SF1, středa 28. 3. 2001
Sparta - Vítkovice SPA - VIT
Sparta: Bříza - Jiruš, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Zábranský, Šrek - Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Hrbek, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Vítkovice: Prusek (41. Trvaj) - Galvas, Jerofjejev, Philipp, Seman, Vilášek, Výtisk, Zátopek - Irgl, Ivan, Kaděra, Moravec, Nejdek, Padělek, Pavelek, Pospíšil, Procházka, Selingr, Sršeň, Tomášek, Štraub.
Branky a nahrávky: 30. Hlinka (Žemlička, Nedvěd), 37. Kratěna (Vůjtek, Broš), 59. Hlinka (Žemlička) - 5. Procházka (Moravec, Padělek), 24. Kaděra (Selingr, Pospíšil). Rozhodčí: Šindler - Blumel, Barvíř. Vyloučení: 3:7. Diváci: 6605.
HC Sparta Praha

Komentář

Znovu s hrou na čtyři útoky, bez jediného chybějícího hráče Martince, ale zároveň bez důrazu a tempa vstoupila Sparta do semifinále play off. Vítkovicím chyběli beci Škuta, Jurečka a Zápotočný. V holešovické hale se sešlo jen 6.600 diváků a přestože v úvodu sledovali marný boj Sparty, ke konci utkání mohli aplaudovat týmu za skvělou druhu polovinu zápasu. Sparta vede 1:0 na zápasy. Znovu s hrou na čtyři útoky, bez jediného chybějícího hráče Martince, ale zároveň bez důrazu a tempa vstoupila Sparta do semifinále play off. Vítkovicím chyběli beci Škuta, Jurečka a Zápotočný. V holešovické hale se sešlo jen 6.600 diváků a přestože v úvodu sledovali marný boj Sparty, ke konci utkání mohli aplaudovat týmu za skvělou druhu polovinu zápasu.

Po 94 sekundách hry dostala Sparta výhodu přesilové hry, ale v ní jen předznamenala své trápení v úvodní třetině. To početní výhoda hostí dopadla jinak. V 5. minutě se ocitl za sparťanskými obránci Procházka a pohodlně zavěsil – 0:1. V další přesilovce si domácí už zastříleli více, ale pokusy Vůjtka ani Broše k vyrovnání nevedly. V 11. minutě se před Břízou ocitl trestuhodně Štraub, ale trefil jen rameno sparťanského brankáře. Sparťané zvýšili aktivitu a Prusek musel likvidovat střely Nováka a Hrbka. Neměl však tak těžkou úlohu, domácí hráči nedokázali proniknout blízko před branku. V 15. minutě Chabada tváří v tvář Pruskovi neměl dostatek prostoru na gólový bekhend. Zblízka neusměrnil puk do branky ani Kašpařík.

Do další části šla obě mužstva znovu opatrně. Ve 24. minutě Nedvěd najel mezi kruhy, ale Prusek ulovil jeho ránu do lapačky. Domácí to mohlo mrzet o to víc, že z následné protiakce dva na jednoho (v zápase ne jediné) se podařila hostím skvostná kombinace a Kaděra usměrnil kotouč za bezmocného Břízu – 0:2. Domácí pak v klidu přestáli oslabení. Největší šanci Sparty spálil Nedvěd, když dorážel do prázdné branky Sivkův vyražený pokus. Nedokázal však pohotově a přesně zamířit do klece. Z protiútoku mohl znovu kontrovat Kaděra, ale tentokrát defenzíva domácích jeho střelu nepřipustila. Ve 28. minutě chtěl Vůjtek překvapit Pruska, ale jeho beton se přemístil včas. Nato přišla přesilovka domácích. Hlinka operoval u levé tyčky vítkovické branky. Napoprvé neuspěl, ale když se k němu dostal kotouč podruhé, propasíroval jej pod Pruskem – 1:2. Sparta udeřila na Ostravany. Sevřela je v pásmu, ale opět se jen těžko dokázala prosadit před brankou. Navíc soupeř hrozil z protiútoků. Na konci 35. minuty šel za katr vítkovický Tomášek. Obrana hostí ponechala bez povšimnutí před brankou Kratěnu, toho našel přesně Vůjtek a křídlo třetího útoku rozvlnilo podruhé síť za Pruskem – 2:2. Domácí tým ožil, těsně před sirénou se málem do šance dostal ještě Chabada, když puk putoval po ose Vůjtek – Broš před bránu.

Rozhodující fól padl pouhých 106 sekund před koncem normální hrací doby. Šťastným střelcem byl Jarda Hlinka. Do další třetiny vystřídal zdravotně indisponovaného Pruska Trvaj. Obě mužstva si hlídala hlavně zadní vrátka a se střelami tak gólmani mnoho práce neměli. Ve 48. minutě Žemlička z akce dva na jednoho mířil těsně vedle. Novák a Chabada trefili jen Trvaje. Vítkovice se občas uchylovaly k vyhazování kotoučů, těsně bránily ve vlastním pásmu, ale občas také dokázaly zaměstnat z brejků domácí beky. V 52. minutě musel Trvaj vybruslit Kratěnu, který se už chystal k nebezpečné střele. S perfektní defenzívou hlavně na hostující straně dospěl zápas do 59. minuty. V čase 58:14 vyrobili Holešovičtí zmatek v obraně soupeře, Žemlička najel od zádního mantinelu před branku, poslal kotouč podél brankové čáry a Hlinka trochu se štěstím plácnul kotouč do prázdné svatyně hostí. V následujících vteřinách si Sparta pohlídala vítězství, hostím nepomohla ani power play.

Ohlasy trenérů

František Výborný, Sparta: Začali jsme špatně, soupeř dokázal využít dvou chyb v naší defenzivě. Pak se ale mužstvo zvedlo, po kontaktním gólu Hlinky jsme se dostali zpět do hry. V závěru jsme byli šťastnějším týmem. Chtěl bych poděkovat hráčům za jejich úsilí, vyhrát proti Vítkovicím nebylo vůbec jednoduché.

Alois Hadamczik, Vítkovice: Jsem velmi zklamaný, neboť jsme již vedli o dvě branky. Hodně jsme ztratili ve druhé třetině, kdy se domácí po využitých přesilovkách dostali zpět do zápasu. Bylo pak jasné, že kdo dá v závěru góla, vyhraje. Bohužel padl po fatální chybě našeho Štrauba. Prohra nás mrzí, ale o postup se se Spartou dozajista porveme.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek