2., sobota 15. 9. 2001
Znojmo - Sparta ZNO - SPA
Znojmo: Svoboda - Havíř, Heš, Holík, Jakeš, Klimeš, Kučírek, Kumstát, Soudek - Buďa, Fink, Haman, Kumstát, Ludvík, Mařák, Pazourek, Plášek, Procházka, Pucher, Uram, Vorel.
Sparta: Bříza - Hamr, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Zábranský, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Netík, Novák, Tomajko, Tomík, Žemlička.
Branky a nahrávky: 1. Žemlička (Ptáček, Hlinka), 32. Broš (Tomajko), 47. Ptáček (Hlinka, Tomík). Rozhodčí: Husička - Čimůnek. Vyloučení: 12:11. Využití: 0:0. Diváci: 4500.
HC Sparta Praha

Komentář

Potleskem ani nadšením se diváci na utkání Znojma se Spartou aktérům neodměnili. Nebylo za co. Chyběla bojovnost, tvrdost, šance a technické finesy, naopak se příliš zdržovalo, vylučovalo, nepřesně přihrávalo. Kaňkou byla i tři zranění, všechna na domácí straně. Sparta trpělivou hrou dovedla zápas proti rozloženému soupeři k přesvědčivému vítězství. V jediném neodloženém utkání druhého extraligového kola našemu mužstvu chyběl zraněný Kratěna, tým nastoupil ve stejné sestavě jako dohrál poslední zápas proti Budějovicím. Domácí museli oželet nemocného střelce Plcha, přesto začali Znojemští na čtyři útoky a tři obranné dvojice.

Úvodní třetina vyzněla hodně nehokejově. První opravdový hokejový zážitek byl k vidění až ve 14. minutě při akci Nedvěda. Přesto si Pražané hned na konci první minuty zajistili vedení. Hlinka poslal puk od mantinelu na dobře postaveného Ptáčka a jeho nepovedenou střelu usměrnil tupou tečí do branky Žemlička. Domácí poprvé zahrozili ve třetí minutě, akci třetí pětky zlikvidoval Bříza. Než třetinu definitivně rozdrobila vyloučení a chyba časomíry, stihl ještě Hlinka bekhendem po individuální akci ohrozit znojemského Svobodu. V jedné z přesilovek si dobře najel před Břízu Pazourek, ale v chumlu netrefil puk. Ve 12. minutě Jakeš využil nekoncentrovanosti Broše a střelou po ledě z pěti metrů ohrozil Břízu. Za minutu si tvrdě vyšlápl na tohoto gólmana u mantinelu Buďa, maska brankáře šla k zemi a útočník sklidil odplatu Žemličky a Nedvěda. Zároveň se stejně jako sparťanský kapitán poroučel na hanbu. Ve 14. minutě nevyužil chytrou přihrávku Nevěda osamocený Tomík. Tempo se částečně zvedlo, na konci třetiny Chabada tečoval před Svobodou střelu Hamra, kotouč se jen otřel o dolní konstrukci branky.

Krásu nepobrala ani druhá část. Orli přidali plyn, ale jejich aktivitu utlumily problémy s příliš pohyblivou brankou Břízy, kterou bylo nutné upravit. Ve 22. minutě obránce Kumstát projel až před brankoviště, gólman Sparty situaci pohlídal, když se rozplácnul mezi tyčkami. Jinak převládaly osobní souboje, vylučování na obou stranách a nepřesnosti. Ve 27. minutě byli v šanci na vyrovnání Vorel a Procházka, poté Mařák, ale po ledě Břízu nepřekonali. Když se třetina přelila do druhé poloviny, vybojoval v pásmu puk po buly Broš a využil nepozornosti první znojemské obrany. Krátký švihem mezi chrániče Svobody zvýšil na 0:2. Nato domácí stáhli hru na tři útoky. Vyšší zaměstnanost sparťanské obrany to ale nepřineslo, ani v přesilovce si Znojmo nevytvořilo střeleckou příležitost. Minutu před koncem našel Uram před brankou Hamana, ale Bříza vykryl střelecký prostor.

V přesilovce Orlů na začátku třetí třetiny se prosazovali postupně Mařák, Soudek a Pucher. Sparťané začali hlídat stav a nepouštěli domácí útočníky do velkých šancí. Sami poprvé ohrozili Svobodu Brošem ve 45. minutě, o minutu později nezpracoval před odkrytou brankou přihrávku Žemličky Tomík. Ve 47. minutě rozhodla o výsledku perfektně sehraná přesilovka Sparty a Ptáčkova bomba od modré, proti níž se gólman Znojma nestihl přesunout - 0:3. Pražané mohli ještě zvýšit, ale nevyužili ani výhodu pěti proti třem. Z posledních sil ještě Orli zkoušeli zkorigovat výsledek. V šancích se ocitli Haman, Pazourek Fink a další hráči, ale poslední minuty si Pražané v klidu pohlídali a postupují tak do čela extraligové tabulky.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Povzbudil nás první rychlý gól. Měli jsme dobrý začátek, ale přibrzdila nás série vyloučení. Znojmo se tak lépe dostalo do zápasu. My jsme zvládli obrannou činnost a uspěli jsme ve všech oslabeních. Bylo hodně vyloučení na obou stranách, rozhodčí nasadil přísný metr a myslím, že to bylo dobře, i když to rozmělnilo hru. Je začátek sezóny a zatím se nám ještě nedaří tolik promítnout nácviky z tréninků do utkání.

Pavel Pazourek, Znojmo: Neproměnili jsme naše šance, a to rozhodlo celý zápas. Přesto musím pochválit hráče za bojovnost, předvedli dobrý výkon. Měli jsme problémy se sestavou, hráči jsou zranění a nemocní, navíc v průběhu zápasu odstoupili Kučírek a Plášek, hodně jsme museli improvizovat.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek