ČF3, pátek 16. 3. 2001
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Bříza - Dobroň, Hanzlík, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Šrek - Broš, Chabada, Hlinka, Hrbek, Kašpařík, Kratěna, Martinec, Novák, Sivek, Slanec, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Litvínov: Orct - Černošek, Gýna, Hranáč, Mrázek, Nikolov, Ťupa - Bednařík, Kotrla, Kubinčák, Kysela, Martinec, Piroš, Reichel, Rosol, Stavenský.
Branky: 60. Ptáček (Nedvěd, Novák). Rozhodčí: Bolina - Milan Čížek, Padevět. Vyloučení: 12:11. Diváci: 10209.
HC Sparta Praha

Komentář

Bez potrestaného Libora Zábranského nastoupili hokejisté Sparty před zaplněnou Paegas Arenou ke třetímu čtvrtfinálovému souboji proti Litvínovu. Přes horečky naskočil i Kroupa, takže se na sestavě Pražanů nezměnilo od středečního zápasu nic, včetně toho, že Pražané nastoupili se čtyřmi útoky. Hostům chyběl obránce Pilař. Diváci viděli souboj plný vyloučených, Bolina rozdal 62 trestných minut. A jedna z přesilovek nakonec rozhodla celý zápas.

Celá první třetina zápasu se nesla ve znamení obran. Ani sparťani se do útoku příliš netlačili. Ve 3. minutě pálil z prostoru mezi kruhy mimo Kratěna, neúspěchem skončil i průnik Kašpaříka. Na druhé straně se před Břízu protlačil Kotrla, ale tísněn nevystřelil podle představ. Do 10. minuty si vyzkoušelo pobyt na trestné lavici už sedm hráčů, ale ani jedna z přesilovek gól nepřinesla. Největší šanci si připsal v polovině třetiny Broš, který se dostal k volnému puku před brankou, ale jeho střela otřela levou Orctovu tyč. Ve 12. minutě zlikvidoval litvínovský gólman i Hlinkův průnik. V 18. minutě při přesilovce hostí našel Gýna ideálně Reichla, ale ten orazítkoval jen tyčku zívající branky!

Ve 23. minutě se dostal ke střele hostující obránce «upa, ale Bříza ve skrumáži s obtíži kryl. V přesilovce Litvínova zahrozil od modré Nikolov. Krátce před polovinou zápasu se otěží chopila Sparta. Broš projel přes nedůrazné beky Chemopetrolu po křídle až před Orcta, ale puk mu při blafáku skočil, a tak nedokázal zasunout. Hned nato se před bránou osamocenému Kratěnovi nepodařilo vleže zavěsit. Hodně vzruchu v hledišti i na ledě vyvolala 30. minuta, kdy dostal Hlinka za atakování Orcta a následnou strkanici dvě a dvě minuty, zatímco hosté vyvázli s menším trestem. Po dalším vyloučení na obou stranách, které přišlo za minutu už muselo dojít na úklid ledové plochy. Ve 32. minutě postrašil pokusem od mantinelu gólmana Severočechů Nedvěd. Pak si Bříza smlsnul na Bednaříkovi. Další gólovou šanci spálil Kratěna, když zachytil Orctem nepřesně vyhozený kotouč, ale netrefil branku. Hegemonii domácích přerušil ve 36. minutě Kysela, s jehož střelou po ledě si Bříza věděl rady. Do kabin šla obě mužstva ze bezbrankového stavu.

Po pěti nezáživných minutách poslední třetiny prokličkoval za zadáky Chemiků Vůjtek, jeho švih Orct kryl. V 56. a ještě o čtyři minuty později zahrozil hostující Stavenský. Proti druhému pokusu Bříza chytře povyjel a napravil tak Dobroňovo zaváhání. Na druhé straně se ujala aktivity před Břízou dvojice Kubinčák – Kysela, ale ve zmatku zasáhla domácí defenzíva včas. Pražané se nedokázali prosadit přes dobrou litvínovskou obranu, navíc v čase 53:16 byl vyloučen Kroupa. Domácí se ale v klidu ubránili a mohla přijít opačná situace. Na světelné tabuli svítilo 18:24, když za naprosto zbytečný faul v útočném pásmu šel pykat Stavenský. Sparťané se usadili minutu před vypršením šedesáté minuty v útočném pásmu. Puk putoval po ose Nedvěd – Vůjtek na Ptáčkovu hůl a ten 45 sekund před sirénou dokázal to, co se nikomu nepovedlo celý zápas – a střelou od modré poslal domácí do vedení. Pražané gólem za pět minut dvanáct vyhráli třetí čtvrtfinálový souboj!

Ohlasy trenérů

František Výborný, Sparta: Diváci si při tomto utkání přišli na své. Bylo to drama doslova až do poslední minuty. Byli jsme však šťastnějším týmem. Obě utkání řízená panem Bolinou jsme vyhráli, ale že bychom s jeho soudcováním byli obzvlášť spokojeni, říci bohužel nemohu.

Václav Sýkora, Litvínov: Myslím si, že obecenstvo shlédlo zápas špičkové úrovně. Krom části prvé třetiny, kdy jsme byli pod tlakem domácích, to byl vyrovnaný souboj s minimem vyložených šancí na obou stranách. Rozhodla až přesilovka Sparty v poslední minutě po zbytečném faulu Stavenského. Za tuto fatální chybu jsme byli bohužel potrestáni.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek