SF3, neděle 21. 3. 2004
Slavia - Sparta SLA - SPA
Slavia: Franěk - Kadlec, D. Pojkar, J. Novák, Graňák, Kolařík, Kučera, Houdek - D. Hruška, Beránek, Sup - Klepiš, P. Martinec, Antoš - Vondrka, M. Kopecký, R. Dlouhý - Ivan, Krátoška, Tomica. Trenéři: Růžička, Weissmann, Kalous.
Sparta: Bříza - L. Procházka, Řezníček, Výtisk, Šrek, Jan Hanzlík, Srdínko - Ton, Marek, Chabada - Špilár, Broš, Bartečko - Kratěna, Šindel, Tomajko - Ujčík, Šimíček, Dragoun. Trenéři: Hadamczik, Konečný.
Branky a nahrávky: 22. Beránek (J. Novák) - 12. Chabada (Ton), rozhodující samostatný nájezd Ton. Rozhodčí: Bolina, Turčan - Pešek, Šátava. Vyloučení: 11:10. Bez využití. Diváci: 5000. Stav série: 1:2.
HC Sparta Praha

Komentář

Úvodní oťukávání, které přineslo několik střel na obou stranách, ukončila šestá minuta. Vzájemné vyloučení Tona s Pojkarem a hra ve čtyřech na obou stranách otevřela prostor pro útočné výpady. V polovině sedmé minuty uháněl na Fraňka Chabada, ale nadvakrát neuspěl, na opačné straně vychytal Bříza Krátošku. Na konci osmé minuty šel pykat Řezníček a přišly chvíle Slavie. V přesilové hře zahrozil Antoš, před odkrytou brankou promáchl Kolařík. Slávisté za nedůslednou koncovku nakonec pykali. Rychlý přechod do útočného pásma Tonem skončil přihrávkou na Chabadu, který nadvakrát rozjásal sparťanské fanoušky, ve 12. minutě - 0:1! Nervózní hra přinášela nespočet osobních soubojů a také faulů. V rozmezí jedné minuty se odebrali na trestnou lavici Marek s Novákem a Řezníček s Hruškou. Po první brance se mnoho hokejového neudálo, sparťané si v závěru zahráli přestávkou rozdělenou přesilovou hru po vyloučení Beránka, ale v první části svoji výhodu nevyužila.

Slávistický kapitán se na led vrátil po dvou minutách, trestné lavice však nevychladly. Ujčík s Hruškou jak jinak za vzájemnou potyčku místa opět zaplnili. Hra 4 na 4 svědčila tentokrát více domácím, Novák našel přihrávkou Beránka, který puk procedil do sítě, 22. minutě - 1:1! Strhnout vedení na stranu Sparty mohl Ujčík, ale ve vyložené šanci minul. Bříza kryl dva střelecké pokusy Kopeckého. Sparťané několikrát svého soupeře ztlačili, ovšem vyložené šance byly spíše vzácnosti. V závěru druhé části se herní obraz začal měnit, aktivnější byli slávisté, které v útočné snaze podpořilo vyloučení Srdínka, ale Bříza Spartu při několika nebezpečných střelách skvěle podržel. 15 sekund před koncem domácí fanoušci pouze vzdychli, když Krátoškovu přihrávku nedokázal zkrotit nehlídaný Dlouhý.

Slávisté přežili v úvodu třetí třetiny přesilovku Sparty a na konci třetí minuty málem udeřili. V obrovském závaru před brankou ale puk zůstal kdesi pod lavinou těl a za brankovou čáru se tak nedostal. Při vyloučení Supa však bylo horko i na druhé straně, ovšem Kratěna také minul přihrávku, ačkoli stál proti domácímu gólmanovi zcela sám. Bříza několikrát výbornými zákroky držel pro Spartu alespoň nerozhodný stav. Pokračovala také série vzájemných vyloučení, ale kromě střel již v závěru třetí části žádná vážnější situace nepřišla.

Duel tak dospěl do prodloužení, které začali sparťané přesilovkou při vyloužení Nováka. Franěk vychytal tutovku Broše, pokusy Kratěny i Chabady. Dramatické chvilky nastaly v 67. minutě, kdy slávisté trefili spojnici Břízovy branky, ale video puk ve sparťanské svatyni neprokázalo. Rozhodnout mohl Bartečko, ale tváří v tvář Fraňkovi neuspěl. Když ani Antoš netrefil poskakující puk před Břízou, přišly na řadu nájezdy.

První se rozjel Sup, ale Bříza jeho střelu mezi betony kryl. Forhendový blafák Kratěny také nevedl ke zdárnému konci, po první sérii 0:0. Jako druhý ze slávistů se rozjel Beránek, ale netrefil vůbec branku. Ani ostrostřelec Marek se neprosadil střelou mezi betony, po druhé sériie se stav také neměnil. Třetí sérii otevřel Hruška, ale mířil vysoko nad. V lapačce Fraňka skončil pokus Broše, ani třetí série tak gól nepřinesla. Vše změnil Klepiš, který se v úvodu čtvrté série trefil forhendovým blafákem jako první, 1:0! S góly se najednou roztrhl pytel, ihned vyrovnal Ton střelou pod horní tyč, 1:1! Znovu na stranu Slavie převážil stav série Kadlec a poslední sparťan musel dát. Střela Viktora Ujčíka však skončila v levém horním rohu, 2:2!

Rozuzlení musely přinést až dodatečné rozstřely! První se rozjel Ton a i napodruhé se nemýlil, tentokrát museli dát slávisté. Jenže kapitán Slavie Beránek nedal a Sparta tak po dramatické koncovce zvítězila na Slavii na samostatné nájezdy!

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous, Slavia: "Musíme poděkovat týmu za odvedenou práci, za bojovnost. Hráči odevzdali na ledě maximum, ale bohužel nám chybělo trochu štěstí v koncovce. Věříme, že zítra se vše překloní na naší stranu a zvítězíme. Dnes nám chybělo jen to štěstí."

Alois Hadamczik, Sparta: „Oboustranně to bylo velmi dobré utkání, Dali jsme málo gólů, měli jsme dnes šance, ale neproměnili jsme je. Trochu nás zamrazilo na zádech, když jsme nedali přesilovku čtyři na tři. Někdy se k nám ale sportovní bůh musí otočit, Bříza chytal velmi dobře, Ton s Ujčkem předvedli perfektní penalty a proto jsme vyhráli“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek