gól domácí nastartoval k ještě větší aktivitě a Bříza se měl co ohánět. Do konce první třetiny prošla za jeho záda ještě střela Petra Kumstáta.

Úvod prostřední části přinesl jiný obrázek. Výsledkem zvýšené snahy sparťanů bylo snížení z hole Jiřího Zelenky, ale z kontaktního gólu se sparťané radovali pouhých 14 sekund. Po pravém křídle upláchl Barus a opět zvyšil na rozdíl dvou branek, což byla voda na mlýn domácího týmu. Začali se lépe pohybovat, byli důraznější, lépe kombinovali a led doslova opanovali. Nebylo však všem zlým chvilkám pro Spartu konec. Se zraněním musel odstoupit obránce Šrek a do konce třetiny padla do sítě Břízy další branka, tentokráte to byl znojemský obránce Soudek, 4:1.

Když tři minuty po druhé přestávce zvýšil Petr Kumstát svoji druhou brankou na 5:1, vypadalo to pro Spartu již beznadějně. Hrozící ostudný debakl chtěli sparťané za každou cenu odvrátit. Devět minut před koncem zavelel k obratu Slavík. Za 32 sekund domácí hráče a diváky ještě více znervózněl Žemlička, který snížil už na 5:3. Sparťanský kapitán vzal na sebe zodpovědnost a o dvě minuty později vstřelil kontaktní gól. Znojemští viditelně znervózněli a báli se o výsledek. Rozklepaní domácí nezabráli tři minuty před koncem Patriku Martincovi ve vyrovnání. Snaha Sparty však na body nestačila. Znojemský obránce Václav Benák tvrdou ranou rozhodl o tom, že tři body zůstanou ve Znojmě.

Ohlasy trenérů

Milan Skrbek (Znojmo): Tři zápasy po sobě jsme nebodovali a už jsme potřebovali vyhrát. Nemohli jsme si k tomu z hlediska motivace přát lepšího soupeře než je Sparta. I když konec zápasu byl hodně divoký, tak se nám to nakonec povedlo. Dnes jsme nasadili Puchera do čtvrté řady, abychom hru nějak oživili a myslím si, že hrál dobře a odehrál jeden ze svých lepších zápasů. Do zápasu se Sparta vrátila po tom, co Toman v dobré šanci místo střely fauloval a soupeři se podařilo přesilovkou skórovat.

Václav Sýkora (Sparta): Svým průběhem to bylo velmi výjimečné utkání. Myslím tím hlavně jeho zvrat a závěr. Když se na to utkání podívám od začátku, tak se nám podařil hlavně začátek, kdy jsme Znojmo nepustili do nějakého souvislého tlaku, věděli jsme, že jsou velice nebezpeční v útoku. Pak ale přišla první branka v přesilovce a v závěru třetiny po nevynucené chybě druhá, která domácí zvedla. Ve druhé třetině již Znojmo získalo převahu a po brance na dva jedna dokázali rychle odpovědět. Pak už v utkání dominovali. Hlavně pohybem v útočném pásmu a v proměňování šancí. Moc mě mrzí, že jsme nakonec na bod nedosáhli, ale vážím si toho, že jsme za stavu jedna pět nepřestali hrát. Pro hráče, kteří se podíleli na vyrovnání to musela být obrovská vzpruha.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek