49., úterý 26. 2. 2002
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Trvaj - Galvas, Jurečka, Seman, Tesařík, Výtisk, Zápotočný - Burger, Čermák, Irgl, Kaděra, Melenovský, Moravec, Padělek A., Padělek I., Pavelek, Selingr, Stantien, Tomášek.
Sparta: Bříza - Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Richter, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Sivek, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 25. Galvas (Tesařík, Moravec), 48. Stantien (Kaděra), 60. Burger (Moravec) - 54. Broš (Kratěna). Rozhodčí: Homola - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:0. Diváci: 4714.
HC Sparta Praha

Komentář

V duelu bylo evidentní, že Spartě již víceméně o nic nešlo, s přehledem dominuje tabulce, jako první tým soutěže dosáhla hranice sta bodů a na její sesazení z první příčky by mohli sázkové kanceláře vypsat kurs 1000000 : 1. Pražané v úvodu působili velice těžkopádným dojmem, nebruslili, jejich herní projev připomínal medvěda brtníka ve čtvrté fázi zimního spánku, nenapadali a to vše jen hnalo vodu na mlýn bojovníkům z Ostravy. Nakonec domácí zvítězili po tuhém boji 3:1.

Hned v úvodu se několika mistrnými zákroky zaskvěl Bříza, když postupně vychytal Galvase, poradil si i s Melenovského zužitkováním Moravcovy přihrávky a hlavně dvakrát po sobě vychytal Padělka, který měl tváří v tvář Břízovi času, řečeno terminologií Mirečka z Básníků, přímo habakuk. Na druhé straně se Trvaj notně zapotil s pokusem Šreka od modré, kdy se k odraženému touši jako první dostal Zelenka a vítkovický gólman měl co dělat, aby nekapituloval. V 9. minutě zapochybovali příznivci domácího celku, zda náhodou není sparťanský gólman dítětem Štěstěny. Ke své obávané ráně od modré se dostal Tesařík, Padělek jím vyslaný projektil tečoval a holešovický brankář musel ukázat hodně ze svého bohatého gólmanského umění, aby uchránil Spartu od nejhoršího. Nedlouho poté si bravurně chytající Bříza, který chvílemi domácí borce doháněl k čirému zoufalství, dokázal poradit jak s Melenovským, tak i s jeho vítkovickým kolegou Selingrem. V 16. minutě se po delší odmlce dostali ke slovu i hosté, když Tomík ujel vítkovickým zadákům, jenže Trvaj dokázal, že s betony umí velice dobře pracovat. Těsně před první sirénou pak vítkovický gólman použil všech kusů své výzbroje při nájezdu tandemu Sivek Tomík, a tak se šlo do kabin za bezgólového stavu.

O tom, k čemu slouží přesilové hry se přesvědčili hráči pražského celku hned v úvodu prostřední části, když početní výhodu domácího mužstva po kombinaci Moravce s Tesaříkem využil ten třetí v zadu Galvas, když sparťanský gólman Tesaříkovu dělovku vyrazil jen před sebe a pro volného Galvase pak bylo doklepnout do odkryté svatyně hostí záležitostí přímo prajednoduchou. Díky inkasované brance se Sparta konečně probrala z letargie, bohužel ale kvalitní výkon Trvaje a bezchybná obrana domácích dokázala jejímu tlaku odolat. Obrovský kus práce odvedl vítkovický gólman při tvrdé ráně Ptáčka od modré. K odraženému puku se dostal kapitán Sparty Žemlička, bleskurychle objel svatyni Ostravských a jal se pohodlně touš zasunout za Trvajova záda. Co se ovšem nestalo – Trvaj předvedl skok hodný Sandokana v nejlepší formě a nedopustil tak vyrovnání!

Ve 48. minutě odvedl za sparťanskou svatyní obrovský kus práce Kaděra, naservíroval puk Stantienovi, který si pouze vybral, kam ten kus černé gumy za Břízova záda usměrní. Trvajovo kouzlo pominulo až o 6 minut později, kdy Broš našel Kratěnu a ten z bezprostřední blízkosti dokázal korigovat skóre tohoto souboje. V závěru se Sparta pokusila i o power-play, jenže domácí nejenže odolali tlaku hostí, ba dokonce Burger od červené čáry uzavřel v závěru na konečných 3:1 pro Ostravany.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Úvodní část poukázala, kudy povede celé střetnutí. Vítkovičtí byli mnohem důslednější, a hlavně rozehranější. Později jsme sice dokázali hru vyrovnat, ale nebyli už s to reagovat na druhou branku Vítkovic. Za vynikající výkon bych rád pochválil gólmana Břízu.

Alois Hadamczik, Vítkovice: Celé utkání jsme si moc dobře uvědomovali, že Pražané mají vynikajícího gólmana a i dobrý útok. Vzhledem k počtu šancí, jež jsme si vytvořili, jsme nedali moc branek. Lví podíl na našem bodovém zisku má pochopitelně brankář Trvaj.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek