38., úterý 8. 1. 2002
Sparta - Zlín SPA - ZLN
Sparta: Bříza - Hamr, Holý, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Zlín: Hudáček (15. Tuček) - Blaťák, Hamrlík, Homér, Malena, Marušák, Mojžíš, Posmyk - Ambruz, Balaštík, Čajánek, Čech, Jenáček, Karný, Leška, Ministr, Okál, Pivko, Rachůnek, Záhorovský.
Branky a nahrávky: 3. Nedvěd (Novák, Kašpařík), 4. Broš (Chabada), 10. Srdínko (Chabada, Broš), 14. Žemlička (Hlinka, Ptáček), 21. Hlinka, 59. Žemlička (Hlinka) - 24. Posmyk (Čajánek, Okál), 34. Balaštík (Leška, Pivko). Rozhodčí: Minář - Chytil, Pospíšil. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:0. Diváci: 5165.
HC Sparta Praha

Komentář

Ve 38. kole Český Telecom extraligy se v přímém souboji o post lídra na kolbišti Paegas Areny představili Berani ze Zlína. V dresu lídra soutěže se už objevili kapitán Žemlička a obránce Nedvěd. Oběma se návrat do sestavy vydařil, když dokázali pokořit zlínskou svatyni. Duel skončil mnohem lépe pro Holešovické, kteří deklasovali soupeře vysoko 6:2. Ve 38. kole Český Telecom extraligy se v přímém souboji o post lídra na kolbišti Paegas Areny představili Berani ze Zlína. V dresu lídra soutěže se už objevili kapitán Žemlička a obránce Nedvěd. Oběma se návrat do sestavy vydařil, když dokázali pokořit zlínskou svatyni. Duel skončil mnohem lépe pro Holešovické, kteří deklasovali soupeře vysoko 6:2.

Již ve 3. minutě po zmatcích v obraně hostí se touš po zblokovaném Novákově pasu dostal k volnému Nedvědovi, ten jím hokejkou zamíchal a poslal za Hudáčkova záda. Neuplynulo ani dvacet vteřin a za zlínskou svatyní se rozsvítilo červené světlo podruhé, kdy si hostujícího gólmana vyšachoval Chabada, poslal puk do stoprocentní pozice Brošovi a ten se do odkryté branky nemýlil. V 5. minutě vyzkoušel Hudáčkovu pozornost dělovkou od modré Sivek, tentokrát ale byl brankář Beranů úspěšnějším. O pár chvil později na druhé straně nedokázali přelobovat ležícího Břízu ani Pivko, ani Balaštík. V 10. minutě zpoza branky našel Chabada volného Srdínka a ten prostřelil Hudáčkovy betony. Nedlouho poté sólovým průnikem Žemlička pokořil Hudáčka počtvrté a vyhnal jej po třinácti minutách jeho účinkování v Paegas Areně ze zlínské svatyně. V 17. minutě při přesilovce hostí vyzkoušel hbitost Břízovy lapačky z mezikruží Homer, ale jeho rána se do zápisu střelců nedostala.

I úvod druhého dějství se Holešovickým vydařil, když po Holého akci atakován zlínskými beky v pády překonal střelou mířenou těsně nad ledem Hlinka. Sparťané se nechali ovšem jasným vedenním ukolébat a vytratili se od té chvíle ze hry. To se nedlouho poté podařilo zúročit Beranům. Za faul loktem pykal Novák na trestné lavici, když jeslemi Posmyk prostřelil po Čajánkově pasu Břízu. V 29. minutě se vydal Bříza na výlet ze svého území, puk se dostal k nekrytému zlínskému Ambruzovi, který naštěstí pro domácí mířil vedle svatyně. O 7 minut později po zaváhání sparťanské defenzivy se dostal do samostatného průniku hostující Pivko, před Břízou poslal zpětnou přihrávku Balaštíkovi a tento nekompromisně pálil za Břízova záda.

Závěrečné dějství toho příliš po hokejové stránce nepřineslo, když už byla obě mužstva s výsledkem smířena. V 46. minutě se snažil z otočky překonat Tučka Hlinka, leč marná snaha. O pár chvil později tento sparťanský útočník ujížděl v tandemu s Kratěnou vstříc zlínské brance, druhý jmenovaný trefil pouze tyč. Těsně před sirénou po Hlinkově přistrčení se touš dostal k Žemličkovi a ten z mezikruží uklidil puk pod víko a uzavřel účet střetnutí. Domácí Fan Club tak mohl oslavit poslední chvíle duelu prskavkami.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Šli jsme do zápasu hodně namotivováni. Začátek nám vyšel nad očekávání, neboť soupeř vyprodukoval mnoho chyb. Bylo nám jasné, že tempo, které jsme v úvodu nastolili, bude nemožné udržet po celý souboj.

Zdeněk Venera, Zlín: Začali jsme velice vlažně, provedli jsme mnoho hrubých chyb, takže se Sparta nemusela na své góly tolik nadřít. Za stavu 5:0 se na Spartě těžko duely otáčejí. Říká se o nás, že jsme tzv. "mužstvo do Vánoc", neboť po novém roce se vždy trápíme. Je jen na nás toto tvrzení vyvrátit.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli