6., neděle 23. 9. 2001
Sparta - Kladno SPA - KLA
Sparta: Bříza - Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Zábranský, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Hlinka, Kašpařík, Novák, Tomajko, Tomík, Žemlička.
Kladno: Hořčička - Boháček, Dlouhý, Hájek, Kaberle, Kruliš, Kříž, Patera, Skuhrovec - Gradoň, Geffert, Havel, Horna, Kameš, Klimt, Kysela, Plekanec, Sedlák, Skuhravý, Svoboda, Vlček.
Branky a nahrávky: 29. Chabada (Jiruš, Novák) - 21. Gardoň (Kruliš), 65. Gardoň (Svoboda, Kaberle). Rozhodčí: Kolísek - Český, Kostka. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:0. Diváci: 4477.
HC Sparta Praha

Komentář

Jasný lídr tabulky, pražská Sparta přivítala v nedělím kole extraligy Kladno. Hosté nepostavili do branky Orcta, oficiálně ze zdravotních důvodů. Místo ostříleného borce nastoupil mladý Horčička a vedl si znamenitě. Jinak kompletní hosté přijeli do Prahy s defenzivní taktikou a před čtyřmi a půl tisíci diváky dali z pozice desátého mužstva tabulky Spartě více než zabrat.

Hned v úvodu zápasu se domácím naskytly dvě laciné přesilovky. Favorit ale nedokázal proti kladenskému lichoběžníku rychle zakombinovat a téměř nepřetržitá čtyřminutová přesilovka vyšla naprázdno. Poprvé polichotili oko hokejového diváka Tomajko a Kašpařík. Exvsetínský útočník našel v 10. minutě od levého mantinelu na druhé straně plochy s své pravé křídlo, ale to ani nadvakrát Horčičku nepřekonalo. Při přesilovce Kladna sevřeli hosté Pražany v pásmu, ale žádnou velkou šanci si nevytvořili. Ve 14. minutě hledal před odkrytou brankou volného Hlinku Žemlička, ale hosté puk včas zablokovali, Novákův následný volej ze tří metrů skončil na chrániči kladenského brankáře. Největší šanci Kladna měl Plekanec, jeho bombu z mezikruží vyrazil Bříza ramenem. V další početní výhodě se pak Klimt dostal u branky k odraženému puku, ale poslal jej jen podél brankové čáry pod Břízou.

Krátce po buly, které zahájilo z pohledu domácích aktivnější druhou třetinu, otevřel zblízka skóre hostující Gardoň. V přesilovce číhal u Břízovi tyčky Robert Kysela, na druhé straně z protiakce kontroval Žemlička. Ptáček si individuální akcí vymodlil faul, Pražané v početní výhodě z těžkopádných kombinací vytěžili jen Hlinkovu šanci, která šla po ledě a mimo. Ve 29. minutě zatáhl Jiruš za branku a nevědouce co s pukem, přihrál naslepo volnému Chabadovi, který přesnou střelou k tyči srovnal na 1:1. Za chvíli unikal po pravé straně Broš, v tísni netrefil. Koncert zahozených šancí pokračoval. Akce prvního útoku na jeden dotek a střela Hlinky skončila na Horčičkově betonu, nedal Chabada a Novák.

Hosté v poslední třetině ještě vyztužili obranu, do vedení mohli jít ve 45. minutě, ale proti Svobodově pokusu se Bříza bravurně přesunul a nakonec zneškodnil jeho stoprocentní šanci. Sparťané přeskupili druhou a třetí lajnu, ale ani to, ani přesilovky nezmohly úpornou defenzívu Středočechů. Hlinka, Tomík, Bělohlav, znovu Hlinka, Broš a další nedokázali proměnit. Mnoho puků navíc domácí ztráceli při zdánlivě jednoduchých úkonech, kotouče se jim od hokejek neustále odrážely. V oslabení unikl jeden z nejlepších domácích hráčů v zápase Tomajko, Horčička vyrazil hřbetem lapačky. Minutu před koncem sparťanská lavička chybně střídala, celá pětka marně stíhala osamoceného Plekance, ale nájezd vyřešil Bříza.

Zvyšující napětí na obou stranách, které přinesl rozhodčí Kolísek svým rozdílným metrem na začátku a konci zápasu, se projevilo v prodloužení. Žemlička a Hlinka nedali své šance, na druhé straně mohl využít zmatku před Břízou Kysela. Tomajko před Horčičkou počkal se střelou a přenechal osamocenému Nedvědovi, jenž ve vyložené pozici před zívající brankou minul kotouč! Na sparťanské polovině se hned nato zvrhly ojedinělé potyčky v pěstní souboj Srdínka s Krulišem. Srdínko byl vítěz, ale dva body putovaly na Kladno. Šest sekund po buly prostřelil Břízu Gardoň.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Pomalu jsme se dostávali do tempa. Ve druhé části jsme si vypracovali řadu příležitostí, které jsme nedokázali bohužel využít. Po závěrečných šarvátkách jsme ztratili koncentraci i pomyslný druhý bod.

Zdeněk Vojta, Kladno: Jsem strašně rád, že jsme dokázali odčinit ostudnou domácí porážku s Havířovem. Obrana nám šlapala na sto procent, navíc gólman Horčička podal výborný výkon a de facto z velké části mu vděčíme za zisk dvou bodů.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek