15., čtvrtek 18. 10. 2001
Sparta - Znojmo SPA - ZNO
Sparta: Bříza - Hanzlík, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Král, Kratěna, Novák, Tomík, Žemlička.
Znojmo: Svoboda - Havíř, Heš, Holík, Jakeš, Kučírek, Kumstát, Soudek - Buďa, Haman, Kumstát, Ludvík, Mikulík, Pazourek, Plášek, Plch, Procházka, Pucher, Uram, Vorel.
Branky a nahrávky: 49. Žemlička (Ptáček, Novák), 57. Kratěna (Broš, Havelka) - 9. Vorel (Havíř, Plášek), 15. Kumstát (Pucher, Plášek), 63. Vorel (Havíř). Rozhodčí: Homola - Čížek, Padevět. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:0. V oslabení: . Diváci: 2582.
HC Sparta Praha

Komentář

S uzdraveným Ondřejem Kratěnou, který naskočil vedle Broše a Nováka, se Sparta ukázala po dvou dnech na domácím ledě. V předehrávce 15. kola proti Znojmu jí stále ale scházeli tři marodi, hosté přijeli bez Finka a Mařáka.

První třetina krom dvou gólů nepřinesla nic pohledného pro prořídlé hlediště Paegas Areny. Po necelé minutě hrála Sparta první přesilovku, ale výkon v ní jakoby předznamenal další minuty. Po úderu do zubů odstoupil Hlinka a Pražané přeskupili formace. Ve hře se objevil uzdravený Kratěna. Po dlouhé mezihře, kdy si obě mužstva hlídala hlavně defenzívu poslal mezi kruhy geniální přihrávku Uram na Vorla, a ten skóroval do levého rohu Břízovi branky. Holešovičtí se nedostávali na dostřel Svobodovi, snad trochu šanci měl Tomík, který neuspěl střelou přes houšť těl. Ve 14. minutě zapomněla domácí defenzíva na Pazourka, ale Bříza skvěle zasáhl. Za minutu hráli hosté přesilovku a Kumstát ze střední vzdálenosti zvýšil už na 0:2. Přidat další gól mohl Jakeš, jeho střela byla zblokována. V 19. minutě, v dalším oslabení Sparty, mohli domácí děkovat Břízovi, který zastoupil obránce a odzbrojil od puku osamoceného Jakeše.

Úkol do druhé třetiny byl pro Spartu jasný. Začala aktivněji, ale do husté obrany hostí se pronikalo těžko. Ve 28. minutě poslal Chabada přihrávku na Krále, jeho střelu Svoboda ustál. V přesilovce se sám před Svobodou octl Hanzlík, puk ale trefil mizerně. Pražané se ubránili ve vlastním oslabení a salvu šancí si nechali teprve do poslední pětiminutovky. Ve 35. minutě Chabada dostal přihrávku do volného prostoru, najel před Svobodu a střela mířila na rameno. Královu dorážku pak fantasticky na čáře zastavil Svobodův příložník. Za dvě minuty po spolupráci stejné dvojice mířil explzeňský útočník z mezikruží nad. Dvě a půl minuty před koncem třetiny hráli Orli přesilovku. Na konci 39. minuty ujel domácí Král a atakován hostujícím bekem hokejkou nedotáhnul blafák. Za 15 sekund na druhé straně propásl Plch možnost skórovat do prázdné branky, když ze dvou metrů přestřelil.

V úvodu třetí části trefil z levého křídla Haman tyč Břízovi branky. Domácí si tlak vytvořili ve vlastní přesilovce. Největší šanci měl Kratěna, který nedoklepl ze tří metrů do branky. Ve 47. minutě pronikal Hanzlík, hosté jej zastavili nedovoleně a díky přesilovce Sparta konečně skórovala. Nejdříve neproměnili Kučera a Novák, ale pět sekund po návratu Kučírka z trestné lavice využil Žemlička skvělou sólojízdu Ptáčka přes celé hřiště a zavěsil – 1:2. Pak Bříza vychytal Urama, Pražané přes velkou snahu opět nemohli najít cestu k soupeřově kleci. Až v 17. minutě zničehonic propadl puk mezi znojemskými zadáky a Kratěna ze samostatného nájezdu poslal puk mezi Svobodovy betony – 2:2.

Zápas dospěl do prodloužení. O výsledku rozhodla Břízova chyba v čase 62:01. Střela Vorla od modré znamenala gól a Orli si odvezli dva body.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek, Znojmo: Začali jsme dobře a měli jsme na ledě převahu. Po vstřelených gólech jsme začali bránit, Sparta ovládla na dvě třetiny hru a nakonec jsme se vlastními chybami připravili o vítězství. V prodloužení jsme měli štěstí, jsem s výsledkem spokojen. Skvěle nás podržel brankář Svoboda.

Pavel Hynek, Sparta: Souhlasím s kolegou. Měli jsme vlažnější začátek. Vzhledem k vývoji utkání musíme být s bodem spokojeni. V závěru nám už scházely síly.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek