43., úterý 22. 1. 2002
Plzeň - Sparta PLZ - SPA
Plzeň: Barta - Hanzlík, Mazanec, Veber, Vlček, Výborný, Řezníček - Andrašovský, Brabenec, Duda, Dvořák, Krátoška,, Sedlák, Straka J., Straka M., Topol, Volák, Voskár, Vostřák.
Sparta: Bříza - Hamr, Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Sivek, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 40. Straka J. (Duda), 50. Straka J. (Výborný, Řezníček), 59. Duda (Sedlák, Řezníček)- 7. Chabada (Broš, Nedvěd), 30. Nedvěd (Kratěna, Chqbada), 45. Hanzlík (Kašpařík), 62. Broš (Kratěna). Rozhodčí: Souček - Bláha, Čátava. Vyloučení: 7:8. Využití: 0:0. Diváci: 8069.
HC Sparta Praha

Komentář

Už jedenáct zápasů v řadě nepoznali hokejisté Sparty hořkost porážky. Po výhře 4:3 po prodloužení v Plzni se odpoutali od pronásledovatelů v tabulce. Na západě Čech už pomáhali týmu uzdravení Ptáček a Žemlička, do branky se vrátil Bříza. Z duelu naopak odstoupil obránce Hamr, stále fit nejsou Tomík, Zábranský, Tomajko a nově také Novák. Domácí se museli obejít bez kvarteta Vlček, Jiří Hanzlík, Dvořák, Andrašovský.

V nabitém plzeňském kotli sahali po prvním úspěchu domácí, ale svoji počtení výhodu nevyužili. V 7. minutě si nabruslil v krytu domácího obránce na křídlo Chabada a pár metrů za modrou poprvé vystřelil na Bartu - 0:1. Vedení Pražanů utlumilo domácí euforii a Holešovičtí dokázali držet aktivitu na svých hokejkách. Domácí měli šanci v minutu a půl trvající přesilové hře pět na tři, ale defenzíva Sparty je nepustila do šance. V závěru třetiny se do sebe pustili za brankou hostí Sedlák s Nedvědem. Poražený obránce Sparty přišel v bitce dokonce o přilbu s celoobličejovým krytem, která chrání jeho zlomený nos, ale v zápasu mohl pokračovat.

V úvodu druhé části měla více střelecké chuti Sparta, ale Hlinka neprolomil střeleckou smůlu a na Bartu nevyzráli ani Zelenka a Sivek. Na druhé straně se činil Bříza při Vebrově ráně od modré. Ve 30. minutě přišla další chvíle první pětky Sparty. Nedvěd na modré nabral kotouč na hokejku a vzduchem jej poslal směrem na branku, kde úspěšně clonili Chabada se Srdínkem. Puk tak doletěl za záda bezmocného Barty - 0:2. Narozdíl od následků první branky se domácí více pustili do ofenzívy a snížit se jim podařilo ve 40. minutě. Gól do šatny vypracoval pro Straku Duda.

Mladý Hanzlík, který nahradil Hamra, vrátil Spartě vedení ve 45. minutě střelou od modré. Domácí se ale dokázali vrátit na kontakt. Za pět minut znovu Straka využil pasu z hlouby vlastní poloviny a snížil na 2:3. Nabuzení Plzeňané hnáni více než osmi tisíci diváky pak zaměstnávali sparťanskou defenzívu, ale přes množství šancí se nedokázali prosadit. V 59. minutě odvolali při vlastní přesilovce brankáře a exsparťan Duda, v momentě, kdy už byli Pražané v plném počtu, propašoval ze záporného úhlu o Břízův kotouč do sparťanské klece.

Zápas tak dospěl do prodloužení, v němž náplast na sparťanská srdce nalepil z brejku tři na jednoho Broš, který si parádně vychutnal Bartu a vítězný gól.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Byl to oboustranně dobrý hokej před výbornou diváckou návštěvou. Předvedli jsme disciplinovaný výkon a s dvěma body jsme velice spokojeni.

Radek Kampf, Plzeň: Cením si výkonu celého mužstva, které dokázalo třikrát dotáhnout vedení hostí a získat zasloužený bod, i když prodloužení prohrálo.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila