29., úterý 4. 12. 2001
Sparta - Havířov SPA - HAV
Sparta: Bříza - Hamr, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Novák, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Havířov: Čech J. - Černošek, Javín, Kysela, Luža, Pavlas, Procházka M. - Bacul, Boháč, Čech M., Eiselt, Hruška, Korhoň, Pohorolec, Procházka R., Vala.
Branky a nahrávky: 11. Žemlička (Zelenka, Jiruš), 16. Zelenka (Ptáček), 62. Zelenka (Jiruš) - 18. Hruška (Pavlas), 29. Bacul (Černošek). Rozhodčí: Dvořák - Kostka, Český. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:0. Diváci: 2096.
HC Sparta Praha

Komentář

Tristní návštěva dvou tisíc diváků, kterou by si nedala za rámeček ani Slavia, přihlížela úternímu souboji Sparty s Havířovem. Sparťanské publikum, naladěné spíš navečerní fotbal, jakoby předpovídalo úroveň zápasu. Sparta těžkopádně útočila, hosty přitom skvěle podržel brankář Čech. Nakonec prodloužení přineslo dva body Pražanům a trochu ironií osudu se náš tým posunul na první místo tabulky. Na lavičce Sparty nebyl proti Havířovu připraven Přikryl, jenž se zranil při rozbruslení. Zastoupil ho mladý Pöpperle, ale zasahovat do hry nemusel. Trenér Výborný, který se po sedmi měsících vrátil do Paegas Areny v pozici kouče, jakoby věděl, co na bývalé svěřence platí.

Úvod v prochladlé hale patřil paradoxně hostům. Už v 1. minutě Michael Procházka otestoval Břízovu lapačku. Na druhé straně zkoušel své finty první útok, ale šanci Broše zhatil předčasný hvizd rozhodčího. V 6. minutě zachraňoval Bříza při Hruškově pokusu rozklekem. Otěže zápasu přešly na moment do rukou Sparty díky sérii vyloučení. V nich opět kombinovala první řada Sparty, ale brankář Čech riskantně povyjel z branky a zastavil valící se pohromu. Domácí hráli necelou minutu pět na tři, ale ani Hlinka u tyče nadvakrát trestuhodně nedal. Pokračující klasickou přesilovku ale Pražané už proměnili, když od modré putoval kotouč po ose Ptáček, Zelenka, Žemlička do odkryté havířovské branky. Ve 14. minutě připravil střeleckou pozici pro Boháče Radek Procházka, ale Bříza byl pozorný. Na začátku 16. minuty tak Ptáček mohl objet branku a Zelenka po jeho přihrávce mezi kruhy zvýšit tvrdou střelou na 2:0. Pak se Pražané trochu opomněli vracet, Radek Procházka ještě prováhal okamžiky, kdy jej beci nechali osamoceného před Břízou, ale Hruška v 18. minutě pohotovým bekhendem usměrnil za bezmocného Břízu od modré nahozený puk – 2:1. Stejný hráč vylekal sparťanskou defenzívu ještě těsně před sirénou, ale neproměnil.

Druhá část, ač na to zpočátku nevypadala, byla asi tím nejhorším, co diváci v této sezóně na Spartě viděli. Krátce po buly si domácí ještě vytvořili pár náznaků šancí. Ve 28. minutě ale přišla rána v podobě zranění Kratěny. Ten ve snaze poslat z kruhu zadovku na spoluhráče zapomněl, že se blíží velkou rychlostí k zadnímu mantinelu a s bolestivou grimasou opustil led v doprovodu spoluhráčů a lékaře. Nato byl vyloučen Hlinka a Panteři vyrovnali, když střelu Černoška ztlumil ležící Šrek a Bacul doklepnul do branky. Defenzíva hostí nedávala Holešovickým moc šancí na průnik. Naopak Chabada oslabil Spartu do tří a za protesty si vysloužil od sudího Dvořáka trest do konce utkání, čímž domácím de facto odešel první útok. Havířov ale minutu a půl trvající dvojnásobnou přesilu neproměnil, jedinou gólovou šanci zlikvidoval ve stoje povyjetý Bříza Javínovi. Ve 39. minutě Korhoň střílel k pravé Břízově tyči a na druhé straně zkoušel tečí skórovat Bělohlav.

Ve 42. minutě Hruška posílal v protiútoku zpětnou přihrávku na Pavlase, ale ten otálel se střelou a Bříza situaci vyřešil. Na druhé straně nepřehodil Zelenka ležícího Čecha, který s se přibývajícími minutami stával nepřekonatelnou překážkou ve skórování. Neujaly se pokusy Nováka ani Šreka. Ve 49. minutě Nedvěd připravil šanci pro Tomíka, ten ale nedokázal oblafnout havířovského gólmana. Pak Kysela poslal z voleje puk těsně vedle sparťanské branky. V 52. minutě si tlak vytvořila první řada domácích, v níž nastupovali s Brošem Tomík a Havelka, u opačné branky pak utekl puk Valovi, když se pokoušel zasunout za Břízu. V poslední desetiminutovce třetí části hrála Sparta ještě dvě přesilovky, ale hosté drželi sparťany u mantinelu a vyhazovali puky. Sparťané si už nevytvořili jedinou vyloženou šanci, pouze občas mohli při velké snaze doklepávat nahozené puky.

Zápas dospěl do prodloužení. V něm přesně po minutě poslal Jiruš na druhou stranu hřiště prudkou přihrávku na Zelenku, a ten střelou bez přípravy překvapil brankáře hostí, jenž se nestačil přesunout. Pražané se tak přes bídný výkon dostali na první místo tabulky. Pomohl jim v tom Zlín, který podlehl v Litvínově.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Těžko se mi hledají slova, jimiž bych omluvil tak špatný výkon, který jsme dnes předvedli. Aspoň že jsme vůbec vyhráli. Kratěna má naražená žebra a bok, doufáme, že by to nemělo být nic vážného.

Ivo Peštuka, Havířov: Přijeli jsme sem bodovat a tomu jsme přizpůsobili taktiku. S výkonem mladíčka Jakuba Čecha v brance jsme byli maximálně spokojeni, byla to pro něj obrovská zkušenost, mužstvo několikrát podržel. Za bod jsme rádi, má pro nás cenu zlata.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli