4., úterý 18. 9. 2001
Sparta - Plzeň SPA - PLZ
Sparta: Bříza - Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Zábranský, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Hlinka, Kašpařík, Novák, Tomajko, Tomík, Žemlička.
Plzeň: Šimonovič (9.-38. Kůs) - Benák, Chotěborský, Dobrovolný, Hanzlík, Vlček, Výborný, Řezníček - Andrašovský, Duda, Dvořák, Eiselt, Koreis, Kořínek, Král, Sedlák, Straka J., Straka M., Volák, Vostřák, Švík.
Branky a nahrávky: 3. Chabada (Novák, Jiruš), 7. Srdínko (Broš, Nedvěd), 8. Ptáček (Hlinka), 9. Kašpařík (Nedvěd, Broš), 24. Tomajko (Broš, Nedvěd), 25. Chabada (Novák, Zábranský), 29. Hlinka (Novák, Žemlička), 30. Srdínko (Broš, Nedvěd) - 13. Sedlák (Kořínek, Král), 44. Výborný (Duda), 54. Duda (Sedlák). Rozhodčí: Turčan - Barvíř, Blumel. Vyloučení: 8:10. Využití: 0:0. Diváci: 3648.
HC Sparta Praha

Komentář

Sparta po exhibičním výkonu přehrála ve 4. kole Český Telecom extraligy Keramiku Plzeň zcela jasně 8:3.

V první polovině úvodního dějství se doslova strhla v pražské Paegas Aréně branková smršť. Hosté se nepoučili z předchozí porážky 8:6 v Třinci. Ve 3. minutě zachytil na půlicí čáře Chabada Novákovu přihrávku a po neohroženém úniku překonal vše, co mu stálo v cestě a zasunul touš za záda plzeňského gólmana Šimonoviče. O 4 minuty později dokonale Holešovičtí uzamkli v přesilovce svého protivníka a po Nedvědově pasu prostřelil Šimonovičovy betony Srdínko. Ještě ani neutichlo veselí z druhé branky a Ptáček po individuálním průniku vyhnal Šimonoviče další přesnou trefou mezi jeho betony z branky. Jeho kolega Kůs se ani nestačil pořádně ohřát a Západočeši už dostali další kus. V 9. minutě se totiž zpoza plzeňské svatyně vynořil Kašpařík a v pádu přelstil dezorientovaného Kůse. To už bylo na trenéry hostí přespříliš a vzali si timeout. V 10. minutě poprvé zahrozili Západočeši, ale s Benákovou ranou od modré si Bříza dokázal poradit. O 3 minuty později ovšem sparťanský gólman toliko štěstí neměl. Po Kořínkově pasu od modré se dostal puk k Sedlákovi, a ten Břízu nadvakrát překonal. Poté se hra na nějaký čas přesunula na střed hřiště. V 18. minutě po Žemličkově přihrávce nastřelil Tomík pouze tyč Kůsovy branky.

Že by se ale hostující hráči Keramiky po přestávce vzpamatovali se říci nedalo, neboť gólový hodokvas v Paegas Areně pokračoval i nadále. Ve 24. minutě si plzeňskou obranu vyšachovali Broš s Tomajkem a posledně jmenovaný využil dvojnásobnou početní výhodu. O chvilku později pak bezmocného Kůse přelstil po Novákově pasu Chabada. Hosté měli rovněž příležitost zahrát si v pěti proti třem. Jediné na co se ovšem vzmohli, byla Hanzlíkova střela od modré, která rozhodně Břízu polekat nemohla. Sparta oslabení odehrála doslova v exhibičním stylu. V 29. minutě pobídl Novák Hlinku a ten přízemní ranou zblízka prostřelil Kůse. Neuplynula ani minuta a Nedvěd poslal v přesilovce pas Brošovi, ten sice přestřelil plzeňskou svatyni. Ovšem puk se odrazil od zadního mantinelu, a to tak že se dostal zpět před branku k osamocenému Srdínkovi, a ten se do odkryté brány Západočechů nemýlil a poslal Kůse zpátky na střídačku. Aby toho nebylo málo, tak v 34. minutě trefil holešovický kapitán Žemlička tyč plzeňské branky. O 3 minuty později vyzkoušel pozornost studeného Břízy po delší době z mezikruží Vostřák.

V závěrečné dvacetiminutovce Sparta notně polevila, čehož soupeř dokázal využít. Nejprve ve 44. minutě poslal bekhendem Duda pas před branku Výbornému, který nedal Břízovi šanci. O 10 minut později pak sám po zmatku před sparťanskou svatyní skóroval Duda. Pražané zahrozili jen jednou, když těsně před závěrečnou sirénou mířil Tomík jen do Šimonoviče. Sparta si tak upevnila své vedoucí postavení v extralize.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Měli jsme výborné vstupy do prvních dvou třetin, jež byly vpravdě z říše snů. Jsem rád, že jsme potvrdili dobré výsledky z úvodu soutěže.

Jaroslav Liška, Plzeň: Úvodní minuty z naší strany byly katastrofální - inkasovali jsme čtyři branky po individuálních akcích soupeře. Bylo to pro mužstvo demoralizující a vůbec jsme se z toho nedokázali vzpamatovat. Je to moc špatné - ve dvou utkáních po sobě jsme inkasovali po osmi brankách. Nadále budou hrát jen ti hráči, kteří budou plnit to, co si před utkáním řekneme.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek