46., neděle 3. 2. 2002
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Bříza - Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Richter, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Sivek, Zelenka, Žemlička.
Litvínov: Pinc - Divíšek, Gýna, Kroupa, Kuntoš, Macholda, Nosek, Poživil - Filip, Gombár, Havel, Klíma, Kubinčák, Lezo, Martinec, Pinc, Prorok, Riečičar, Rousek, Trávníček.
Branky a nahrávky: 8. Zelenka (Jiruš, Hlinka), 23. Kratěna (Chabada, Kašpařík), 25. Bělohlav (Hlinka, Havelka) - 12. Kroupa (Martinec), 14. Havel (Lezo). Rozhodčí: Rejthar - Čátava, Bláha. Vyloučení: 1:3. Využití: 0:0. Diváci: 4691.
HC Sparta Praha

Komentář

Ve 46. kole Český Telecom extraligy přijel do Prahy další soupeř, který proplouvá na rozhraní barážových vod, celek litvínovských Chemiků. Vyrovnané střetnutí nakonec dopadlo lépe pro tým z Holešovic, který ani popatnácté v řadě neokusil hořkost porážky a jasně vévodí extraligové tabulce.

Už ve 2. minutě domácí Zelenka vystihl chybu v litvínovské rozehrávce, ale od levého kruhu pálil vedle Pincovy svatyně. O 3 minuty později rozpoutala druhá sparťanská útočná lajna doslova bombardování branky hostí, jenže ani jeden z trojice Hlinka, Zelenka, Žemlička úspěšný nebyl. To v 8. minutě už bylo z pohledu holešovického mužstva veseleji. Zelenka si před brankou položil obránce Noska, a vymetl pak pavučiny levého rohu litvínovské svatyně. O 4 minuty později se dočkali i Chemici, když nadvakrát překonal padajícího Břízu Kroupa střelou mírně nesoucí se nad kluzištěm podél pravé tyče. Neuplynulo ani 60 vteřin a hráči hostí rozradostněli svých asi 50 věrných fanoušků přítomných v Paegas Areně podruhé, když Havel dokázal zužitkovat Lezův pas - 1:2. V 17. minutě Pinc nedokázal udržet Ptáčkovu dělovku od modré, ale najíždějící Hlinka dotíral před gólmanem Severočechů neúspěšně.

Úvod druhého dějství si Sparťané nemohli ani lépe představit. Ve 23. minutě v pádu od pravého mantinelu poslal puk před branku Kašpařík na volného Kratěnu, a ten elegantně vsunul gumový projektil do Pincovy klece. Nedlouho poté předvedli vzorový ťukes Hlinka s Bělohlavem, vyšachovali si obranu Chemiků a druhý jmenovaný nechytatelnou ranou otočil skóre. V 31. minutě vyslal Klíma od modré skákavou žabku, ale Bříza s jeho pokusem neměl větší problémy. Minutu před koncem prostřední části si pak obdobně počínal i litvínovský Kubinčák.

Závěrečné dějství toho mnoho po hokejové stránce nepřineslo. Ve 44. minutě Klíma provětral z dálky Břízovu lapačku. Na druhé straně zkoušel na Pince fintu á la Forsberg Zelenka, ale litvínovský gólman úmysly sparťanského útočníka vystihl. Pět minut před koncem proti Prorokově ráně, která se dostala za Břízova záda jako deus ex machina vyrostl obránce Nedvěd a i za přispění tyčky zachránil Spartě tři body. Holešovičtí pak po patnácté v řadě neokusili hořkost porážky a chybí jim jeden jediný bod do stovky v této sezoně.

Ohlasy trenérů

Josef Beránek, Litvínov: Utkání se mi z naší strany líbilo, musím kluky pochválit za nasazení. Vytvořili jsme si dost šancí na zisk alespoň jednoho bodu, ale vzhledem k postavení v tabulce jsme v zakončení hodně nervózní. Věřím, že se ještě můžeme vyhnout baráži.

Pavel Hynek, Sparta: Také musím hráče pochválit. V první třetině jsme sice nehráli dobře, ale zlepšeným výkonem ve druhé a třetí části jsme přetlačili zápas na naší stranu. Nastoupili jsme v kombinované sestavě a Litvínov nás dokázal potrápit. Za situace, kdy vedeme s náskokem soutěž by pro nás bylo lepší, kdybychom mohli rozložit sílu na čtyři útoky. Jiruše jsme stáhli ze hry, protože se mu nedařilo podle našich přestav.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek