42., neděle 20. 1. 2002
Sparta - Havířov SPA - HAV
Sparta: Přikryl (41. Bříza) - Hamr, Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Zelenka.
Havířov: Čech J. - Černošek, Javín, Kysela, Luža, Pavlas, Procházka M. - Bacul, Boháč, Čech M., Eiselt, Hruška, Korhoň, Pohorolec, Procházka R., Vala.
Branky a nahrávky: 8. Sivek (Novák), 15. Kašpařík (Nedvěd, Broš), 24. Kratěna (Havelka, Broš), 32. Sivek (Novák, Hamr), 44. Broš (Nedvěd, Kašpařík), 48. Broš (Nedvěd, Kašpařík) - 20. Korhoň (Turoň, Vala), 27. Křestan (Eiselt, Bacul), 37. Eiselt (Křestan, Javín), 39. Hruška (Boháč), 40. Javín (Eiselt, Bacul). Rozhodčí: Šindler - Padevět, Blumel. Vyloučení: 5:2. Využití: 0:0. Diváci: 4712.
HC Sparta Praha

Komentář

Ve 42. kole Český Telecom extraligy přijeli do Prahy havířovští Panteři. Diváci viděli nervydrásající střetnutí vysoké úrovně. Úspěšnější byli nakonec domácí, kteří se museli obejít bez rekonvalescentů Tomajka, Zábranského, Žemličky a Ptáčka a s Břízou zpočátku jen na střídačce, v poměru 6:5.

Do úvodu utkání vlítli Pražané jak posilnění onou slavnou modrou pilulkou. Ve 2. minutě Hlinka prošel havířovskou obranou, jak nůž máslem, ale na pozorného gólmana Čecha si nepřišel. O pár chvil později při početní výhodě pálil od modré domácí Nedvěd, ovšem havířovský brankář rybičkou jeho pokus zlikvidoval. V 6. minutě zas pro změnu na druhé straně vyslal Procházka na zteč Eiselta, ale Přikryl se nedal nachytat. Dvě minuty na to Sivek nádhernou střelou do bekhendu po Novákově zpětném pasu otevřel účet tohoto duelu. Ve 12. minutě zachraňoval mladičký gólman hostí před dojíždějícím Kašpaříkem po zblokované střele Broše. Chvíli poté z hranice modré čáry napřáhl Nedvěd, Čech vyrazil jím vyslaný touš jen před sebe a důsledný Kašpařík zvýšil. V 19. minutě byla Paegas Arena svědkem sólového průniku domácího Hlinky, ale vyloženou šanci sparťanský útočník totálně překombinoval. Proto 20 vteřin před koncem prvního dějství udeřilo na druhé straně, když byl Přikryl krátký na dělovku Korhoně.

"Prohrajete 3:2," žertoval před úvodem prostřední části havířovský lodivod Franta Výborný, a daleko od pravdy po konci druhého dějství rozhodně nebyl. Ve 22. minutě poslal Havelka zpoza branky touš na modrou Hamrovi, jeho jedovatou ránu Čech bravurně zneškodnil. Pak nastaly gólové hody. O 2 minuty později totiž z mezikruží poslal Broš puk před branku, dostal se k němu Havelka, přihrál na volného Kratěnu, který našel skulinku, jíž propasíroval touš za záda havířovského strážce svatyně. Ve 27. minutě po levé straně ujel domácím obráncům Bacul, poslal puk na druhou stranu na Křesťana, a ten ranou pod víko nedal bezmocnému Přikrylovi šanci. O 5 minut později ujížděl na Čecha Sivek, a jeho ránu vhodně vloženou čepelí hole usměrnil za brankovou čáru agilní Novák. Sparta jakoby uspokojena dvougólovým vedením vypustila zbytek této části hry, a zle se jí to vymstilo. V 37. minutě z mezikruží pálil hostující Eiselt, a síť za Přikrylem se potřetí v zápase zatřepetala. Dvě minuty poté objel Hruška sparťanského gólmana a střelou do prázdné branky vyrovnal. Neuběhlo ani třicet vteřin a červené světlo za Přikrylem se opět rozžehlo. Geniální přihrávkou totiž našel Eiselt Javína, a ten nekompromisní ránou dokonal obrat.

Do závěrečné třetiny nastoupil místo Přikryla do sparťanské svatyně Bříza. Ve 42. minutě provětral holešovický Zelenka z pravého kruhu Čechovu lapačku. Úspěšnější byli Pražané o chvíli později, když v přesilovce našel Nedvěd střílenou přihrávkou Broše, a ten střelou mírně nesenou nad ledem srovnal. O 4 minuty později si tito dva svojí plodnou spolupráci zopakovali. Od kruhů napřáhl Nedvěd, Čech vyrazil jen před sebe, kde dorážející Broš zvýšil na konečných 6:5 pro Spartu. V 57. minutě se řítil na havířovskou branku Hlinka, ale gólman Čech jej úplně vytěsnil z palebné pozice. Závěrečná půlminutová power-play přinesla hostím pouze tyčku. Sparta si tak upevnila svůj náskok v čele tabulky.

Ohlasy trenérů

Ivo Peštuka, Havířov: Začali jsme špatně, Sparta nás přebruslovala a dobře kombinovala na útočné modré. Po první třetině to mohlo být 5:0 a mohli jsme být na ručník. Těsně před koncem první třetiny jsme ale vyrovnali a atmosféra v kabině pak byla velmi vzrušná. Ve druhé části jsme využili chvilkového zaváhání Sparty a otočili skóre. V závěru už jsme to neuhlídali a Sparta zaslouženě vyhrála.

Václav Sýkora, Sparta: Měli jsme dobrý nástup a v první třetině jsme měli asi pět vyložených šancí. Havířov potrestal naši první chybu a po prvním dějství, které mělo jednoznačný průběh, to bylo jen 2:1. Zpočátku druhé části jsme měli tlak a dali jsme branky, ale příliš jsme propadli útočení a hráli jsme lehkomyslně. Dostali jsme z brejku na 3:2 a dalším trestem byly dva góly v závěru druhé třetiny, kdy soupeř otočil zápas. Do třetí části jsme šli s odhodláním, že si utkání nesmíme nechat ujít. Hráči tvrdě zabojovali, museli se na to hodně nadřít. Z jasného zápasu bylo nakonec drama, ale podařilo se to.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila