ČF3, středa 13. 3. 2002
Třinec - Sparta TRI - SPA
Třinec: Lakosil - Gureň, Gřegořek, Jančařík, Nosek, Procházka, Slavík - Hašek, Janků, Jánoš, Král, Marek, Skořepa, Vlček, Zadina, Zdráhal.
Sparta: Bříza - Hamr, Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Richter, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 37. Zadina (Král, Gregořek), 59. Zadina (Král) - 6. Broš (Kratěna), 42. Novák (Tomík), 53. Broš (Bělohlav), 55. Hlinka (Zelenka, Žemlička). Rozhodčí: Svoboda, Šindler - Guth, Rittich. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. Diváci: 4411.
HC Sparta Praha

Komentář

Čtvrtfinálová série mezi po základní části první Spartou a osmým Třincem se přestěhovala na sever Moravy. Holešovičtí po brilantním výkonu zvítězili na půdě Ocelářů 4:2 a ujímají se tak v sérii vedení 3:0 na zápasy. Již zítra tedy v televizním přenosu si mohou zajistit svou účast v semifinále. Domácí Oceláři vědomi si vážnosti situace, ve které se za daného stavu série nacházejí začali velkým tlakem.

Ve 4. minutě pálil od modré třinecký obránce Gřegořek, jenže před gólmanem Břízou se útočníku Janků tečovat touš za jeho záda nepodařilo. To se Ocelářům zle vymstilo. O 2 minuty později totiž v první vážnější šanci před Lakosilem, který pro tentokrát dostal přednost před Vojtkem, jeli Pražané tři na jednoho, Kratěna našel naslepo své dvojče Broše, a ten zblízka nedal třineckému brankářovi sebemenší šanci a otevřel skóre zápasu. V 11. minutě zatrnulo domácímu publiku podruhé, leč jejich obavy se nenaplnily. Sparťanský kapitán Žemlička totiž minul přihrávku, když se nacházel nikým neatakován před prázdnou polovinou třinecké svatyně. Chvilku poté předvedli vzornou spolupráci holešovičtí beci Hamr s Richterem, když druhému jmenovanému Hamr poslal puk na modrou, ovšem Richter pálil těsně nad břevno klece domácích. V 16. minutě prošel do obranné třetiny Pražanů Janků, našel Zadinu, ten nahodil puk před branku, naštěstí ovšem Gureň zblízka nepřelstil Břízu. Minutu před koncem první části našel šikovně Tomík třineckými beky jaksi pozapomenutého Nováka, jenže jeho ránu švihem Lakosil zázračně lapil.

Ani v prostřední části nepřestali Třinečtí bušit do sparťanských obranných vrat. Nejprve Skořepa našel Zdráhala, který z mezikruží pálil těsně mimo. O pár chvil později se stejným efektem si počínal Jančařík. V 25. minutě zajeli za Břízu Zdráhal s Jánošem, ovšem sparťanský gólman skokem hodným Tarzana a Sandokana v nejlepších dobách dohromady zachytil gumový projektil u tyče své ocelové konstrukce. Na Břízu si za moment nepřišel ani Zadina, pro jehož ránu příklepem neměl strážce svatyně Pražanů žádné pochopení. Aby vybláznil třinecké útočníky k šílenství Bříza úplně, vytáhl ze svého rejstříku zákrok hodný Haška, když vleže lapačkou zmařil Královy naděje. V 33. minutě projel v oslabení do útočného pásma Bělohlav, jenže jeho dělovku zpoza třineckého defensemana Lakosil zneškodnil. Na druhé straně pak třinečtí Spartu zamkli, jenže ani Gureň od modré, natož Marek zblízka si na Břízu nepřišli. V 37. minutě usedli krátce po sobě na trestnou lavici Šrek a Ptáček a domácí měli 106 vteřin výhodu dvou mužů v poli. K jejímu využití jim stačil pouhý tucet sekund, když po ukázkové kombinační přihrávce od Krále se zblízka prosadil Zadina a bylo vyrovnáno. Devět sekund před druhou sirénou zajel za sparťanskou svatyni Král, hodil puk zadovkou před Břízu, ovšem třinecký Janků pálil do gólmana Pražanů, a tak se šlo po dvou třetinách do kabin za nerozhodného stavu.

Při sledování závěrečného dějství muselo srdce každého hokejového fandy, ať již toho sparťanského, ale i třineckého, doslova plesat. Úvod třetí třetiny lépe vyšel Pražanům, když Tomík využil chyby v Jančaříkově rozehrávce, hodil puk křížmo Novákovi, který zavěsil pod víko. Třinecký útočník mohl svou hrubku vzápětí napravit, měl při zteči Břízovy branky moře místa, mraky času, nicméně udělal obrovskou hrubku. Ve 46. minutě se zaskvěl při Hlinkově ráně zblízka domácí gólman; na druhé straně se nenechal zahanbit Bříza, který zlikvidoval 3 po sobě jdoucí střely Janků a Zadiny. O 6 minut později poslal puk před branku z levé strany Bělohlav, Broš do jeho nahození šikovně nastavil hůl tak, že touš skončil pod víkem. V 56. minutě poslal na zteč sparťanského Hlinku Zelenka a Pražané rázem vedli o 3 branky. Asi 90 vteřin před koncem řádné hrací doby pak Oceláři už jen korigovali Zadinou na konečných 2:4 z jejich pohledu. Sparta se tak ujímá veledůležitého, dalo by se říci psychologického vedení 3:0 na zápasy, no a ruku na srdce. Jedině zázrak může vzít Pražanům účast v semifinálových bojích.

Ohlasy trenérů

Antonín Stavjaňa, Třinec: Obecenstvo vidělo vynikající duel. Pražané nám dneska udělili lekci z produktivity, dokázali využít všech našich chyb. Co je platné, že jsme si dokázali vypracovat nemálo slibných šancí, když jsme z nich gólově netěžili. V žádném případě ale nepřipadá v úvahu, že bychom to již vzdali. Chceme zítra každopádně vyhrát.

Václav Sýkora, Sparta: Vsadili jsme od počátku na aktivní obranu, z čehož jsme profitovali gólovým vedením. V prostřední části jsme bohužel hráli příliš pasivně a dali soupeři prostor. Závěr jsme rozhodli po brejkových situacích. Za předvedenou team-work bych chtěl mým svěřencům moc poděkovat. Rádi bychom rozhodli tuto sérii již zítra.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila