24., úterý 20. 11. 2001
Sparta - Třinec SPA - TRI
Sparta: Bříza - Hamr, Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Netík, Novák, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Třinec: Lakosil (48. Vojtek) - Cartelli, Gureň, Gregořek, Jančařík, Nosek, Procházka, Slavík - Appel, Hašek, Janků, Jánoš, Král, Marek, Meluzín, Skořepa, Staněk, Zadina.
Branky a nahrávky: 20. Zelenka (Broš, Nedvěd), 24. Žemlička (Kratěna, Hlinka), 26. Chabada (Broš, Kratěna), 33. Zelenka, 45. Kašpařík (Tomík, Hamr), 46. Zelenka (Žemlička, Hlinka), 47. Broš, 55. Tomík (Šrek) - 3. Skořepa (Marek, Zadina), 11. Jánoš (Janků), 26. Zadina (Procházka, Marek), 31. Marek (Skořepa, Slavík). Rozhodčí: Bolina - Hauser, Sichrovský. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:0. Diváci: 3852.
HC Sparta Praha

Komentář

Znovu osm gólů nasázela Sparta svému soupeři v utkání 24. kola extraligy. Proti třineckým Ocelářům nastoupila bez Zábranského a Tomajka, ale s vidinou možnosti poskočit na první místo tabulky. Proti Třinci si byli domácí vědoma kvalit soupeře, který vozí body z venkovních zápasů jak na běžícím pásu, ale začali neskutečně špatně. Bez Zábranského a Tomajka, ale s vidinou možnosti poskočit na první místo tabulky, nastoupila v utkání 24. kola extraligy Sparta proti třineckým Ocelářům,. Začala na čtyři útoky, hráli i obránci Šrek a Nedvěd. Proti Třinci si byli domácí vědoma kvalit soupeře, který vozí body z venkovních zápasů jak na běžícím pásu, ale začali neskutečně špatně.

Domácí si neuměli poradit s nástupem Severomoravanů. Laxní začátek Sparty znamenal rychlé vedení Ocelářů o dva góly. Nejdříve na začátku třetí minuty Skořepa po nastřelené tyči prosoukal za zírání sparťanských hokejistů kotouč mezi Břízovi betony. Pak v přesilovce Broš, Kratěna ani Chabada postupně nevyužili své šance, plody nepřinesla ani spolupráce Žemličky se Zelenkou. V 11. minutě nedokázala znovu obranná dvojice Hamr Šrek pokrýt Janků, který si počíhal na útočné modré a jehož sólo zakončil Jánoš. Sparťané načali další ofenzivní aktivitu hlavně díky Brošově a Hlinkově útoku. Po marné snaze a platonickém tlaku v přesilovkách tak přišlo snížení v momentě, kdy na ledě byla kombinovaná pětka první a druhé řady. Po přihrávce Broše na šířku hřiště trefil těsně před sirénou poprvé úspěšně Zelenka.

Druhou část, do které vstoupila Sparta jen se třemi útoky, načalo oslabení Třince a využitá přesilovka. Pět sekund před avízovaným návratem Gřegořka na led zakombinovali sparťané v útočném pásmu a Žemlička střelou ze střední vzdálenosti vyrovnal. Jenže za dvě minuty vrátil vedení na stranu Třince z protiútoku a bleskurychlém ťukesu na jeden dotek Zadina. Uplynula půl minuta a důslednost se vyplatila Chabadovi. Zdánlivě ztracenou příležitost proměnil v gól, když o Lakosilův beton odrazil u tyče puk do branky – 3:3. Sparťanský první útok začal bavit diváky a hlavně v přesilovkách si vytvářel šance. V jedné z nich ujel hostující Janků, ale Bříza betonem zneškodnil jeho blafák. V 31. minutě si i třetí útok Sparty vypracoval možnost, střela Nováka skončila sražena nad brankou. Vedení tak domácím zařídila druhá formace. Zelenka ledabyle praštil na levém kruhu do kotouče a Lakosil si s vysokou ránou nevěděl rady – 4:3. Pak se blýskl Bříza proti protřelému Královi a proti Skořepovi, jenž ujížděl v dalším samostatném nájezdu. Jenže ve 37.minutě přece jen kapituloval po střele Marka. Před koncem druhé třetiny ještě nedal Ptáček a hokejku po neefektivním blafáku zlámal Broš.

Zbytečně! Sparta ve třetí třetině předvedla tornádo v pásmu Ocelářů. Ve 45. minutě Kašpařík, který se vrátil do hry ve třetí třetině, oblafnul po rychlé akci kombinované třetí lajny Lakosila. Za necelé dvě minuty Zelenka trefil od modré do rohu třinecké branky a svým hattrickem vyhnal jejího strážce z branky – 6:4. Ani Vojtek však nebyl ušetřen. Ve 47. minutě se zbavil střelecké smůly Broš a přímo z buly vymetl roh třinecké klece. Pak Žemlička ve vlastním oslabení mohl zvýšit. Šest minut před koncem dovršili hosté své utrpení sami, když si Vojtek srazil Tomíkem nahozený kotouč od zadního mantinelu do vlastní branky. Sparta dohrála s ovacemi prořídlého publika a probojovala se na čelo tabulky!

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Začali jsme střetnutí velmi špatně. Třinec byl nebezpečný zejména z brejků, na což jsme v úvodní části doplatili. Naštěstí jsme se po gólu do šatny zvedli a jsem moc rád, že kluci nepřestali věřit ve vítězství. Krom již zmiňovaného úvodu jsme podali velmi dobrý výkon, výsledek je to pro nás nesmírně cenný.

Antonín Stavjaňa, Třinec: Vždy se nám na Spartě dařilo, a v prvním dějství to vypadalo, že ani dnes tomu nebude jinak. Porazili jsme se bohužel vlastními chybami, po kterých se mančaft už nebyl schopen vzchopit. Doufám, že se hráči konečně opět vrátí na zem.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek