ČF2, středa 14. 3. 2001
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Orct - Černošek, Gýna, Hranáč, Mrázek, Nikolov, Ťupa - Balász, Bednařík, Kotrla, Kubinčák, Kysela, Martinec, Piroš, Reichel, Rosol, Stavenský.
Sparta: Bříza - Dobroň, Hanzlík, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Šrek - Broš, Chabda, Hlinka, Hrbek, Kašpařík, Kratěna, Martinec, Novák, Sivek, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Branky: 14. Kysela (Reichel, Nikolov), 18. Martinec (Rosol), 39. Stavenský (Kotrla) - 30. Zelenka (Ptáček, Nedvěd). Rozhodčí: Haber - Guth, Rittich. Vyloučení: 5:6. Diváci: 7000.
HC Sparta Praha

Komentář

Ve středeční odvetě čtvrtfinále play-off České pojišťovny se dařilo lépe domácím Chemikům, kteří přehráli Spartu 3:1 a stav série je srovnán na 1:1. Sparta musela díky trestu Zábranského nastoupit s nezkušenými obránci Dobroňem i Hanzlíkem. Na led se vrátil uzdravený Chabada, ale ani to Pražanům nepomohlo. Odveta se hraje v pátek v Paegas Areně. Úvodní dějství bylo ve znamení důrazného rychlého hokeje, který se přítomným musel líbit. Ve 2. minutě poprvé zahrozili Pražané, ale Vůjtkovu střelu zprava dokázal Orct zlikvidovat betonem. Domácí si vypracovali první kloudnou šanci o 3 minuty později. To když se po Pirošově přihrávce dostal k puku Stavenský, ale Bříza byl pozorný. Snad největší sparťanskou šanci zápasu promarnil v 10. minutě po Martincově pasu Ptáček, když nedokázal vyzrát na gólmana Chemiků. O chvilku později málem udeřilo na druhé straně, ale Bednaříkovu ránu ze dvou metrů Bříza bravurně zneškodnil. Ve 13. minutě si hráči zavzpomínali na předešlý souboj, když se po zákroku sparťanského kapitána Žemličky strhla trochu větší bitka. Následnou početní výhodu pak ale dokázali Severočeši využít. S Reichelovou dělovkou od modré si Bříza ještě zázračně poradil, ale na dorážku Kysely už byl sparťanský gólman krátký. V 17. minutě našel Kubinčák Reichela, ale jeho střelu Bříza zneškodnil. O minutu později už ale strážce svatyně Pražanů tolik štěstí neměl, když si sklepl nešťastně puk za brankovou čáru. Rozhodčí Haber pak branku po konzultaci s videorozhodčím uznal. Sparťané tak šli do šatny s dvoubrankovým mankem.

Druhou třetinu začali aktivněji hosté. Z jejich šancí jmenujme kupříkladu Bednaříkovu z 28. minuty, ale ani ta gólový efekt neměla. Přesně v polovině střetnutí se konečně dostali ke slovu Pražané. To když Zelenka napřáhl od modré a propálil vše, co mu stálo zrovna v cestě – 1:2. Domácí zareagovali okamžitě, ale Kubinčákovu dělovku z mezikruží zpacifikoval skvělý Bříza. V 34. minutě opět zahrozili Chemici. Po akci Reichela a Kysely se k puku dostal Nikolov, ale mířil těsně vedle. Sparta mohla srovnat v 39. minutě, ale Sivkovi odskočil touš, a tak netrefil odkrytou svatyni Litvínovských. A to se Pražanům vymstilo! Hned z protiútoku totiž pálil od modré Kotrla, puk si našel za brankou Stavenský a zpoza svatyně zasunul touš za Břízova záda.

I do závěrečného dějství vstoupili lépe domácí. V 45. minutě se řítili Piroš se Stavenský vstříc Břízovi, ale posledně jmenovaný pálil vedle. Puk chtěl odvrátil sparťanský Sivek, jenže málem si dal vlastní branku... O 5 minut později zahrozil na druhé straně Žemlička, litvínovský gólman si touš sklepl na brankovou čáru, ale gól z toho nebyl. Samý závěr byl ve znamení tlaku Severočechů, ale několika skvělými zákroky se zaskvěl Bříza. Utkání tak skončilo 3:1 pro domácí a stav série je srovnán na 1:1. V pátek se hraje třetí utkání od 19 hodin v pražské Paegas Areně.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Dnes se mi utkání nehodnotí dobře. Hráli jsme solidně jen do stavu 1:2, ale vyrovnat se nám nepodařilo. Naopak domácí dali třetí gól a při výborném výkonu brankáře Orcta zaslouženě vyhráli. Po první výhře jsme měli velké oči, ale z porážky neděláme tragédii, neboť jsme zde alespoň jedno utkání vyhráli.

Otakar Vejvoda, Litvínov: Hráli jsme s obrovským nasazením a vůlí po vítězství. Bruslařsky i kombinačně jsme byli lepší. Rozhodujícím momentem bylo, že za stavu 2:1 hosté nevyrovnali, ale naopak my jsme dali na 3:1. Pozornou obranou jsme pak vítězství udrželi. Spartu podržel brankář Bříza.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila