21., sobota 3. 11. 2001
Pardubice - Sparta PCE - SPA
Pardubice: Svoboda - Duben, Malinský, Mudroch, Pácal, Sýkora, Vyhlídal - Blažek, Janecký, Kudrna, Lubina, Mikeska, Pospíšil, Procházka, Rolínek, Tvrdík.
Sparta: Bříza - Hanzlík, Jiruš, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Král, Kratěna, Novák, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 9. Rolínek Janecký, Mikeska), 10. Blažek (Kudrna, Sýkora M.), 46. Vyhlídal (Mikeska, Pácal) - 12. Šrek (Zelenka), 32. Chabada (Kratěna, Broš), 41. Kratěna (Broš, Chabada). Rozhodčí: Haškovec, Kolísek - Křivský, Dvořák. Vyloučení: 10:10. Využití: 0:0 Diváci: 7415.
HC Sparta Praha

Komentář

Poslední extraligový zápas před pauzou sehrála Sparta v Hradci Králové proti Pardubicím. Přes absenci tří hráčů znovu nasadila do hry sedm beků a čtyři útoky, Východočeši si vystačili s třemi pětkami. Zápas rozhodovaly přesilovky, celkem v nich padlo pět gólů. Na straně Sparty herně zářil první Brošův útok.

Domácí odstartovali do utkání lépe. Pomohli jim i dvě přesilovky. Ve 4. minutě Mikeska vystrašil sparťanskou obranu, Bříza likvidoval rozštěpem. V 8. minutě se dostalo už při třetím vyloučení Pražanů domácí mužstvo ke dvojnásobné přesilovce. Tu po 21 sekundách proměnil ve vedoucí gól Rolínek, když osamocen před Břízou nadvakrát poslal puk po ledě do branky. Domácím ještě neskončila pokračující klasická přesilovka a bylo to o dva góly. Blažek se přiřítil k valné hromadě v Břízově brance a jistým šťouchem dopravil kotouč pod horou těl do klece. Sparta odpověděla také v přesilovce. Šrek z marnosti napálil skoro od modré puk směrem na branku a Svoboda nezareagoval - 2:1. Pak střelec pomohl zneškodnit Tvrdíkův samostatný nájezd, Bříza ustál Kudrnovu šanci. Holešovičtí se ubránili i dalším dvěma přesilovkám, sami však v ofenzívě ukázali jen Zelenkovu příležitost.

V úvodu druhé části potrápil hned při prvním střídání Pardubice první útok Sparty. Domácí opláceli o čtyři minuty později. Největší šanci vzal Bříza Lubinovi, který zasunoval k tyči po přihrávce Blažkově. Střelecky se nevedlo ani Kudrnovi v sólo akci. Na druhé straně šikovně přes obránce vystřelil Žemlička, Svoboda byl dobře postaven. Ve 30. minutě Bělohlav hned dvakrát během několika vteřin zahodil možnost skórovat zblízka u tyče. Za necelé dvě minuty se však projevil utěšenou akcí první útok Sparty. Broš přiťuknul mezi kruhy zadovkou Kratěnovi, ten prokličkoval před bránu a Chabadovi nezbylo než prostrčit kotouč vedle tyče - 2:2. Jen minuta uběhla od vyrovnání a radoval se Zelenka, který dorážel Žemličkovu střelu. Rozhodčí však předčasně zapískali a gól nemohl být uznán. Naopak přišlo oslabení. V něm Janecký nenápadně tečoval před brankou nahrávku od mantinelu. Závěr třetiny patřil Spartě. Agilní Kratěna, který v posledních zápasech září, dvakrát zkoušel z pozice levého křídla pozornost Svobody, v závěru pak Jiruš nachystal dorážku pro Hlinku. Pardubičtí kontrovali spíše z protiútoků, příležitost Lubiny kryl Bříza.

Lepší vstup do druhé části než využití přesilovky si sparťané nemohli přát. Broš našel z levé strany volného Kratěnu u protější tyče a ten již mířil do odkryté branky. Při kontru neměl Kudrna čas na zakončení. Domácí tlačili na Spartu ve snaze vyrovnat a hra se ne a ne přesunout dál od Břízy. Došlo na sérii vyloučení, domácí hráli 4 na 3 a ve 46. minutě Vyhlídal od modré prostřelil brankáře Sparty, kterému propadl puk pod vyrážečkou. Za tři minuty Hlinka střílel z mezikruží, na druhé straně z voleje hrozil Pospíšil. Šťávu skvělému zápasu přidávali osobní souboje. Jeden z nich, mezi Šrekem a Pospíšilem vyústil v další oslabení Pražanů. Euforie Pardubických však narazila na odpor Sparty, v závěru výhody se přes těsnou defenzívu prosadil Mudroch a Kudrna, Bříza kryl se štěstím. V 51. minutě byl Žemlička v samostatném nájezdu, ale zakončení mezi nohy neprošlo a Hlinka už neměl čas na dorážku. Za dvě minuty Janecký po přihrávce Tvrdíka od zadního mantinelu nechal vyniknout Břízovu lapačku. Velkou šanci měl Chabada v 57. minutě, ale nedosáhl na dobrou střelu a v přesilovce, která uzavřela šedesát minut zápasu vystrašil domácího brankáře Zelenka.

Na prodloužení si nechala více sil Sparta. Do možnosti se dostal Tomík, ale u tyče nepřehodil beton skvělého Svobody. Nejaktivnější byl Zelenka a dokonce nastřelil zblízka tyč. Oba soupeři si ale přes hektický závěr nechali po bodu.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Zápas odpovídal tomu, že jsme dost unavení. Pardubice dobře vstoupily do zápasu, když proměnily dvě přesilovky. Cením si, že naše mužstvo srovnalo krok a skóre. Zápas měl pak dost vyrovnaný průběh, ale v samotném závěru jsme měli více sil a spálili jsme několik šancí.

Josef Paleček, Pardubice: Sparta je kvalitní mužstvo, které dokáže trestat chyby. Ubývají nám síly, z toho pramenili tři obdržené góly. Začali jsme dobře, ale nezvládli jsme vstupy do dalších třetin. Nakonec nás trochu zradila koncovka, hlavně Kudrna měl šance.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ