35., úterý 29. 1. 2002
Slavia - Sparta SLA - SPA
Slavia: Málek - Chatrnůch, Hejda, Kadlec, Novák J., Snopek, Štefanka - Beránek, Branda, Hübl, Matějovský, Míka, Novák Z., Steiner, Sup, Tomica, Ujčík, Štraub.
Sparta: Bříza - Hanzlík, Holý, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Sivek, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 27. Hübl (Hejda), 55. Beránek (Hübl) - 8. Broš (Nedvěd), 42. Sivek (Hlinka, Žemlička), 63. Zelenka (Hlinka) . Rozhodčí: Bolina - Barvíř, Blumel. Vyloučení: 5:8. Využití: 0:0. Diváci: 4502.
HC Sparta Praha

Komentář

Právě dnes bylo dohráno 35. kolo Český Telecom extraligy, a to pražským derby, ve kterém v Edenu sešívaní hostili svého rivala z Holešovic. Všechny předešlé zápasy sezony vyhrála shodně Sparta v poměru 2:1 a i do třetice se jí zadařilo, když svého soka udolala v prodloužení v poměru 3:2, ačkoli se musela obejít bez čtyř hráčů základního kádru. Tím si pochopitelně upevnila své vedoucí postavení v tabulce soutěže, o které už snad jen zázrakem může přijít.

Oba celky začaly opatrně, nejprve se v 6. minutě osmělil až domácí Tomica, který najíždějíc na Břízu vyzkoušel hbitost jeho lapačky. O minutu později se k první větší akci dostal i vicemistr, a hned z toho plynula změna stavu. Nedvěd napřáhl od modré, jeho ránu těsně před Málkem pak tečoval za záda slávistického gólmana Broš. Příznivci domácích se radovali v minutě jedenácté, ale předčasně. Ujčík sice docílil toho, že puk přešel brankovou čáru, to ano, jenže čárový rozhodčí signalizoval postavení mimo hru, takže se na stavu utkání pranic nezměnilo. O 5 minut později se dostal do brejku holešovický kapitán Žemlička, ale pozorný Málek vyrazil jím vyslaný touš svou holí.

Ve 25. minutě se opět předvedl v dobrém světle slávistický Ujčík, který se proháčkoval z vlastní obranné třetiny až před holešovického gólmana, objel jeho svatyni, jenže Bříza byl opět pozorný. Co se ale nepodařilo Ujčíkovi, povedlo se nedlouho poté Hüblovi. Bříza si dokázal poradit s celou palebnou sérií domácích útočníků, ale na ránu Hübla mezi betony už byl krátký a bylo srovnáno. Pak na delší dobu tempo hry poněkud opadlo. Tribuny zvedla až akce slávistického Supa, který si Břízu položil na led dlouhou kličkou, ale v té rychlosti už nebyl domácí útočník sto přesně zakončit, když se dostal do příliš velkého úhlu.

Úvod třetí části hry vyšel hráčům z Holešovic. Sivek naskočil z trestné lavice zpátky na led, dostal se před brankou k odraženému puku a zakončil. Nazlobený Málek pak neváhal vynadat svým laxně bránícím souputníkům. V 47. minutě zůstal ležet po souboji před vlastní brankou sparťanský obránce Nedvěd, který už hrál bez speciálního krytu. S chutí na bitku se na něj vrhnul slávistický Hejda, Nedvěd si jenom zakryl obličej, neboť jak známo, měl nedávno zlomený nos a patrně nechtěl riskovat další zranění. V 55. minutě se podařilo Břízovy betony domácím hráčům propálit podruhé, když závar před Břízou nekompromisní ranou vyřešil Beránek. Sešívaní po vyrovnání evidentně ožili, aktivně napadali hostující borce, a tak zápas vyvrcholil v prodloužení.

Už už to vypadalo, že nakonec se štěstěna přikloní k domácím. Štraub napřáhl z mezikruží, a jeho střela jen těsně minula Břízovu svatyni. A tak se dočkala v 63. minutě Sparta, když Hlinka našel Zelenku, který dělovkou pod víko strhl vítězství na stranu Holešovických. Ti už po třinácté v řadě zvítězili a potřetí v sezoně zdolali městského rivala.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Přijeli jsme s defenzivní taktikou, kterou ještě podpořil náš brzký vstřelený gól. Mrzí mě, že jsme ani jednou neudrželi jednogólový náskok, ale jsme rádi, že se k nám v prodloužení přiklonilo štěstí. Se dvěma body jsme maximálně spokojeni. Utkání mělo skvělou diváckou kulisu.

Vladimír Růžička, Slavia: Bylo to zajímavé utkání, které rozhodlo naše neproměňování přesilových her. Ty dnes rozhodují zápasy a kdybychom jednu nebo dvě využili, tak jsme dnes vyhráli.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila