50., neděle 22. 2. 2004
Zlín - Sparta ZLN - SPA
Zlín: Murín - Blaťák, Dlouhý, Hamrlík, Macholda, Nosek, Tesařík, Vosátko - Balaštík, Barinka, Hlinka, Jenáček, Kapusta, Karný, Leška, Okál, Veselý, Vlach, Weissmann, Záhorovský.
Sparta: Bříza - Hanzlík, Kuboš, Procházka, Výtisk, Šrek, Řezníček - Bartečko, Broš, Chabada, Culka, Dragoun, Havelka, Marek, Tomajko, Ton, Ujčík, Šimíček.
Branky: 6. Tesařík (Veselý, Macholda). Rozhodčí: Homola, Svoboda - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 8:11. Bez využití:, V oslabení: 1:0. Diváci: 7016.
HC Sparta Praha

Komentář

Klíčový zápas o druhé místo nezačali sparťané šťastně. Již v první minutě si nabuzení domácí zahráli přesilovou hru 5 na 3, kterou sice nevyužili, ovšem v šesté minutě při hře 4 na 4 se skóre měnilo. Veselý v přečíslení přesně přihrál Tesaříkovi, pro něhož nebyl problém poslat Medvědy do vedení. Zlínští pokračovali v nátlakové hře, prim hrála tradičně Leškova řada. Podruhé se mohli domácí radovat při vyloučení Výtiska, Bříza si málem srazil do branky puk, jenž se odrazil od zadního mantinelu. Při dalším vyloučení Výtiska přišla paradoxně největší šance Sparty. V polovině 14. minuty uhánel na Murína jeho krajan v dresu Sparty Bartečko, ale slovenský souboj vyhrál zlínský gólman. Sparta v závěru úvodní části přeci jen přidala, což jí také umožnilo zvolnění pekelného tempa ze strany domácích borců. Hra se vyrovnala, ovšem větší šanci si sparťané nepřipravili.

Po přestávce Sparta pokračovala v herním vzestupu, Murína po pár minutách ohrozili Šimíček s Havelkou, ale série zlínského brankáře bez inkasované branky pokračovala. Hosté dostali Zlínské pod tlak, podpořilo je i vyloučení domácího Vlacha, ale Medvědi i se štěstím čisté konto udrželi. V polovině zápasu se zrodily velké šance na obou stranách, ale ani Hlinkův blafák, ani Ujčíkova střela z bezprostřední blízkosti síť nerozvlnily. Obě mužstva předváděla výborný hokej hodný bitvy dvou mužstev ze špičky tabulky, ovšem často se také vylučovalo, nebyla nouze ani o tvrdé zákroky. Při jednom ze současných vyloučení na obou stranách dotírali na Murína úderní Ton s Markem, ale gólman se v současnosti největší procentuelní úspěšností zákroků odolával. Ton v samém závěru druhé třetiny netrefil odkrytou branku a na druhé straně Barinkův pokus nedoklepl do branky Jenáček. Druhá siréna ustanovila Murínovu sérii neprůstřelnosti na 173 minut a na vlastním ledě na neskutečných 303 minut.

Poslední třetinu zahájil svojí šancí druhý zlínský útok. Medvědi ve snaze neinkasovat nepouštěli sparťany na dostřel a sami naopak útočili, ovšem kroužení v útočném pásmu brankový efekt nemělo. Až po dlouhé době se sparťané dostali k pořádné akci díky Ujčíkovi, ale v následném závaru také nezahřmělo, Murín čaroval. Deset minut před koncem mohla přijít pro Spartu šance v podobě výhody přesilové hry, ovšem po pár sekundách fauloval i Bartečko. V neplném počtu hráčů na ledě zahrozil na jedné straně Jenáček, na druhé Řezníček, ale fotbalový stav trval. Rozhodnutí měl na hokejce Okál, ale v 53. minutě přestřelil. Sparťané se ale pomalu nadechovali k očekávanému náporu, který by gólovým zúročením oživil šanci na druhé místo. V čase 56:41 zamířil na trestnou lavici Chabada. Neuběhlo ani půl minuty a na trestnou putoval i domácí útočník Hlinka. Ve hře 4 na 4 mohl definitivně rozhodnout Leška, dvě minuty před koncem naopak puk poskakoval v brankovišti domácích, ale ležícího gólmana Zlína sparťané nepřekonali. Balaštík na druhé straně těsně minul Břízovu klec, skvělé představení gradovalo. 50 sekund před koncem Bříza odjel z branky. 11 sekund před koncem Balaštík prázdnou branku netrefil a dal tak Spartě poslední příležitost, vhazovalo se před Murínem. Ovšem sparťané již vyrovnat nestihli, Murín natáhl svoji sérii na domácím ledě na 323 minut!

Ohlasy trenérů

Ernest Bokroš, Zlín: "Oba týmy hrály pěkný hokej, všichni hráči na ledě ze sebe vydali maximum. Udělali jsme důležitý krok k udržení druhého místa, utkání bylo výbornou prověrkou před play off. Jsem rád, že se Murínovi tak daří a věřím, že mu forma vydrží i pro nejdůležitější část sezony."

Alois Hadamczik>, Sparta: "Zápas měl výbornou atmosféru, k níž vydatně přispěla vynikající divácká kulisa. Nemůžeme být spokojeni, protože jsme nevstřelili branku. Z tohoto pohledu vyhrál Zlín zaslouženě."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek