ČF4, čtvrtek 14. 3. 2002
Třinec - Sparta TRI - SPA
Třinec: Lakosil - Gureň, Gřegořek, Houdek, Nosek, Procházka, Slavík - Hašek, Janků, Jánoš, Kolařík, Král, Marek, Skořepa, Staněk, Vlček, Zadina, Zdráhal.
Sparta: Bříza - Hamr, Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Richter, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Tomík, Zelenka.
Branky a nahrávky: 15: Marek (Slavík), 34. Král, 37. Janků (Král, Zadina), rozhodující nájezd Zadina - 12. Ptáček (Hlinka), 40. Kratěna (Chabada, Broš), 40. Šrek. Rozhodčí: Haškovec, Nečas - Český, Kostka. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:0. Diváci: 3541.
HC Sparta Praha

Komentář

V televizním duelu ke čtvrtému zápasu čtvrtfinálové série v Třinci nastoupila Sparta, která vedla 3:0 na zápasy, a tak se čekalo, zda na půdě Ocelářů rozhodne, nebo se bude souboj opět stěhovat do Paegas Areny. Oba celky přichystaly pro diváky atraktivní nervy drásající podívanou, jejíž rozuzlení přinesly až samostatné nájezdy. V nich měli pevnější nervy Oceláři, když až v osmé sérii rozhodl o vítězství domácích Zadina. Sparta tak prohrála v Třinci po samostatných nájezdech 3:4.

Úvod čtvrtého měření sil patřil hostům z Paegas Areny. Zvlášť aktivně si počínali Broš a Hlinka, ale Lakosil předvedl, že je ve formě. První kloudnou příležitost si Oceláři vypracovali ve 4. minutě, kdy Gřegořek vyslal dělovku od modré, k odraženému puku se dostal Janků, který snad z metrové vzdálenosti Břízu nepřelstil. Zhruba v polovině první třetiny pálil od modré čáry na druhé straně Tomík, ovšem ani Lakosil se zahanbit nenechal. Ve 12. minutě se ovšem světlo za zády třineckého gólmana přeci jen rozsvítilo, to když od modré napřáhl Ptáček a nedal bezmocnému Lakosilovi sebemenší šanci. O 2 minuty později se dočkali i domácí, když Slavíkovu dělovku od modré vyrazil Bříza jen před sebe k Markovi, který doklepl za jeho záda a bylo srovnáno. Třinečtí ožili a sparťanský gólman se musel zaskvět několika kvalitními zákroky, když postupně vychytal Krále, Skořepu a v závěru této části hry i Pavla Janků. Těsně před sirénou na druhé straně řádně zapotil Lakosila po šikovném pasu Tomíka Bělohlav, ale třinecký gólman zázračně vytěsnil puk mimo svou svatyni.

I úvod druhého dějství patřil spíše Holešovickým. Nejprve se po ťukesu Broše s Chabadou dostal puk zpoza branky k Jirušovi, ale Lakosil jeho úmysly vystihl. Ve 24. minutě třinecký gólman vychytal v rychlém sledu rány forwardů Zelenky, Bělohlava a obránce Ptáčka. O 4 minuty později se zjevil před Lakosilem úplně sám nikým neatakován Nedvěd, jenže při domácích v tu chvíli stála Štěstěna osobně. Pak převzali otěže do svých rukou domácí hráči. Ve 32. minutě zahrozil Marek, jehož po Haškově pasu Bříza vychytal. Minutu poté se opět skóre měnilo. Postarala se o to třinecká dvojice Procházka – Král, když druhý jmenovaný z ostrého úhlu doklepl ránu domácího obránce – 2:1. V 35. minutě nahodil třinecký Skořepa před Břízovu klec a dezorientovaný obránce Nedvěd měl co dělat, aby nesrazil puk do vlastní branky. O 2 minuty později po spolupráci s Králem přesně mířenou ranou k tyči těsně nesenou nad ledem zvyšoval na 3:1 Janků. Naštěstí Sparta dokázala udržet pověstnou nit a takřka vzápětí korigoval na kontaktní gól po Chabadově pasu Kratěna. Pro domácí to byla asi sprcha notná, neboť po 11 vteřinách hry si nešťastný Král srazil touš do vlastní sítě a bylo vyrovnáno.

Domácí po promarněném konci druhého dějství nechtěli nechat nic náhodě a do třetí třetiny vlítli na Spartu jak supi. Gólman Bříza se měl co ohánět při střele Marka a následné dorážce Vlčka. Chvíli na to ujel holešovickým bekům Král, jenže z otočky poslal gumový projektil vedle tyčky sparťanské svatyně. V 50. minutě poslal Marek nalevo Skořepovi, ten ovšem lehajícího Břízu překonat nedokázal. Vzápětí provětral lapačku gólmana Pražanů Procházka. V závěru jakoby bylo patrné, že se příliš Spartě nechce do prodloužení. V 56. minutě z ostrého úhlu pálil Sivek a Lakosil měl co dělat, aby udržel třinecké naděje. Brankář Ocelářů prokázal své schopnosti i o chvilku později, když Hlinkovu ránu lapačkou vypíchl těsně nad konstrukci své klece. Třinecké obecenstvo se tak dočkalo prodloužení.

V desetiminutovém prodloužení měla více ze hry Sparta, ale nedokázala ze svých šancí profitovat. V 65. minutě z mezikruží pálil Hlinka jen do Lakosila, chvíli na to si s podobným efektem počínal Kratěna. V 68. minutě Chabada poslal na Kratěnu, toho ale opět vychytal třinecký gólman. V závěru prodloužení se Sparťanům naskytla obrovská příležitost – přesilovka 5:3. Nejaktivněji si v ní počínal Nedvěd, jenže co naplat, na Lakosila recept nenašel.

A tak o osudu čtvrtého zápasu rozhodla loterie samostatných nájezdů. Při nájezdech byli ze Sparťanů úspěšní jen Hlinka a Broš. Z domácích proměnili Marek, Král a v osmé sérii rozhodl o tom, že se obě mužstva utkají ještě v neděli v Paegas Areně třinecký Zadina.

Ohlasy trenérů

Antonín Stavjaňa, Třinec: Před pro nás tak klíčovým duelem jsem své svěřence nabádal k maximální obezřetnosti. Bohužel se nám nepodařilo díky slabší koncentraci udržet slibné vedení 3:1 a dovolili jsme hostům vyrovnat. Díky naší disciplině se nám povedlo dovést zápas až do prodloužení, kde při nás stálo tolik potřebné štěstí, jakož i při nájezdech.

Václav Sýkora, Sparta: Obecenstvo vidělo velice kvalitní nesmírně vyrovnané střetnutí. Ačkoli jsme dali první branku, domácím se povedl dokonalý obrat. Ten se nám v závěru druhého dějství podařilo zachytit a vyrovnat. V prodloužení jsme byli sice aktivnějším týmem, ale svůj tlak jsme nezúročili. Nájezdy už jsou pak loterií. Domácí dnes byli šťastnějším celkem.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila