ČF5, neděle 17. 3. 2002
Sparta - Třinec SPA - TRI
Sparta: Bříza (34. Přikryl) - Hamr, Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Richter, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Tomík, Zelenka.
Třinec: Lakosil - Gureň, Gřegořek, Houdek, Nosek, Procházka, Slavík - Hašek, Janků, Jánoš, Král, Marek, Skořepa, Staněk, Vlček, Zadina, Zdráhal.
Branky a nahrávky: 29. Chabada (Kratěna, Nedvěd), 29. Zelenka (Ptáček), 38. Broš (Hamr, Nedvěd) - 11. Gregořek (Procházka), 13. Zadina (Král), 18. Král (Gureň), 33. Skořepa (Zdráhal, Gureň), 34. Král (Zadina), 40. Janků (Marek), 57. Nosek (Marek, Hašek). Rozhodčí: Šindler, Svoboda - Chytil, Pospíšil. Vyloučení: 4:7. Využití: 0:0. Diváci: 6689.
HC Sparta Praha

Komentář

Bez Zábranského, Tomajka a kapitána Žemličky bojovala Sparta před 6689 diváky o postup do semifinále hokejové extraligy v pátém zápase s Třincem. Nastoupila s jedenácti útočníky a sedmi obránci, ale doplatila na špatný začátek, kdy si nechala odskočit soupeře na rozdíl tří branek. V pořadí třetí mečbol budou moci Pražané proměnit v úterý v Třinci.

Úvodní minuty sice patřily Spartě, ale ta se před první sirénou nestačila divit výsledku. Nejdříve otestoval Lakosila Kratěna a Zelenka. Hosté poprvé zahrozili v 6. minutě, když Král zkoušel zblízka zastrčit puk za Břízu. Za minutu to zkoušel podruhé tvrdou ranou Kratěna, ale mimo. Lépe nedopadl ani Havelka, který v samostatném úniku namířil svůj blafák do bekhendu vedle. Pak začala třinecká desetiminutovka. Nejdříve prokráčel sparťanskou defenzívou obránce Gřegořek a pohodlně nadvakrát prostrčil puk mezi Břízovy betony. Ve 13. minutě vystřelil mezi kruhy Král a jeho ránu dorazil za bezmocného Břízu Zadina – 0:2. Za tři minuty unikal po pasu Nedvěda Chabada, ale v tísni nedokázal optimálně zakončit. Dílo zkázy dokonal v 18. minutě Král, který nikým nerušen před sparťanskou brankou mistrně tečoval nahození Gureně od modré mezi Břízovy chrániče. Sparta pak zapnula, ale jediným výsledkem bylo Tomíkovo vyloučení.

Ve druhé části předvedla Sparta o sto procent lepší výkon. Ve 25. minutě střílel Zelenka po Ptáčkově přihrávce mimo. Za dvě minuty tečoval chytře Tomíkovo nahození Sivek a Chabada najížděl před Lakosila, který ale hokejkou vyrazil proti jeho ataku z křídla. Ve 29. minutě využila Sparta za osmnáct sekund přesilovku. Kratěna našel na druhé straně hřiště volného Chabadu, který svůj volej z těžkého úhlu namířil přesně pod víko Lakosilovy branky. Bouřící Paegas Arena pak viděla pokus Nováka u tyče a pouhých 35 sekund po snížení také kontaktní gól. Ptáček našel zpoza branky Zelenku, a ten z voleje trefil přesně k tyči. Ve 32. minutě přihrál před branku Hlinka znovu Zelenkovi, jeho rána tentokrát skončila na Lakosilových betonech. Hned z protiútoku zmrazil sparťany Skořepa, který bekhendem tečoval Zdráhalovu přihrávku do vinglu – 2:4. Za pouhou minutu pak nadvakrát propasíroval přes Nedvěda do prázdné branky puk Král po akci Zadiny a Bříza se poroučel na střídačku. Zlomit trápení domácích se jal útočník Broš, který projel slalom mezi třineckými hráči až před Lakosila, ale střela minula branku. Na korekci stavu došlo ve 38. minutě a opět při přesilovce. Hamrovu střelu dopravil do klece Broš. Jenže pak přišla nedisciplinovanost Šreka, v následné přesilovce zadrželi hosté u mantinelu Ptáčka a střelecky se pět sekund před druhou sirénou prosadil Janků.

Stav 3:6 po dvou třetinách nevěstil nic dobrého. Ani ve 43. minutě Zelenka a za dvě minuty Bělohlav skóre nezměnili. Ve 46. minutě uvolnil Tomík před odkrytou brankou Kašpaříka, ale Lakosil se bleskurychle přesunul. Hosté přežili bez úhony další sparťanskou přesilovku a v dalších minutách již jen kontrolovali vývoj zápasu. Sami se přitom několikrát dostali před Přikryla, ten ale pokusy Haška, Skořepy, Zadiny a znovu Haška pokryl. Kapituloval však v přesilovce Ocelářů, když mu mezi betony prošla střela Noska. Místo postupu tak museli doma sparťané spolknout hořkou pilulku a o účast v semifinále budou hrát také v úterý.

Ohlasy trenérů

Antonín Stavjaňa, Třinec: Na play off je to hodně divoký výsledek, vést 3:0 na Spartě znamená hodně. Domácí sice dokázali snížit, ale k pohodě jim chybělo daleko. Od té doby, co chytá Lakosil, jdeme nahoru, zvedá se jistota hráčů. Nemáme už co ztratit, a to dodává hráčům větší sebevědomí než obvykle. Pochopitelně chceme v sérii uspět, ale po základní části byl mezi oběma mužstvy rozdíl pětadvacet bodů, takže už i stav 2:3 v sérii je úspěch.

Pavel Hynek, Sparta: Utkání se nám nevyvedlo. Začali jsme nervózně a špatně jsme odehráli první třetinu. Po prvním gólu jsme přestali držet místa na hřišti, ukázkou toho byla třetí inkasovaná branka, když byl Král sám před Břízou. Úvod druhé části byl lepší, ale soupeř nás čtvrtým gólem srazil. Pořád v sérii vedeme 3:2, musíme se pokusit uspět v příštím zápase. Věřím, že to na ledě Třince uděláme.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek